Nejste přihlášen/a.
zdravím,
může mi někdo potvrdit, upřesnit či opravit moji úvahu ohledně funkce nabíjecího obvodu dle obrázku (doufám že jsem schema z tištěného spoje nakreslil správně)? Při nabíjení (baterie vybitá) proudí nějaký nabíjecí proud mimo jiné i Led diodou a ta svítí. Při nabité baterii proud přestane proudit a LED by měla zhasnout. Je to tak, nebo se mýlím? Jde o to, že Led dioda nějak nechce zhasnout: buď se baterie nabíjí relativně dlouho (více hodin), nebo je to jinak než si myslím .
Díky za poučení.
jde o obvod v ruční svítilně a nabíjení malého olověného akumulátoru 6V 4Ah přes klasický adaptér (trafo) do zásuvky jako zdroj. Zatím jsem nepochopil jak poznám, že je aku nabitý. Myslel jsem, že je to tak jak uvádím, ale LED nezhasne ani např. po osmi hodinách nabíjení kdy se podle svitu žárovky zdá, že je aku už plně nabitý. Pokud to tak není, na co tam ta LED tedy je?
ok, takže LED s indikací stavu nabíjení nesouvisí a je tam pouze jako indikace že je svítilna připojena k napájení? (což je tedy docela dobře vidět i bez kontrolky )
souvisí, čím větší proud při nabíjení teče /na počátku/ tím je na ich věší úbytek napětí, kteé rozsvěcuje diodu.Jak se baterka nabíjí, postupně proud klesá a tím se zmenšuje napětí na odporech R2a3 a led dioda by měla zhasnout až je napětí na odporech někde mezi 2 a 3V. Funkčnost je třeba ověřit měřením. Pokud to není možné tak je třeba vyčkat delší dobu. Záleží na nabíjecím proudu. Olovo jsme v práci nabíjeli 10 až 12h. takže když ti nezhasne ani po 12hodinách, dalo by se uvažovat o tom že je něco špatně, což by mohl být třeba jeden článek ve zkratu , ale to zase poznáš podle toho jak baterka funfuje.
Tvá úvaha je správná. Nabíječkou je tvrdý zdroj napětí. Při nabíjení stoupá napětí na baterii, klesá proud a úbytek napětí na odporech, takže LED postupně zhasne. Kupodivu i přes jednoduchost to funguje dobře. Mám takovou svítilnu už 17 let s původním akumulátorem a svítí pořád dobře. Jestli jsou odpory v pořádku a LED pořád svítí, tak ještě není akumulátor nabitý. Osm hodin je na hranici toho, kdy se napětí začínají vyrovnávat.
ano, mám svítilnu podobnou dobu a byl jsem dosud spokojen tak, že jsem ji nevyhodil (jak se to dnes většinou dějě) ani když praskl spínací mikrospínač a nabíjecí konektor. Vše jsem opravil, vyměnil a vše je zas OK, jen mi vrtalo hlavou to nabíjení, ale asi i dle názorů níže to chce opravdu nechat ještě déle nabíjet... Akumulátor je teď nový, tam žádný problém nebude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.