Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změřit kapacitu nabíjecích baterií

Od: rotorod® odpovědí: 44 změna:

dobrý den

mám nabíjecí AA baterie Tronic z Lidlu (8ks cca 1,5roku, dalších 8ks asi 0,5roku). Používám to hlávnw na dětské chůvičky. Poslední dobou ale když je nabiju a vložím do chůvičky, po chvili začne blikat že jsou vybité. To je divné.

chtěl bych se zeptat jestli multimetrem poznám, když vytáhnu baterku z nabíječky, že jsou skutečně nabité na 100% nebo třeba pouze na 50%? Poznám něco také na multimetru? Anebo co bych měl vidět při plně nabité AA baterii? nikdy jsem to neměl v ruce, tak se ptám.

druhá věc je, jestli je nabíječka ok? to taky nepoznám jestli nabíjí do plna, ikdyž mi to bliká a svítí, že je nabito nebo se ještě nabíjí. Mám tuhle nabíječku, ale jak říkám nevím jestli skutečně nabíjí to co ukazuje na displeji. Proto mě napadlo ty baterie změřit jejich kapacitu.

Nebo ještě nějakou jinou radu by jste mi prosím dali?

děkuji a hezký den všem

děkuji

44 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

veronica
hodnocení

2x

Napětí článku na nabíječce by mělo být 1,4 V až 1,45 V, po vyndání z nabíječky a delší pauze 1,3 V nebo o něco více. Kapacita se měří vybíjením přes odpor 10 ohm. Vypočte se proud × čas. Vybíjet se může jen do koncového napětí 1 V.

hodnocení

2x

Když chůvička hlásí vybité, kolik je napětí na článcích? Změřte všechny.

hodnocení

2x

Je předpoklad, že tyto články (jde o NiMh) jsou již "v háji". Většinou moc dlouho nevydrží. Někdy to může způsobovat i třeba jenom jedna, z více zapojených do serie.

Pokud by jste chtěl změřit kapacitu uvedených článků , tak by se dalo, pomocí multimetru, pouze tak, že po úplném nabití, na článek připojit nějakou malou žárovičku na něpětí 3-6 V do serie s multilmetrem , měřit proud který žárovka odebírá a měřit čas do většího pohasnutí. Pak měřený proud (mA) x čas dá možnost určit jejich kapacitu. Je to sice velmi hrubé, ale jinak to zřejmě nezjistíte. Nevím, zda se na tyto články testery kapcity prodávají, ale spíše ne. Na články LiIon (3,7V) takovéto testery existují.

hodnocení

1x
Nejednodušší je vybité akumulátory vložit do nabíječky která zobrazuje stav nabíjení a počítá uloženou energii.
Dále akumulátory nechat několik dní ležet a znovu je nabit, tím zjistíte zda nemají velké samovybíjení.
Pravděpodobně budou akumulátory vadné vlivem levné nabíječky která přebíjí.
hodnocení

Takže nabiječka muže přebit baterie a tím se zkrátí jejich kapacita? Pokud koupi lepši nabiječku, už je asi nenakopnu zpět? Pochopil jsem že nejlepší asi jsou eneloopy
Jakmile jsou akumulátory vadné tak nejlepší možnost je hodit do červeného kontejneru elektrodpadu.

Všechny rychlo a tuplem ultrarychlo nabíječky akumulátorům ubližují. A ty levné nejvíc. Ono totiž poznat, že je NiCd nebo NiMH akumulátor nabitý není až tak jednoduché. V podstatě jediný spolehlivý jev, který nabití potvrdí je to, že se dodávaná elektrická energie přestane ukládat a začne se měnit v teplo. Akumulátor se tedy začne ohřívat. Vedlejším efektem zvyšování teploty je pokles vnitřního odporu akumulátoru. A ten, je-li dostatečný vede při nabíjení konstantním proudem k poklesu napětí na nabíjeném akumulátoíru. To je to deltaU nebo deltaV, co o něm někdy čtete v návodu. Jenže, aby se pokles napětí dal určit spolehlivě (bez ohledu na třeba přechodové odpory kontaktů), musí být ohřev pořádný. Toho dosáhnete pořádným nabíjecím proudem. Proto se vyrojila spousta levných rychlo až ultrarychlo nabíječek.

Vedlejším efektem je ovšem to, že teplota je to, co těmto akumulátorům škodí nejvíc.

Takže se vše v "dobré obrátilo". Akumulátory se nabíjejí rychle a prodejci mají pořád co prodávat, protože těmi nabíječkami akumulátory ničí.

Pokud nepotřebujete z nějakých provozních důvodů rychlé nabíjení, je lepší nabíjet přes celou noc nebo i déle.

hodnocení

takže když já v té mojí rychlonabiječce nechávám baterie celou noc, dělám dobře nebo ne? je to lepší nebo ne?

díky

U jakékoli nabíječky s delta píkem je jedno, jestli v ní aku necháte přes noc. Taková nabíječka po nabití článku nabíjení vypne, maximálně do nich jde nějaký malý udržovací proud. Takže ráno si články vyndáte. Ale v noci není nabíječka pod kontrolou, tak ji raději vždy umístěte na nehořlavou podložku.

hodnocení

Prosim a jak poznam jestli nabiječka ma nebo nema delta pík
To se musíte podívat do návodu k vaší nabíječce.
Důležitou podmínka je zda vaše nabíječka umí měřit teplotu nabíjených akumulátorů.

Vaše nabíječka i-tec tzv. delta peak má, tuto funkci mají všechny nabíječky nabíjející větším proudem. Nabíječka k tomu nepotřebuje měřit teplotu, delta peak se projeví tím, že po plném nabití článku na nabíjecí křivce na chvíli mírně poklesne napětí (pak zas roste). Elektronika nabíječky tento krátký napěťový pokles zachytí a nabíjení vypne. Rychlonabíječky mívají i teplotní čidla ve formě plíšku v nabíjecí šachtě, to ale není kvůli delta peaku ale kvůli tomu, kdyby článek byl vadný a začal se příliš zahřívat.

hodnocení

Diky chapu, je tedy lepsi nabijet na pomale nabiječce než na ryhlo, nebo ve finale to jedno...
Každý seriózní výrobce má pro své výrobky technické specifikace kde jsou uvedeny všechny parametry.
Když to vezmete selským rozumem nebude to asi moc dobré nacpat do akumulátoru co v nejkratším čase hodně energie bez ohledu na teplotu.
Já osobně neprovozuji nimh ani nicd akumulátory, přešel jsem na lion 18650.

Kvalitní NiMH akumulátory velikosti AA zvládnou nabíjecí proud do cca 1A téměř bez zkrácení životnosti. Je pravdou, že pomalé nabíjení je k článkům nejšetrnější, takže když nabíjíte přes noc, tak je pomalá nabíječka ideální, nicméně i tak bych volil typ s delta peakem a nabíjecím proudem ne menším než 500 mA. Při nabíjení velmi malým proudem můžou některé články vykazovat nárůst vnitřního odporu.

hodnocení

ra20z: a baterie lion 18650 jsou lepší než ty nimh a nicd? v čem? a rozdíl s eneloopama?

děkuji

Především je to jiná technologie a jiné rozměry, musí se dodržovat určité zásady protože při nesprávném používání dokáží vybuchnout nebo způsobit požár.
Mají při stejném objemu uloženo více energie a mají malé samovybíjení.

Lionky mají především jiné napětí, rozměry a speciální nabílečky.

hodnocení

Ony jsou větší nebo menší? To jako že je pak np. nedam do dalkoveho ovladače nebo svítilny?
Jsou i AA (tužkové), ale cena vás asi nepotěší m.alza.cz/... možná budou někde o pár korun levnější; dají se nabíjet nabíječkou k mobilu s patřičným konektorem... A dávat je do DO nemá smysl, obyčejná za 10 korun tam vydrží hodně dlouho.odkaz m.alza.cz/...
Snad se povedlo alfatactical.eu/... má ji víc prodejců...
Spotřebiče použivající lionky musí být pro ně navržené.
18650 znamená průměr 18, délka 650.
hodnocení

jasne děkuji Vám

riva
hodnocení

0x
Jsou na to lepší nabíječky. Změří kapacitu, obvykle se dá nastavit i při jakém proudu. Změří vnitřní odpor.
U NiMH článků je vhodné jednou za čas provést celý cyklus vybití a nabití přiměřeným proudem (např. 1A). Oživí se tím, stoupne kapacita a poklesne vnitřní odpor. Ale stejně jako NiCd to už začíná být historie a používají se AA LiPo (mají dvojnásobné napětí, tak vždy v sérii s falešným článkem- vodičem).

hodnocení

0x

Mám tuto nabíječku už delší dobu, jsem s ní spokojen. Alespoň trochu

video ...Tuto už nekoupíte, ale je model 2024 ; pracujete ve werku? Stavte se, nabijeme...

doplněno 20.02.22 21:37:

Ještě doplním...nabíječka měří nabíjecí proud, kapacitu při nabíjení, kapacitu při vybíjení...tedy pro zjištění stavu článků bez problémů. Dále je tam možnost cyklů (vybití, nabití, vybití, nabití) a oživení (více cyklu menším proudem). Mnohé baterie běžnou nabíječkou nešlo oživit, touto ano. Raději používám baterie Eneloop, sice dražší při nákupu, levnější celkově; nemusím vícekrát kupovat levné aku...

hodnocení

0x

Kapacita se dá jednoduše změřit zjištěním času při vybíjení do známého odporu do konečného napětí 1 V. Např. při vybíjení do odporu 10 Ω se dá s dostatečnou přesností počítat 110 mAh na každou hodinu vybíjení.
Funkčnost nabíječky se dá zjistit změřením proudu při nabíjení. Do vybitého funkčního akumulátoru je potřeba dodat energii zhruba 1,4 C. Z toho se dá určit doba nabíjení.
Podle mé osobní zkušenosti jsou akumulátory Tronic podřadné kvality. Jsou sice levné a nové udávanou kapacitu mají, po čase se ale zkratují a nejdou oživit.

hodnocení

0x

Docela slušná nabíječka je: Liitokala Li-500

prislusenstvi-e-cigarety./...

Zkušenost s levými NiMH bateriemi z Lidli mám, celkem jsou slušné, ale velké samovybíjení je u NiMh baterií obvyklé, cca 30%..

Tak jsem koupil Panasonic Eneloop a jsem spokojený, samovybíjení je opravdu podstatně nižší...

asd1

V Lidlu jsou (teda byly, teď už vídám jen ty druhý lepší) NiMh aku dvoje, jedny normální a druhý s nízkým samovybíjením (označený "ready to use")

Přijdou mi docela dobrý, jedny AAA mám už snad 10 let a furt docela drží..

Mám ty černostříbrné, nejsou špatné, na to, že jsou to Lidlovky. Ty Eneloop jsou ale lepší a taky byly cenově jinde. Spíš to vidím, že třeba mají (tazatel) nějakého zmetka v týmu bateriíí...

asd1

Mám černý se zeleným proužkem a jsou OK, pak mám světle zelený asi z Aldi z roku 2012 a pořád drží dobře.. Jede to v čelovách a ve foťáku.. Černý se stříbrným mám taky a ujdou ale takovej střed..

Já zase až tak nabíjecí baterie tohoto typu (NiMH) neprovozuju, nemám až tolik spotřebičů co pracují s menším napětím než 1,5V na článek... Tak zase až tak zkušeností v současné době nemám...

tomaso
Není tronic jako tronic...a pořád jedou další barevné kombinace
drive.google.com/...

hodnocení

0x

Měřit kapacitu článku bez speciální nabíječky je opruz. Je potřeba článek zapojit přes ampérmetr na žárovku (odpor) a cca každou půlhodinu si napsat proud. Pak z toho lze celkem přesně spočítat kapacitu. Jenže pokles kapacity není jediný důvod potíží s článkem, často je větší problém zvýšený vnitřní odpor či zvýšené samovybíjení. Nejlepší je v momentu, kdy článek začne zlobit ho prostě vyhodit. Pokud je článků více v sadě, tak ten vadný se pozná podle napětí v zátěži. Nabité a den odleželé články připojíte k voltmetru a připojíte na něj žárovku nebo odpor (je nutno odebírat značný proud), pokud má některý z článků výrazně nižší napětí v zátěži, tak to většinou je ten vadný.

111®
hodnocení

0x
Já neměří kapacitu ale mzikovy zkratovy proud ten řekne jaký je vnitřní odpor. AA da klidně kolem 6A

hodnocení

zdravíčko, ještě se zeptám teď ale konkrétně na to co mám:

mám chvůčky Philips AVENT SCD/..., na nich je uvedeno 6V DC a 500mA

mám rychlonabíječku i-TEC BATA099 Sup/...

mám baterie TRONIC, 1.2V, 2400mAh a píše na nich doba nabíjení 7hodin při 480mA

mám rovněž baterie GP ReCyKo Pro, 1.2V, 2000mAh a píše doba nabíjení 16hodin při 200mA

1) chápu to správně, pokud mám baterii 2400mAh a na chůvičce píše 500mA, takže v provozu by to mělo vydržet cca 5hodin?

2) pochopil jsem, že TRONIC se nabijí rychleji než GP při vyžším proudu, a moje nabíječka to pozná a přizpůsobi se jak proudu tak dob nabíjení?

3) co se stane když vložím do mojí nabíječky současně Tronic a GP, to bude něčemu vadit?

děkuji za vysvětlení laikovi

Dětská jednotka
Doporučujeme napájet dětskou jednotku ze sítě. Aby bylo zaručeno automatické zálohování
napájení v případě výpadku napájení ze sítě, můžete vložit čtyři 1,5V alkalické baterie velikosti AA
(nejsou součástí balení).
Nepoužívejte nabíjecí baterie. Dětská jednotka nemá funkci nabíjení a nepoužívané nabíjecí baterie
se časem vybíjejí.
Rodičovská jednotka
Rodičovská jednotka je napájena dvěma nabíjecími bateriemi, které jsou dodávány společně
s elektronickou chůvou. Nabijte rodičovskou jednotku před prvním použitím a když jsou baterie
slabé.
Mějte na mysli, že rodičovskou jednotku musíte nabíjet celých 10 hodin, abyste
dosáhli provozní doby bez napájení 18 hodin

Z návodu

Co dáváte do dětské jednotky? Je bez nabíjení... nabíjet můžete pouze rodičovskou jednotku...popište více...

hodnocení

do dětské vlezou 2x AA a do rodičovské 4x AA. nic nemá svojí nabíjecí stanici ani nic podobného. Vše buď na baterky anebo ze sítě kablikem

V návodu píšou ty počty obráceně. A pokud dáváte nabíjecí (akumulátory) tam, kde mají být alkalické články, může být hlášení o vybití v pořádku. NiMH i NiCd články mají provozní napětí cca 1,2V, alkalické 1,5V. Krátce po nabití mají akumulátory až 1,45V, ale rychle spadne na 1,2V. Takže je zařízení na alkalické články oprávněně považuje za vybité.

tomaso
Měli jsme stejnou chuvu. Tu dětskou část trvale v zásuvce. Tu rodicovskou na baterky a nabíjeli přes adaptér, co byl u chuvy (byly v balení 2). Nevím proč je nabijite v jiné nabíječe, nám se obvykle vybyly ve chvíli, kdy jsme ji potřebovali mít zapnutou. Aku tronic tam vydržely pres 6 let každodenního používání...

1) Ano.
2) Nabíječka nepozná nic. Nemám návod, ale zřejmě při začátku nabíjení je možné zvolit proud a nabíječka ukončí nabíjení různě v jednotlivých šachtách podle napětí jednotlivých článků.
3) Jestli má nabíječka hlídání napětí v jednotlivých šachtách, tak je jedno, co se v které nabíjí. GP budou mít pomalejší nárůst napětí, protože výrobce u nich uvádí, že potřebují k nabití 1,6 C, zatímco u Tronic se uvádí obvyklá hodnota 1,4 C. Skončení nabíjení bude v různém čase.

hodnocení

ano obráceně, do dětské vlezou 4x AA a do rodičovské 2x AA. Ja jsem ty chuvičky dostal již používané, nic vic k tomu nebylo, takže to nemám kde jinde nabíjet. Přiznám se že návod jsem nečetl a nevěděl že nemám užívat nabíjeci baterie do chuvičky. Já to bral tak, že "ušetřím" abych nemusel kupovat furt ty alkalické.

tomaso
V detske jsme baterie nikdy neměli,ale v rodičovské nabíjecí bez problémů.
Koupit koncovku a použít jiný adaptér...(nebo nějaký univerzal) je 6V/500mA

hodnocení

0x

Já myslím, že situace je jasná. V návodu k dětské jednotce se píše "v případě výpadku napájení ze sítě, můžete vložit čtyři 1,5V alkalické baterie velikosti AA (nejsou součástí balení). Nepoužívejte nabíjecí baterie"

Dětská jednotka chůvičky zjevně není stavěna na použití nabíjecích baterií, které bohužel mají pracovní napětí jen cca 1,2 V, patří do ní klasické alkalické, které mají cca 1,5 V. když vložíte ty nabíjecí, mají krátce po nabití cca 1,3 V, ale napětí brzy klesne na 1,2 V, což chůvička logicky vyhodnotí jako vybité alkalické baterie. To je korektní, i když uživatelsky nepříjemné.

Máte problém i s rodičovskou jednotkou?

hodnocení

už všemu rozumím a pochopil jsem. Neměl jsem návod, dostal jsem pouze chuvičky nic vic.

ještě jednou díky moc za vaš čas

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]