Zdravím, začaly mi problikávat světla na chodbě. Stává se to, když zapínám vypínač v koupelně. Mám ještě původní vedení v Al. Díval jsem se do světel, jestli to není v kontaktu a ohýbal kontakty v objímce a to nepomohlo. Co by to mohlo dělat? Díky
Téměř na 100% povolené šrouby u vypínače. Než do toho polezete, nezapomeňte vypnout příslušný jistič (zvlášť, když je to vypínač v koupelně). Že by byl vadný vypínač je sice možné, ale ne moc pravděpodobné.
Pokud blikají jiná světla, než zapínáte, tak to bude studeňák po cestě drátů v instalační krabici. Je potřeba komplet vše minimálně podotahovat. Pokud už někde hliník, nebo svorka zčernala, tak čistit a měnit. Doporučuji nechat to udělat elektrikáře, jednak jako laik nezkontrolujete, že jste vše opravdu fyzicky odpojil pojistkami, takže hrozí úraz el proudem, druhak neposoudíte, kdy stačí dotáhnout a kdy ne.
Je také možné, že přívod na světla na chodbě je pokračováním přívodu do vzpomínaného vypínače v koupelně. Bůh ví, jak je instalace provedena.. Při mechanickém působení na ten vypínač se může přerušovat dotek Al vodiče pod šroubkem, nebo ve spoji nebo i v zlomeném odchozím vodiči v krabičce vypínače. Odkrýt kryt vypínače, zkusit pohnout tělesem vypínače, dráty v krabičce pod ním, sledovat při tom světlo na chodbě.
luboo
Děkuji za radu, hned jak dojede známý elektrikář, mrknene na to spolu.
V tom případě bude závada (uvolněný spoj) kdesi ve spojovací krabičce. Řešte bez zbytečného odkladu, může hrozit i požár. Sám ale do toho nešťourejte, mohl byste nadělat víc škody, než užitku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.