Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Blikající žárovka v ložnici

Od: zbynek2 odpovědí: 7 změna:
Zdravím, v ložnici máme lustr na jednu žárovku se závitem, mám tam Ledkovou a začala nám nenápadně kmitat, v noci to jde pěkně vidět. Vyměnil jsem asi 3 LED žárovky a všechny kmitají.
Zajímavé je, že když jsem našroubovat obyčejnou žárovku tak ta to nedělá a svítí krásně.
Podotýkám, že mám ještě hliníkové dráty.
Čím to podle vás může být? Nesetkal jste se s tím někdo? Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Některé LED žárovky nemají měnič a proud je dvoucestně usměrněn, takže ledky jsou napájeny proudem o frekvenci 100 Hz a citlivý člověk tu frekvenci může vnímat jako jemné kmitání. Nelze ani vyloučit, že některé levné čínské žárovky mají proud usměrněn jednocestně a blikají na frekvenci 50 Hz, což už je hodně rušivé. Zkuste v nějaké speciálce poptat LED žárovku s měničem, v nich jsou ledky napájeny vysokými frekvencemi a "kmitat" by neměly.

hodnocení

2x

Bliká, když má být zhasnuto? Některé Ledky to dělají, máte někde souběh káblů a indukuje se napětí. Řeší se to třeba "kompenzátorem" ve vypínači, doutnavkou a.p

doplněno 25.03.22 13:46:

Olinl, nemohu, já dávám ten kompenzátor. Tu info mám od elektrikáře, který mě načapal, když jsem to montoval. Řekl mi, že to je zbytečné, stačí dát doutnavku, která to ve vypnutém stavu "zatíží". Jeho slova, správnost neumím posoudit. Jinak tazatel upřesnil, že mu to bliká při zapnuto, takže jsem mimo...

olinl

berger-můžeš dát odkaz na tu doutnavku?

zbynek2
hodnocení

Když jsem měl nedávno v chodbě LED žárovku a vypínač byl vypnutý, LED žárovka naopak mírně svítila.
Když jsem doutnavku právě odstranil z vypínače, tak LED žárovka při vypnutém vypínači už nesvítila. Tvrdíte právě opak. Nevysvětlí nám to někdo, kdo tomu dobře rozumí?

hodnocení

2x

Blikání vypnutých LED žárovek je známý jev a lze jej snadno odstranit.

zbynek2
hodnocení

Ona ta žárovka spíš nepatrně kmitá když je vypínač zapnutý.

Zkuste před žárovkou kmitat tužkou mezi dvěma prsty. Když uvidíte stroboskopický jev, je žárovka usměrněná jednocestně. V tom případě to je vlastnost, nikoli vada.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]