Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit regulátor otáček

Od: kimba® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den !
Ze starého vysavače 1600 W jsem vyštípal funkční regulátor otáček.
Bílý drát vedl k vypínači vysavače, ostatní ale netuším.
Červený a modrý v pravém dolním rohu na 1. obrázku jsou z druhé strany propojené.
Víte někdo, jak regulátor zapojit např. pro regulaci otáček ventilátoru?
Něco podobného se prodává tady.
Díky za tipy !

Jak zapojit regulátor otáček
Jak zapojit regulátor otáček #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

To je triakovy regulator pre komutatorovy motor. Ventilator ma casto motor fungujuci na inom principe (synchronny so zavitom nakratko napr) a regulator vam nepomoze.

Dajte sem foto ventilatora vratane stitku.

hodnocení

Ventilátor mně napadl jako příklad. Potřeboval bych to spíš na bezsáčkový vysavač, který má 800 W a saje tak silně, žeje problém vysávat koberec, aniž bych připouštěl vzduch do hadice. Nebo na regulaci otáček staré vrtačky Narex.

Na vrtacku aj vysavac je to ok. Problem je v inom, ked nedokazete rozlisit, ako to zapojit, nie je dobry napad niekam to bastlit, vyrobite nebezpecnu vec.

hodnocení

4x

Hlavně je tento regulátor řešený k regulaci univerzálního komutátorového motoru... A teď záleží k jakému ventilátoru... Předpokládám, že to nebude komutátorový motor...

Bílý je tedy přívod napájení z vypínače, modrý co je společný s červeným je druhý vodič napájení a motor je ten červený a ten druhý modrý co vede z triaku...

hodnocení

@peter, @hiawata: Pánové děkuji za poskytnuté rady ! Zapojil jsem to podle @hiawaty pokusně se žárovkou místo motoru. Funguje to, jen žárovka při snížení výkonu bliká. Pro regulaci motorků to zřejmě vadit nebude, když to ve starém vysavači fungovalo. Tím pokládám otázku za vyřešenou a uzavřenou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]