Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč většina spotřebičů má napevno k sobě přívodní kabel namísto přípojky?

Od: db47® odpovědí: 8 změna:

Takový možná filosoficko-elektrikářský dotaz. Zajímalo by mě, proč většina elektrospotřebičů namísto odojitelného přívodního kabelu, jak mají třeba přenosná rádia, ATX napájecí zdroje pro PC a mají k sobě napevno přidělanou šňůru, kterou BFU (běžný Franta uživatel) nemůže legálně si sám vyměnit? Na první pohled v tom vidím jen nevýhody (nutnost oddělit distrubci pro různé typy zásuvek, uživatelská nevyměnitelnost či zkrátka že se ten spotřebič blbě přepravuje, když kolem něj motá jeho šňůra, případně možnost si upravit délku/barvu/průřez kabelu podle potřeby)

Mám na mysli třeba tento IEC konektor, který utáhne i 10A viz obrázek.

Jsou k tomu nějaké důvody, proč nejsou tyto přípojky až tak běžné mimo IT sféru a audio výbavu?

Proč většina spotřebičů má napevno k sobě přívodní kabel namísto přípojky?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

No já bych si neroufl tvrdit, že většina ji nemá, Naopak tam, kde to jde, ji většina má, televize, monitory, počítače, PC zdroje, sett top boxy, herní konzole, záložní zdroje. Protě "pokojové" spotřebiče bez vibrací používané v suchém bezpečném prostředí ji zpravidla mají.
Nemívá ji nářadí s motorem, kuchyňské spotřebiče a koupelnové spotřebiče. A tam je hned několik dobrých důvodů, proč konektor nemít. Jak už správně bylo zmíňeno, je to limit 10 A a problém přechodových odporů a i spolehlivost připojení ochranného vodiče . Proto ji nemá sporák, nebo třeba přímotop. Proč není na vrtačce, pile, mixéru, pračce.. to je vám snad jasné, prostě by se mechanicky vytřepal.
Na a je zde ještě jeden dobrý důvod, který nikdo nezmínil, představte si, že vám za chodu pračky tento konektor vypadne do vany, nebo do louže na zemi. Nebo z mixéru do hrnce. Nebo že se ta koncovka válela někde na vlhké lince, nebo podlaze koupelny a vy ji chytnete do ruky. Nebo že vám dítě pomáhá vařit a rovnou tu koncovku strčí do hrnce z vodou. Že vám padá do dřezu mixér, , nebo toustovač si zpravidla všimnete, malé koncovky kabelu nemusíte¨. Prostě pravděpodobnost úrazu el. proudem by byla v těchto prostředích s výskytem vody mnohem vyšší.

Na a je zde ještě jeden dobrý důvod, který nikdo nezmínil, představte si, že vám za chodu pračky tento konektor vypadne do vany, nebo do louže na zemi. Nebo z mixéru do hrnce. Nebo že se ta koncovka válela někde na vlhké lince, nebo podlaze koupelny a vy ji chytnete do ruky. Nebo že vám dítě pomáhá vařit a rovnou tu koncovku strčí do hrnce z vodou. Že vám padá do dřezu mixér, , nebo toustovač si zpravidla všimnete, malé koncovky kabelu nemusíte¨. Prostě pravděpodobnost úrazu el. proudem by byla v těchto prostředích s výskytem vody mnohem vyšší.

*hej*

gumidoff
hodnocení

5x
Přechodové odpory spojů jsou nežádoucí u výkonných spotřebičů jako pračky,trouby, přímotopy, svářečky a IEC přenese max 10A

111®
hodnocení

5x
Někde to je ze spotřebič s proudem nad X A musí být napevno. S ohledem na přechodový odpor speciálně ochranného vodiče.

hodnocení

4x

Je to levnější a není to normalizované (je v tom bordel).

hodnocení

3x

Můj laický názor je ten, že snáze poškodíte něco co se často odpojuje, připojuje, než šňůru připojenou na pevno.

hodnocení

0x

Já to tedy nevím. Ale když jsem si koupila novou remosku, tak vydržela stěží záruční dobu (držadlo se rozpadlo) a hrozně mě celou dobu štvalo, jak je neskladná. Ta původní vydržela cca 10 (možná i víc) x delší dobu.

Padělky většinou za mnoho nestojí ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]