Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení světla na staré elektrické rozvody

Od: mlczoch odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se ujistit o správném postupu při zapojení nového světla s ventilátorem z Lidlu na elektrický rozvod. Přikládám fotku kovového držáku svítidla, který mám v plánu přišroubovat ke stropu. Našel jsem tu několik podobných dotazů, ale pro jistotu se zeptám na svůj konkrétní případ.

Ze stropu vedou fázové vodiče (aktuálně zapojený dvojramenný lustr) a PEN vodič. Samozřejmě spojím jednu fázi ze stropu s fází nového světla, druhou zaizoluji. Ale nevím jistě, jak na PEN. Dal bych ho na PE světla a mezi PEN a N v čokoládě ze strany stropu bych dal propojovací vodič, ale nevím jistě.

Díky předem,

Petr

Zapojení světla na staré elektrické rozvody

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Ano, přesně jak píšete. Tu propojku udělejte ze stejného materiálu a průřezu vodiče jako je přívodní kabel. Přivést nejprve na PE a odtud propojku na N.
Ještě si pro jistotu změřte, který vodič je který, protože jsem se ve starých instalacích už setkal i trvalou fázi a vypínaným N (PEN). To by bylo s tímto zapojením velmi nebezpečné.
mlczoch
hodnocení

Perfektní, díky moc za potvrzení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]