Nejste přihlášen/a.
10kWx1,445=14,45A takže na hraně..zásuvka je jištěna 3x16A a kolik je u elektroměru?
Kolk je nabíjecí proud doporučený?
Mně to také vychází 14,5 Amp - při 100% účinnosti. Jinak jistič má určitou rezervu / kolem 10-14%/, ale samozřejmě prakticky nic nezůstane na domácnost - bojler, praní, vaření, lednice, ... tj hlavní jištění by muselo být min 25 Amp a vyvážené fáze.
Čekání majitelům EV aut nevadí, oni to tak mají rádi...
Dají si jednu kávu, druhou...oběd, svačinu...nakoupí si (i to co nepotřebují) a pak s 80% pokračují dál.
ra20z: Tak jistě, v noci také spím. Auto nemám v garáži, ale vedle domu. Nicméně i kdybych večer zapomněl natankovat a měl zcela prázdnou nádrž, tak druhý den ráno natankuji plnou (zcela reálně 4-8 minut i s placením) a mohu dojet na jeden zátah třeba do San Marina (cca 1000km). Když zapomenu dát kabel u EV do zásuvky, tak si druhý den ráno (pokud to bude doma) počkám 8-16h a mohu vyjet a ujet zhruba 400km, načež si znovu (na rychlonabíječce) počkám cca hodinu.
Když jsem byl naposledy lyžovat (tam a zpět 350km), tak na parkovišti pro cca 300 aut je 1AC nabíječka..
Doufám, že já už to s naftou doklepu...
Ovšem auto na couračky kolem komína práce nákup atd. bývá plečka za 50k. Druhý auto něco většího spolehlivějšího na dálky. Hodně lidí auto na dálky a jezdí furt. Místo toho bude malá plečka za půl mega minimálně (s reálnou životností max 10 let) a k tomu další dražší větší auto na cesty aby šlo cestovat normálně a ne přískokama po 200km
Za 20 let to je finančně hodně velký rozdíl, přitom komfort horší.
ale "ekologicý" když odhlédneme od toho co obnáší elkologie výroby akumulátorů, toxikace a detoxikace vody při výrobě a pod.
A kde budete brát elektřinu k tomu nabíjení? Němečtí greténi si zruší elektrárny a rozhodnou, že elektřina z Protektorátu patří jim.
nějak jsem doposud nepobral, proč teče elektrika od nás do reichu a pak si ji kupujeme Z5...
proč to tady nemáme za 1,-Kč a neprodáváme ji za 100,-
Jak bude víc elektroaut a míň elektráren, tak elektřina bude na příděl, každej bude mít nabíjení jen od - do a do toho se musí trefit. Mimo příděl bude leda tak rotoped s generátorem a kolik si kdo našlape tak daleko ten dvoutunovej zázrak dojede
Si z toho děláme psinu, ale dokud se neobjeví opravdu čistej a dostupnej zdroj energie + pořádná baterka, tak to je slepá cesta..
Lidi nechtěj drahý nepraktický spotřební zboží plneý asistentů a podobných pííípovin, ale dostupný jednoduchý auto s běžnou životností 20 let. Než každý dva roky novej módní model tak pořádně vychytat mouchy na autech z roku 2000-2010.. Jezdit to může na metan nebo se bude palivo vyrábět z uhlíku ze vzduchu. Můj názo rje že to na ekologii vyjde líp než současnej elektromobil.
A jak nadhodil Martin - dojedeš na výlet a tam jedna nabíječka na 300 aut. Na dálnici podobně, dojedeš na pumpu a tam bude na dobití za hodinu 500 aut, na místě pět nabíječek a 30 míst v bufáči. Tak vybalíš rotoped, řízky a našlapeš si abys mohl odjet...
Tak to je. Nezapomaň že elektroauto tu je pořád naprostá exotika. A ještě nedávno byly nabíjecí stanice : auta 1:1
Někdy si stoupni na větší tah k pumpě a počítej auta, k tomu si představ že všechno bude elektro. Pak to dostupný nabíjení hned bude vypadat jinak A i kdyby na každý pumpě byl atomovej reaktor, tak pořád je současný elektroauto drahý, těžký, nepraktický, má mizernou životnost, jako ojetina prodejný hodně pod cenou, při jakýmkoliv drcnutí lítaj opravy za raketu..
ra20z - "já v noci spím a auto mam v garáži".
I já v noci spím. A když mám hodně štěstí, mám auto na ulici na dohled od domu o 4 ptara níž. Když štěstí nemám (velmi často), parkuju třeba až 1/2 kilometru od domu. Tak dlouhou prodlužovačku teda fakt nemám .
To řekni Magdonovi s půlkilometrovým prodlužovákem, kterej mu tam vydrží tak do 22h než ho čmoudi stornujou
Ceny nových bazarovek jdou dolu protože novější auta jsou plný kokotin a ojetý to chce jen šílenec. A starý bazarovky jsou levnější protože jsou už shnilý že to nezachráníš.. I když nějakýho zlevňování jsem si nevšiml, to koukáš na inzerci Mountfieldu nebo áček? Nebo to jsou vyplavený auta z porýní
Mít doma hračku za mega která je dobra na cestu do práce a zpátky a jinak pakárna, do garáže nabít musim tak je garáž plná louží ze sněhu, to fakt doma chce drtivá většina lidí.. A těch bez stání u zásuvky obzvlášť, to budou jezdit ke Kaufu, tam uloví jednu nabíječku na 100 aut a budou nakupovat než se to nabije..
Máš fakt hodně růžový brejle (řekl bych to teda spíš jinak)
stir - "Buďto to dělají schválně nebo ze závisti"
To je jako co závidět ? Mě představa elektromobilu přímo děsí!
"...to večer strčíte do zásuvky a půjdete spát"
A kde vezmu volnou zásuvku 1/2 km od baráku ? Blíž většinou nezaparkuju! Stejně, jako desítky mých sousedů.
Si postavíš barák za městem v satelitním městečku, kdo má na elektromobil má i na dům se zásuvkou
Hehe, na zimu měl ideální podmínky - jen mokro - a byl rád že dojel pod kopec do Vrchlabí. A to jel dost ekorallye a furt čuměl na dojezd. Nabíječka tam volná nebyla (a je jedno jestli to lama blokuje nebo nabíjí někdo jinej), tak byl rád že tam bydlel a mohl dobít v hotelu. Jet na otočku tak by byl v p. a smutně by čekal až se nabíječka uvolní.
Mmch. ve sněhu by to bylo jiný kafe tam by mu to dojelo po 200km, a nahoru do Špindlu by to nedal ani takhle za ideálních podmínek. Místo důkazu jak je to super spíš důkaz jak je to k h. Nejedeš podle toho jak chceš ale skáčeš podle auta...
A jak tu padlo elektromobily řeší emise ve městech ale jaksi je nereálný u paneláku dobíjet, na vesnici to je jedno a lidi tam na to nemaj prachy, takže to je leda na dojíždění ze satelitního domku do práce. A to enmluvim o tom že to je oproti spalováku eko jen na první pohled, a vlastně ani na ten..
Štíre, jestli tohle má být od toho elektrošílence a nekritického maniaka reklama na EV auta, tak se mu teda moc nepovedla. Na základě tohoto videa (a i mnoha jeho dalších videí) bych si to EV auto nekoupil ani "zadarmo". 209km a má baterii skoro prázdnou, ovšem nezapomene zdůraznit, že cestou pršelo, padal sníh...a bylo kolem 0. Za zcela stejných podmínek do těch Krkonoš dojedu 2x tam i zpět a ještě mi v nádrži nafta zbyde.
Jasně, před nabíječkou někdo stojí...To se mi u stojanu na čerpačce nikdy nestalo (tedy mimo toho, kdy musím počkat až auto přede mnou dotankuje). Ovšem v hotelu pak "zadarmo" nabije baterie..(což mu z té 230V zásuvky muselo trvat více než 20h). Pokud do toho hotelu přijedou ve stejnou dobu byť jen dva podobní pomatenci, tak se u té jedné zásuvky pozabíjí...
Nene, budou losovat kdo z hostů si dobije a pojede domu a kdo si prodlouží dovolenou
Si děláme p-del, ale 20 aut na hotelu na víkend a přívod zvládne nabít dvě auta za noc na tu losovačku docela vychází. A dvě nabíječky pro celý město venku na ulici to moc nezachrání, u njich bude stát frontu 100 řidičů aby mohli z dovolený odjet.. Prima víkend v Krkonoších nabere nové dimenze
stir - "...když stačí, aby dojel tam a byl tam celý víkend..."
To je správná demagogie ! Jistě, tentokrát mu to stačilo. Ono ale je celkem běžné, že člověk jezdí dál, než do hotelu v Krkonoších. Třeba když do těch Krkonoš potřebuje jen odvést rodinu a zpátky se vrátit na otočku (třeba má nedělní směnu). A při představě, že pojedu třeba z Plzně do Ostravy a budu muset cestou přespat někde, kde budou mít k dispozici volnou zásuvku mně běhá mráz po zádech
.
Trochu vás zasvětím... AC nabíječka je vestavěna ve vozidle a může mít klidně max výkon 11kW. K vozidlu se ale dodává nabíjecí kabel, v kterém je elektronika a ta komunikuje s nabíječkou ve vozidle. Říká jí jakým maximálním výkonem může nabíjet. Takže auto zvládne nabíjet 11kW, ale třeba 1f kabel mu povolí nabíjení max 2,3kW. Chcete li větší nabíjecí výkon, tak si musíte pořídit 3f kabel, nebo powerbox. V každém případě, samotný nabíjecí proces si řídí vozidlo.
U DC nabíjení je vše jinak. Nabíjení se řídí z externí nabíječky, která komunikuje s vozidlem a vyčítá si skrze komunikační protokoly konkrétní hodnoty a parametry co potřebuje.
ra20z - "Powerbox" (zásobník síly) je v podstatě akumulátor velké kapacity, ze kterého se dá například dobít mobil v místech, kde jiná možnost není (třeba pod stanem). Já ho (samo-domo výroba) používám k napájení turistické navigace, vestavěná baterie už to má za sebou.Taky se s ním kupodivu dá jednorázově nastartovat auto, když na to vybitá autobaterie už nestačí (sám jsem tomu nevěřil, ale viděl jsem na vlastní oči). To je samozřejmě zařízení jiné.
Jak ale funguje "powerbox" u elektromobilu si neumím představit .
Zásuvka 3x400, 16A dává výkon 19kW! To že si nabíječka bere jen 11kW, tak znamená že nebere plných 16A z každé fáze. 11kW ze 3x400V zásuvky si bere 9,2A.
Bez problému můžete nabíjet. S 3f nabíjením o výkonu 10,5kW budete mít odběr 9,2A z každé fáze. Zjistěte si ale jakou nabíječku dodává prodejce s vozidlem. To že má vozidlo palubní nabíječku až 10,5kW, ještě neznamená, že budete takhle nabíjet. Většinou jsou to příplatkové powerboxy o tomhle výkonu a k vozidlu je dodáván kabel pro pomalejší nabíjení. Máte-li dost času tak doporučuji nabíjet spíše pomaleji, než rychleji. Baterie to ocení na životnosti. Nezapomínejte, že nabíjíte jen to, co jste z baterie odčerpal jízdou a tak nikdy nenabíjíte z 0%. Tím pádem potřebujete i méně času.
stir + bobik - To je všechno hezké, ale ještě nikdo jste mi nevysvětlil, jak dostanu oněch 3 x 400 V ze 4 patra činžáku do auta zaparkovaného 1/2 km daleko, když mám navíc doma jen jednu fázi, navíc jištěnou 16 A jističem. A jen v mém domě je takových bytů 25. Už si představuju, jak z oken visí a v okolí domu se válí po chodníku 25 tlustých kabelů. A to jen z jednoho domu. Těch domů je jen v naší krátké ulici 20.
Že se tím nesmyslem vůbec zabýváte. Elektroauta mohou pomoci proti zdravotně závadným emisím ve velkých aglomeracích. Tam ale nejdou nabíjet. A na vesnicích jsou exhalace aut zanedbatelné proti lokálnímu topení už vůbec.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.