Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit 2 rozvodou zásuvku?

Od: janek88 odpovědí: 36 změna:

Ahoj, shořela mi zásuvka a potřebuji zapojit novou. Samozřejmě jsem se nekoukl, jak to bylo zapojené.

Je tam přívod, to bych tipl, že bude ten zelený a černý. Jak zapojit? Zelený na ten kolík a zároveň do právé dírky? A ten černý do levé?

Pak z té zásuvky vedou ještě 2 černé kabely, do vedlejší místnosti. Jak poznat, který zapojiot do leva, a který dopravA?

Co když to zapojím naopak? Asi se nic nestane a jen to přepojím?

Díky za pomoc, elektrikář může nejdříve za pár týdnu a to nemůžu čekat.

doplněno 18.03.22 10:19:

Případně je možné, že přívod jsou ty 2 černé a do další místnosti pokračuje zelený a černy :D

Jak zapojit 2 rozvodou zásuvku?

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Když to zapojíte špatně, dostane se v dalších zásuvkách fáze na kolík, potažmo na kostru všech kovových zařízení, a možná se i vy pěkně rozsvítíte.

Nejbezpečnější bude, když si skočíte koupit fázovku (50 Kč), vodič, na kterém se rozsvítí, připojíte vlevo, druhý přes kolík vpravo, a ty další dva zapojovat nebudete, natáhnete si prodlužovačku a počkáte na elektrikáře.

janek88
hodnocení

Ok, děkuji moc. Tohle jsem potřeboval vědět. Tento první krok zvládnu :)

Fázovka opravdu není přístroj kterým se dá řídit. Rozsvítí se i na indukovaném napětí. V klidu se stane že svítí i na Pe.

janek88
hodnocení

A nějaký jiný přístroj?

Tak třeba tahle mi při přepnutí na dotykové měření svítí opravdu jen na fázi. V malém elektru stojí těch 50 Kč.

A i kdyby, tak prostě na fázi bude svítit víc, na druhém vodiči jen slabě.

Ta cos poslal možná bude lepší. Já mluvil o tý klasický - obi.cz/...

hodnocení

2x
Na barvy se spoléhat nedá, bez zkoušečky to nejde.

hodnocení

2x

bez měření není vědění.

musíte PŘESNĚ zjistit, kam dráty vedou. Pak to zapojit, jak jste popsal v 11.12 hodin.

hodnocení

0x

Jestli nevíte kam to vede, tak to nemůžete zapojovat. Přestože na této poradně nenáším, když se z kdejaké blbosti dělá věda, tak v tomto případě se jednoznačně přikláním k počkání na elektrikáře.

janek88
hodnocení

Takovou odpoved jsem cekal a je mi jasne, ze to nemam brat na lehkou vahu, ale nejak to zjistim. Existuje asi neco jako zkousecka? Budu rád za stručný návod, pak to zvládnu jako vždy a všude :D

Elektronika mi přijde logická (jednoduché zasuvky apod), stejně jako jsem "opravil" pračku, o které nic nevím nebo televizi :D

Už se těším jak si o vás počtu v novinách *alene*

"Budu rád za stručný návod, pak to zvládnu jako vždy..."

Dám Vám jiný stručný návod a to na jednoduchou operaci slepého střeva:

Vezmete skalpel, rozříznete břicho, vyříznete slepák a pak zase všechno zašijete...

Troufáte si na to? Nechci to srovnávat, ale je to podobný nesmysl *zed*.

Abyste to mohl zapojit, tak musíte s jistotou vědět, kde je druhý konec. Nejspíš to bude nějaká jiná zásuvka. To musíte ověřit minimálně žárovkovou zkoušečkou. Pro jistotu bych v tomto případě změřil izolační odpor. Bez toho je zapojování opravdu nebezpečné.

janek88
hodnocení

Dejme tomu, že správně zapojím přívod. Na kolík a do pravé dírky, fáze vlevo. Poté musím ještě zapojit další 2 kabely, co vedou do zásuvky ve vedlejší místnosti. Jeden kabel patří na pravo a druhý vlevo nebo se jeden zapojuje do lévé dírky a druhý na kolík či vpravo?

A poté lze ve vedlejší zásuvce zjistit jestli to mám zapojené správě například fázovkou nebo nějakým multimetrem?

hodnocení

0x

"Co když to zapojím naopak? Asi se nic nestane..."

Možná se nestane nic, možná Vás to někde jinde v bytě zabije (nedělám si srandu).

doplněno 18.03.22 10:59:

"...to bych tipl, že bude ten zelený a černý"

V eletrice se netipuje, v elektrice musí být absolutní jistota. Pokud nemáte základní vědomosti a aspoň základní vybavení (tím rozhodně nemyslím šroubovák s doutnavkou), choďte kolem elektřiny obloukem! Sice není vidět, ale umí spolehlivě zabíjet.

doplněno 18.03.22 13:41:

"Já myslel, že je jedno jak se elektřina zapojí..."

Jedno pořekado říká, že "myslet znamená ho.no vědět". Není to jedno při troše smůly se můžete splést taky jen jednou (tedy vlastně 2x, poprvé a naposled ;)). Hřbitovy jsou plné elektrikářů (i profesionálních), kteří "mysleli".

janek88
hodnocení

Jo samozřejmě. Snažím se dlouho procházet internet, abych si byl 100% jistý. I proto se ptám tady.

Já myslel, že je jedno jak se elektřina zapojí, jen to má nějaký standart. Ale u této starší na tom asi záleží, co tak čtu :)

I u nové to záleží! Nebo je snad jedno, že nějaký blbec zapojí fázi na kolík ochrany?

Stejně tak proč jde PEN nejprve u staré instalace na kolík a teprve z něj na zdířku. Bezpečnost, když hliníkovévodiče tečou a uvolňují se časem pod šroubkem a musí mít přednost bezpečí před nefungujícím spotřebičem (zásuvkou).

Proč se na patice žárovek dává přívodní fáze na středový hrot a né na objímku kolem dokola na závit. Aby při výměně uživatelem nehrozilo dotknutí rukou při výměně žárovky za závit!

Proč se zapojují světla s vypínači tak, aby se vypínačem přerušovala fáze a né nulák! Aby při vypnutém vypínači na světle nebyla nikde fáze a bylo bezpečné pro demontáž!

...

Chlapče. Jedno je jak říkal Pohlreich strčit si dva prsty do prdllle dele a z toho jeden olíznout!:-D

janek88
hodnocení

Takže abych si to shtrnul. Nulák zapojím napřed na kolík, a potom do právé zdířky. Fáze na levý po zjištění ,který to je.

A ty 2 další kabely, co vedou do další zásuvky. Jeden patří doprava a druhý doleva? Jen zjistit, který kam? Je to tak?

Případně jak to zjistím. Mohu se mrknout do vedlejší místnosti, ale pokud jsou obča černé.? Jde to nějak proměřit? Jak?

Děkuji

janek88
hodnocení

V podstatě to udělám tady na tom obrázku? Jen si v sousední zásuvce zjistím zda jsem fázi zapojil správně. Například tou fázovkou?

Jak zapojit 2 rozvodou zásuvku? #2

Na obrázku je starý TN-C rozvod. Tedy dvouvodičový. Ten se dnes již nepoužívá.

Musíš u tohoto rozvodu dodržet následující:

Pokud jsou vodiče šedostříbrné hliníkové, tak vždy zásuvky na šroubky! ne wago!

Fáze na levé zdířky a nejčastěji to je černý, hnědý nebo šedý vodič.

Ochraný nulovací PEN vodič nejčastěji zelené nebo zelenožluté barvy vede vždy!... -> nejprve na kolíky a pak propojkou nebo delším odizolováním na pravou zdířku.

Fázová zkoušečka v tomto případě většinou stačí. Málo kdy se něco naindukuje na PE. To se děje spíš ve vypínačích a světlech.

gme.cz/...

Nepoužívej zkoušečku jako šroubovák. Není na to určená! praskla by.

P.S.: Tu krabici zdilo asi prase, že ji ještě rozštípalo na boku u kabeláže!

Ono to vypadá, že je to stará plastová krabice, kterou někdo zasunul do ještě starší plechové (viz levá strana).

Taky mě to napadlo. A nebo je to jen obtisk v sádře po té staré, ale už od pohledu to jako zásuvka nemůže ve zdi dobře držet a je to prasárna nějakého neumětela.

stepm + gumidek - Ono to tak nevypadá, ono to tak bez pochyby je. V místě průchodu drátů je jak ta plastová, tak ta původní krabice hrubě "upravená" štípačkama. Ta plechová má navíc v místě úpravy docela ostré hrany *ee*. Montovat do téhle prasárny novou zásuvku bych si osobně nedovolil (a to už jsem v životě "pár" zásuvek montoval).

Jak zapojit 2 rozvodou zásuvku? #3

Jo, byla tam ta smradlavá azbestopapírovoplechovka :)

Ale 10kč za kopos krabičku a 120kč za sádru nikdo nedá bo nejsou prachy :)

hodnocení

0x

Tie vodice omotane izolackou (kvoli ktorej nic nevidno), su med alebo hlinik? Tipujem hlinik. Potom v priapde, ked "zasuvka zhorela" , moze byt aj izolacia teplom poskodena (par dotykov a rozsype sa). Dalej, cim viac hlinik ohybate pri snahe vybrat staru a napojit novu zasuvku, tym vacsie riziko zlomenia. Krabica tiez nevyzera najlepsie, plast je zhnednuty od vysokej teploty. Za mna :

odbornik opatrne vyseka staru a osadi novu hlbsiu krabicu. Vodice zabezpeci teplom sa zmensujucou izolacnou trubickou a ofukne to horucim vzduchom. Vodice sa dne krabicky nasvorkuju Wago (+ specialna vazelina), do zasuvky sa potiahnu kratke medene.

Plus zmerat impedaciu slucku na poslednej zasuvky v danom okruhu, podla vysledku dalsie opatrenia.

hodnocení

0x
Přívodní i odvodní vodiče jsou uložené v husím krku?
Pak se nabízí lehká možnost výměny vodičů, protože na ty staré dráty bych to nepřipojoval.
Mate 2 vodice ale nikdo nemůže s jistotou u téhle staré instalace říct jestli je tam PEN nebo jen N, to se musíte podívat do ostatních zásuvek v daném obvodu.

Na staré dráty bys to nepřipojoval? Takže vytahat až k rozvaděči a ke koncové zásuvce třeba 100m drátů?

Jako jo, ale to je i podle té krabice na vysekání a znovu usazení všech el. krabic. Ty ostatní krabice na tom nebudou lépe.

Vsadím se, že se i "vaklá".

Když tahle zásuvka dopadla takto, tak jak asi vypadají ostatní zasuvky?
janek88
hodnocení

Jojo, všechno je to ve špatném stavu, ale aktuálně nejsou finance na předělané celé elektřiny v baráku.

hodnocení

0x

Uvedomte si jedno : aj ked to zapojite spravne, teda pojde tato a vsetky zasuvky za nou, na koliku nebude faza, tak stale je tu dost veci, ktore sa mozu lahko a rychlo pokazit, vzhladom na stav instalacie. Potom sa ta faza na koliku objavi (cez zapnuty spotrebic) a moze nastat smrtelny uraz.

Aj ked nie su financie, tak vysekat krabicu a osadit novu silno odporucam, to su smiesne peniaze. Na to ale potrebujte istu prax a robit kulturne, ziadne strihanie a sekanie krabice, aby ju bolo mozne usadit. Cely kabel a jednotlive vodice spravne zaizolovat, nezlomit tie hlinikove starozitnosti ...

Istic na tom okruhu je aky? Stary cierny bakelit? Hodnota v amperoch aka?

tomu nějak nerozumím..

aj ked to zapojite spravne,...a moze nastat smrtelny uraz...

Přijde elektrikář, zapojí to správně a může nastat smrtelný úraz? To jistě, kdykoliv může dojít k úrazu.

Poraďte, jak to udělat správně, podle zkušeného elektrikáře..

Děkuji

Milane, třeba mě napadá případ, kdy to zapojí správně podle obrázku, ale mírně přitom nalomí vodič. On nějakou dobu pojede, ale až v zásuvce bude přímotop nebo konvice, tak ten vodič v místě zlomu přepálí jak pojistku a díky tomu třeba přepálí nalomený PEN a zůstane mu jen Fáze. Proklemované PE s N se pak postará o to, že fáze v nějaké zásuvce projde spotřebičem na N a propojkou se objeví na všech PE!

Stejný problém může nastat z nalomeným strženým šroubkem, který dostatečně nedotáhne a nebo bude mít moc odizolované vodiče a někde je časem proklemuje, protože ta krabice určitě nedrží!

Tohle myslel určitě peter ;).

U elektroinstalace nejde jen o zapojení, ale i o štábní kultůru, aby to bylo přehledné a dobře řemeslně zpracované k vůli bezpečnosti.

zapojí správně podle obrázku, ale mírně přitom nalomí vodič
jako kdo? šikovný kutil, nebo odborník elektrikář?

Již mnohokrát zde bylo popsáno, co elektrikáři udělali špatně. Kdysi jsem zde umístil zapojený domácí rozvaděč, mistři na to pěli chválu. Doplnil jsme to poté textem, že to zapojoval amatér, který před několika lety neuměl zapojit vypínač,

Vše je o znalosti a šikovnosti, nikoliv o dokumentu, že je elektrikář.

... právě že kdokoliv a o šikovnost nejde. Unava materiálu a oxidace se manipulaci brání tak či tak.

Je to 50:50

Tazatelovu šikovnost neznám. Měl jsem v práci kolegu, který se chlubil, že doma s tátou opravuje auta a je moc šikovný. Tak jsem se ho ujal a pak zjistil, že neumí dělat ani s nářadím. Místo klíče 9 vzal 10 a ohobloval matku, pakt několikrát zatrh šroub v náboji kola při výměně kotouče, místo toho, aby to pořádně poklepal kladivem i za cenu zničení šroubu, když byl v sadě vždy fungl nový,...

no ale reference byl šikovný...

Stare hlinikove vodice su nocna mora aj pre odbornika, najma ked to predtym laik pri demontazi 10 x ohol tam a spat. !00% funkcnost garantovat neviem, dokonca aj ked meranie pri skonceni opravy ukaze dobru impedanciu slucky. Nejake nalomene miesto sa moze velkym prudom poskodit dodatocne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]