Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám na chatě rozvod z baterií 12V dobíjené přes solárka s regulátorem, který je nastaven na 14.4V. Po chatě mám různé 12V žárovky apod. ale teď jak jsem dal někde 12V LED pásek tak ikdyž je v hliníkové liště na chlazení tak ta ztráta na kabelu asi není moc velká a do LED pásky toho leze více než 12V. Je nějaká možnost jak to něčím zregulovat abych šetřil ty LEDky a brzo se to nespálilo?
Ale není to stabilizátor! Jakmile se změní napětí jak dolu, tak nahoru, změní se i výstupní napětí, mám to na modulech tohoto typu odzkoušeno...
hiawata:
To nemá napěťovou stabilizaci na výstupu? To se mi nechce věřit, to by byla dost omezující vlastnost.
kare:
Vždyť oba zmíněné konvertory jsou buck-boost, aba umí snížit i zvýšit napětí oproti vstupu. V čem je ten z ebay lepší?
LED pásky je riskantní napájet napěťovým zdrojem, jelikož nelze dobře nastavit proud, i při malém nárůstu napětí narůstá proud značně. LEDky se napájejí proudovými zdroji, vy potřebujete regulátor proudu, který zajistí správný napájecí proud.
Nezmysel, vacsina led pasikov na 12V je napatovych. Vzdy 3 ks led v serii s odporom v sekcii. Ziadny regulator prudu !
Pan potrebuje bud low-drop regulator linearny, ak mu nevadi mensia ucinnost alebo spinany regulator.
Máte pravdu, že běžné LED pásky (nikoliv LED diody) lze napájet napěťovými zdroji, nicméně proudový zdroj je vhodnější a pán má problém s překročením napětí, čili pro jeho účel považuji za nejlepší pořídit regulátor proudu a pásek napájet přesně tím proudem, jaký potřebuje.
LEDky v pásku snad moc často neodcházejí a pokud odejde část pásku, tak se stejně ve většině případů celý vyhodí, ale jinak asi lze souhlasit.
Prave dnes som pasik opravoval, pri montazi sa jedna SMD len odtrhla a 6ks nesvietilo (24V pasik). Tak som segment vyrezal, vystrihol novy, prepajkoval spoje a opat to cele svieti.
Nalézt vhodný stabilizátor proudu pro váš účel asi nebude snadné, takže asi bude opravdu lepší použít stabilizátor napětí. Vzhledem k malému rozdílu mezi vstupní a výstupní hodnotou myslím nebude nutný spínaný měnič, ale postačí lineární stabilizátor.
Tohle by možná vyhovělo:
gme.cz/...
dratek.cz/...
Kazdy linearny stabilizator, kam patri aj LM 317, ma isty minimalny ubytok napatia medzi vstupom a vystupom. LM 317 uz z principu (NPN tranzisotr ako regulacny clen) nevie ist pod 2V pri 1A zatazi.
Ano, to máte samozřejmě pravdu, zde je rozdíl 2,4V, což je na hraně, ten spínaný regulátor z Hadexu asi bude vhodnější.
Tak jsem ještě ze zvědavosti hledal lineární regulátor/stabilizátor napětí v provedení low-drop alespoň jako stavebnici či modul, ale nic jsem nenašel, překvapilo mne, jak malý výběr zde v Česku je. Tuto elektroniku si člověk musí postavit, nebo hotové moduly nakoupit v cizině, kdo nespěchá, tak nejspíš rovnou v Číně.
Ale narazil jsem na ještě jednu českou stránku se zajímavými spínanými měniči:
pajenicko.cz/...
To je PWM regulator, nie stabilizator. Vyriesi to vas problem s povedzme 13V napatim, nastavite 90% jasu a stredna hodnota prudu led bude ako pri 12V.
Nevyhoda ; ked napatie aku klesne na 11.5V, tiez to urobi 90% a to povedie k znizeniu jasu. Vam sa viac hodi stabilizacia, nez regulacia. Slo by samozrejme zbastlit PWM regulator meniaci sirku impluzov podla napajacieho napatia.
hladajte nieco take ebay.co.uk/...
Dolezite je "buck boost", potom to zvlada oba rezimy, zvysovat aj znizovat napatie. Jedine, co spravite, je natocit trimrom spravne vystupne napatie.
To je určitě dobrá věc, ale zase to má nějakou svoji spotřebu a u soláru se počítá každý mA zbytečný navíc...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.