Dobrý den, mám v garáži rozvaděč na 3x230V/ 16A a 2x400V/16A. Jednofazové zásuvky mám jištěné jističem ETIMAT 6 B16. Vše funguje jak má. Akorát když na tento rozvaděč připojím kompresor Scheppach 53 DC s motorem 2kW na 230V, tak to ten jistič shodí. Pomůže jedině napojit do jiné zásuvky. Mám ještě stolní kotoučovou pilu, taky s motorem 2kW, ale po zkušenosti s kompresorem ji už do tohoto garážového rozvaděče nepřipojuji. Přemýšlel jsem nad tím a napadlo mě, jestli to není charakteristikou toho jističe = B. Dělají se i s charakteristikou C i D. Odkaz na Wikipedia: cs.m.wikipedia.org/... Má prosím smysl tam dát jistič s charakteristikou D nebo bude stačit C?
Aky mate hlavny istic pre elektromerom? Ak 25A, mohlo by to fungovat, ak menej, stale to nemusi stacit. Distributor vam inu ako B charakteristiku nepovoli. Ak ste niekedy v snahe platit menej znizili hlavne istenie, potom bude problem.
To sirsie zariadenie vlavo je chranic, ten len musi mat vacsi menovoty prud ako spotrebice. Vpravo to uzke, je istic, 16A, char B. Vymena za 16A, char C je mozna, ak je vedenie k zasuvke kratke a aspon 3 x 2.5 med (a sucasne je hlavny istic 25A).
Hlavni domovní jistič mám 25A. Navíc vím, že jiné zásuvky ten kompresor i tu pilu utáhnou. Délka od garážového rozvaděče k zásuvce s kompresorem je cca 4m. Kabel 2.5mm2, měď. A ještě poznámka, z jiné zásuvky v garáži jsem včera natáhl cca 15m prodlužku až k té pile a normálně fungovala. Zkusím koupit jistič 16A/ 230V s charakteristikou C a uvidím. Zas tolik peněz to není...
aby bylo jasno racovní proud pro 2kW je cca 8,7A a záběrová u otoru cca 3x větší...Proto to má tendenci padat...
Jmenovitý proud je pouze orientační
Jmenovitý proud jističe udává orientační hodnotu proudu, při které jistič obvod přeruší. Ve skutečnosti tedy jde spíše o určitý rozsah hodnot. Právě tento rozsah je dán vypínacími charakteristikami na obr. 1.
takže podle grafu by B mělo vydržet mezi 3-5,5nísobek
Pokud vám na jiném okruhu (zásuvce) s jističem B16 spotřebič funguje, je problém pouze ve vypadavajicim jističi; vyměňte (dejte vyměnit) za nový se stejnou hodnotou... Stávající je vadný... nový třeba elektromaterial.cz/...
Nebo to je naopak, ten co nevypadne je pomalejší ... Vypadávání jističů s charakteristikou B je normální a přímo obvyklé u těchto strojů. Jištění s charakteristikou B je pro běžné vedení... Záleží zda má kompresor i odlehčovací obvod, či ne...
Kompresor má jen odlehčovaci ventil pro rozjezd. Aby při rozjezdu motoru nemusel hned s rozběhem samotného motoru ještě překonávat odpor částečně natlakovane nádrže. Pila určitě odlehčovací obvod bohužel nemá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.