Nejste přihlášen/a.
Zdravim, zakoupil jsem tenhle ventilátor za radiátory, má i tepelný čidlo, takže se spouští, když má radiátor aspoň 30 stupňů.
Můj dotaz zní - ačkoliv dle popisu jsou použity extrémně tiché ventilátory (výkon 1W, max 25db), DC12V.. já bych do toho koupil rád jiné , který mám i v počítači (koho to zajímá, tak noctua.at/... , který jsou opravdu tiché.. a předpokládám, jelikož testovací produkt ,co sem koupil budu vracet, tak nechci rozebírat napájení (tu část, do který se zapojuje adaptér).. to by mělo fungovat, ne?
Noctua větráky maj taky max 1W, 12V, odpovídající velikost, napojil by mi to elektrikář..
Moja odpoveď sa vám nebude páčiť, že je to blbosť a niekto chce zarobiť na hlúposti ľudí. Pokiaľ je to v paneláku,tak odobraté teplo vám meria merák, a nehodnotí,akú chladnú spiatočku pošlete spať do teplárne. Oni ju potom len dohrejú na prevádzkovú potrebu s väčšou spotrebou a tú potom premietnu do vyššej ceny za teplo. Pokiaľ to máte v dome,tak si to dotopíte hneď sám a zaplatíte. Jedinou cestou pre úsporu energie na topenie je zníženie tepelných strát objektu alebo osobného konfortu na teplotu,pokiaľ znížená teplota v objekte nevyvola iné škody na objekte,kde oprava škôd bude prevýšovať cenu úspory za energie.
To je všetko len vnímanie pocitovej teploty. Ak chcete mať určitú teplotu v objekte,tak tam musíte dodať určité množstvo tepla,ktoré sa časom stratí.
hele a na tohle mám dotaz - nám teď instalovali od PRE nějaký měřáčky.. že to snad dělá odpočet na dálku? nevim přesně, čekám od nich na reakci.. a chtěl jsem instalovat folii za topení (takovou tu izolační), ale pokud sem to možná pochopil dobře, tak ten měřák měří teplotu , kterou má nějak nastaveno, že aby ten radiátor hřál na určitou teplotu, tak musí tam bejt určitý množství dodaný teplý vody do toho radiátoru, tudíž když já odizoluju zeď tu izolační folii, tak tim zvýšim i teplo, co se bude odrážet od tý folie do toho topení a do místnosti (tedy i směrem k tomu měřáku) a bude mi to zvyšovat "jakoby přidanou hodnotu tepla? protože si ten přístroj bude myslet, že si tam pouštim víc tepla, než kolik by se ho pouštělo bez tý folie"? nebo jak to má fungovat?
jinak teda ten ventilátor docela hezky rozfouká to teplo do místnosti, takže je tam fakt hned dost teplo, což je příjemný a chápu to tak, že tim, že je teda teplej vzduch cirkulován lépe, než že stojí u okna u topení, tak nemusim tolik topit, abych vyplnil prostor teplem.. čimž vzniká úspora - protože dřív topení vypnu, či ho mám jednoduše na menší výkon..? jinak tu logiku vaší (obecně) teď uplně nechápu..
mimoto jak jsem psal, zrovna on ten ventilátor docela příjemně rozfoukává i páru ze zvlhčovače vzduchu, což je fakt příjemný.. že pochopitelně ochlazuje ten ventilátor i to topení, čimž zvyšuje přidáváný množství tepla do topení chápu, ale na druhou stranu to je vyvážený tim, že v prostoru je opět lépe cirkulovaný teplý vzduch a tedy je tam teplo (ono třeba se mi dělo, že mi zůstával teplej vzduch v kuchyni u stropu), ale pochopitelně jsem nezjišťoval zatim, jaký to má přesný rozdíly.. a tedy nemusim topit tolik, tedy to "přidané teplo" oproti situaci bez TERMÍKU nebude větší, o kolik déle bych musel topit, abych ten teplej vzduch u topení roztáhl do místnosti. mimoto já docela rád větrám, vlastně jsem měl minulej rok za 2KK 40m2 asi 3000 za elektřinu ( s tim, že sem tak 1000 dal za jiný spotřebiče).. - kupoval jsem 2KW topení šamotový (evo.cz) a spal s otevřenou ventilačkou.
Něco nechápu...
jsem měl minulej rok za 2KK 40m2 asi 3000 za elektřinu
kupoval jsem 2KW topení šamotový (evo.cz) a spal s otevřenou ventilačkou.
a trochu výš
nám teď instalovali od PRE nějaký měřáčky.. že to snad dělá odpočet na dálku?
Takže jaké topení? Pokud elektrické akumulační, proč měřáčky, kde umístěné? Trochu víc informací...
Teplé topné těleso (akumulačky, radiátor) teplý vzduch stoupá vzhůru, na jeho místo proudí studený vzduch od podlahy, ohřívá se ...prostě fyzika...
bydlim v panelovym bytě. máme tu trubky napříč panelákem, co ohřejvaj topení.. a ty netopěj furt, takže jsem kupoval do místnosti ,kde jsem většinu času 2KW topení šamotový evo.cz (nahřejvá se 10 minut, pak hřeje hodinu).
používám k tomu termostat (kterej mi ale měří občas podivně, mi přijde, někdy jakoby míň, někdy víc).. ale když jsem to ověřoval klasickym teploměrem na vaření, tak teplota odpovídala.. termostat nepřenášim, mám ho docela daleko od topení, aby to vytápění z šamotovýho topení probíhalo rovnoměrně po místnosti.
PRE instalovali na ty jejich topení na vodu (litinový radiátory) měřáčky, který by se měli odečítat dálkově, co sem pochopil, ale co sem nepochopil a proto se rovnou i ptám, byť mi na to odpověděj i oni, byť tak za 14 dní, páč jsou neuvěřitelně pomalý, tak jestli izolační folie
když jí strčim za ty litinový radiátory, aby mi teplo z radiátoru neutíkalo ven zdí, tak jestli mi nebude zvyšovat teplo kolem radiátoru (logicky bude) a v tom případě i ten měřák spotřeby od PRE bude vykazovat vyšší hodnotu - a to je ta otázka - jestli je to udělaný tak blbě, že si ten měřák vlastně bude myslet, že de do toho topení více teplé vody..
našel jsem odkaz toho měřáku ,tak sorry, jsem vůl
já koukám, že si tam můžu zavolat, tak asi zbytečná otázka.. tyhle mi to taky vysvětlej a asi i líp..než ty (nic ve zlym)
íV přístroji je zaznamenána nejvyšší teplota media i počet hodin, kdy byla teplota media vyšší než 41 °C.
Dílky se v IRTN se načítají od teploty 41 °C na základní desce měřiče (teplotě radiátoru). Čím vyšší teplota radiátoru, tím více dílků načte za jednotku času. Sice do toho vstupuje poloha bytu, světová strana, výkon topného tělesa, atd., atd., do výpočtu se tedy zahrnují koeficienty...
Pochopitelně můžete na zdroj připojit jakékoli jiné ventilátory, pak ale nákup hotového výrobku ztrácí smysl. Úhelníky se zdrojem můžete koupit podstatně levněji.
jo, to mě taky napadlo, ale nevim, jak bych si nakonfiguroval..
1. měnič otáček , což bych považoval za docela dobrou funkci, co to nabízí 50-100% otáčení
2. to termo čidlo na 30 stupňů , když je to míň, tak se to vypne.. ačkoliv, teďka jsem začal používat i zvlhčovač vzduchu a pravda je, že ten větrák to docela skvěle rozfoukává do celý místnosti, tak by mi to možná nevadilo ani mít puštěný nonstop.. ty repráky na tišší výkon by to totiž mohli dát taky dost tiše.
- edit - to je tušim docela jednoduchá programovací operace?
ačkoliv pak nevim, proč má ten termík 8 patentů . jestli to neni jen reklama, protože nastavit úroveň otáčení ventilátoru snad neni tak těžký a to tepelný čidlo asi taky ne.. a já bych jich potřeboval asi tak 4 až 5 do bytu ..
Já vidím hlavní přínos ventilátorů v situaci, kdy je použitý hlavní termostat s poklesem teploty a je potřeba rychle přitopit třeba ráno nebo odpoledne. K tomu není potřeba žádná další regulace. Prostě se podle potřeby zapnou nebo vypnou. Kdyby měly běžet pořád a nahrazovat tak malé těleso, tak se asi nevyplatí.
Nemám na mysli jen spotřebu. Originál je v ceně poloviny tělesa a ventilátory budou potřeba za čas vyměnit. Nápad jsem viděl před deseti lety a udělal jsem to do kuchyně, kde máme malé těleso. Ráno, po nočním poklesu, to skutečně zahřeje rychleji. Po zahřátí to ale ztrácí smysl, takže to vypínáme. Jakákoli regulace je zbytečná.
no a co ta cirkulace vzduchu? jak jsem psal, docela mi to tu i rozfoukalo zvlhčenej vzduch, co sem pořizoval zvlhčovač a to je hodně znát (hodně fajn).
Cirkulace je funkce navíc. Je pravda, že se může hodit. Nemusí to ale funět celý den. Pořád se mi zdá, že v případě výměny ventilátorů se originální výrobek nevyplatí. Pro případnou regulaci stačí odpor v sérii zkratovaný vypínačem nebo regulátor s LM317, který se dá i koupit hotový.
a dokážu já koupit a nějak nastavit to čidlo teploty, aby se ty větráky spouštěli při třeba 30 stupních?
leč je pravda, že aktuálně používám zvlhčovač vzduchu a fakt ta cirkulace vzduchu je znát daleko víc.. a to to topení budu mít určitě v určitejch časech i vyplý.. tak to možná neni tak důležitý..
jinak jasně, já na tom nutně nelpim, na tom mít to od tý značky..
tak jako ono to povede k cirkulaci vzduchu v místnosti a tedy lepšímu "slučování tepla ne"? .. ačkoliv pravda, je otázka, jak moc ten vzduch což bych musel měřit, nějak, protože nevim, jak přesně to funguje (logicky-fyzicky) , tak jako když bude cirkulovat v místnosti, tak bude furt rovnoměrně teplo v celý místnosti, když to vypnu, tak už se zase teplo bude držet jenom u radiátoru..
jinak teda mě měří měřák kterej by měl měřit dobře šíleně.. a nebo nevim, ale občas mám na termostatu 22,5 tušim a je mi zima a občas 21 a je mi teplo.. moc to nechápu. (ale měl by měřit dobře) a mám ho na stejnym místě.. (měří dobře - měřil jsem to i laicky teda takovym tim teploměrem na jídlo ).. a to mělo odpovídající hodnoty.. - leč to že to nechápu zůstáváa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.