Nejste přihlášen/a.
Zdravím, myslíte si že má v dnešní době stále smysl si doma vyrábět např. kondenzátorovou nabíječku autobaterií? Mám pár olověných autovaterií a uvažuji nad tím že si jednu takovou vyrobím, jelikož těm dnešním šmejdům přecpaných elektronikou nevěř a zároveň jsem po otci stará škola. Samozřejmě vím na co si u ní dát pozor a jak celá vlastně funguje. Tak co myslíte? Díky všem...
Sjede na tom, co od toho čekáš. Nabíječka může být konstrukcí velice jednoduchá, trafo a usměrňovač. Stálé napětí, lépe s omezením proudu a je to. Nebo stálý proud - desetina kapacity v Ah. Pak je nutné si ohlídat rovnoměrně plynování článků, tedy mít odstraněné zátky (ty už tak 25 let bývají přelepený) a dolovat destilku. Bude se to nebíjet dlouho ale bude z toho dobrý pocit. Procesorová (z Lidlu) to nabije rychleji a sama pozná, kdy přestat. Chytřejší mají i režim desulfatace.
Má to smysl. Na trhu neexistuje za přiměřenou cenu nic, co by jí mohlo nahradit. V rozsahu napětí při nabíjení akumulátoru je to prakticky ideální zdroj proudu bez omezení napětí, takže je možné akumulátor nabít na 100 % a sulfatovaný oživit, což s ničím jiným kupovaným pro amatéry nelze, třebaže se to v reklamě uvádí. Faktem ale je, že není blbuvzdorná a nabíjení je potřeba hlídat, takže jí není možné doporučit každému.
Když seženeš tohle, máš to i s krabičkou. Stačí jen dioda. Akorát to dá prd proud. elektroodbyttp.cz/...
Trafo s diodami a ochranou pomocí žárovky (místo pojistky) mám 35 roků (konstruováno z domácího "elektro odpadu"). Jde spíše o udržovací dobíjení v mrazech. Starty i se zku..venou Škoda 120 byly tím v mrazech bezproblémové. Získanou zkušeností dle žhnutí žárovečky lze zjistit, jak je aku vybité. Dodnes užívám, když nastanou mrazy pod 5 stupňů.
Doma dělaná "hloupá" nabíječka má výhodu např. v tom, že nabije i baterku, kterou "chytrá" nabíječka odmítá nabít. Např. když zapomenete zapnutá světla a ráno má baterka 5V, tak je sice nenávratně poškozena, ale je možné ji ještě nějaký čas používat. Jenže moderní nabíječka vám odmítne ji nabít. Další výhodou je radost z vlastního výrobku. Cena výhodou ale nejspíš nebude, zvláště transformátorová nabíječka vás vyjde mnohem dráž, než kupovaná (pokud nemáte trafo doma).
CTEK, aby sa chytil, chce aspoň cca 1.5 - 2 V. Nepamätám si presne. Už som párkrát resuscitoval starú baterku s invertorovou zváračkou (10 A =). Samozrejme, takáto batéria býva častokrát použiteľná už len marginálne.
Problematické sú predovšetkým prechytralé nabíjačky, ktoré sa automaticky nastavujú pre 6/12 V batérie. Tie sa na podvybitú batériu nechytia. Tam si treba zo začiatku pomôcť nejakým prúdovo obmedzeným zdrojom.
Má to něco do sebe. Někdy v 70 letech minulého století jsem si vyrobil nabíječku ze starého trafa z televie Tesla 4001A, kterému jsem převinul sekundární vinutí (nejdřív na 6 V, později na 12 V), dvou výkonových, paralelně zapojených germaniových diod, obrovského kulatého ručičkového ampérmetru (do 15 A) a kusu 4 mm tlustého odporového drátu, stočeného do spirály. Požadovaný proud jesem přepínal zasouváním banánku mezi určité závity tohoto "odporu". Zařízení to nebylo zrovna skladné, ani "přenosné", vážilo dobré 4 kg
. Bylo to primitivní, ale fungovalo to spolehlivě mnoho let. Jen to člověk musel hlídat, odrovnat tím baterii nebyl zas tak velký problém.
Dobrých 20 let už jsem to nepoužil a na dnešní baterie bych se to použít asi bál .
Smysl to má, 1. radost z bastlení, 2. hodí se na "nakopnutí" hodně vybitý baterky který elektronický šmejd odmítá nabít. Akorát je třeba nabíjení hlídat.. V každým případě se hodí mít obě, chytrou na běžný dobíjení kdy jí připojíš a necháš klidně týden, (příp. lepší která umí i desulfataci), blbou když baterku vytlučeš úplně a nabíjíš z nuly.
Podle mě to smysl nemá, ale staré škole těžko mladá škola něco vysvětlí či přesvědčí.
Spínaný zdroj a malé rozměry jsou mi daleko milejší než těžké trafo bez hlídání s nějakou žárovkou co by hlídačem.
Postav si ji.
Možná ji dimenzuj dostatečně silnou a udělej si i vlastní trafo s odbočkama, aby jsi mohl přepínačem měnit proudy popř. využít jako startovací zdroj. Pak to asi smysl má.
ra20z - to mi připomnělo, že mám vlastně taky profi svářečku, kombinovanou s nabíječkou. Svorky s 12 V tam jsou, ale nikdy jsem s tím baterii nenabíjet nezkoušel.
taky používám Modelářskou nabíječku SHARP, drobnosti umí i vybíjet, jde nastavit počet cyklů nabít/vybít nebo vybít/nabít,
max nabíjecí proud je 5A a protože je modelářská jde pčipojit u na akumulátor jako zdroj. nejmenší napětí na vstupu má 10V.
Díky všem za odpovědi. Zkusím to ještě promyslet. Dokonce mě napadlo místo kondenzátoru použít žárovku v sérii s trafem, abych se vyhnul možnosti rezonance trafa a jeho následného poškození, ostatně velká nevýhoda kondenzátorové nabíječky. Další možnost je udělat tyristorovou regulaci, to je ale složitější na stavbu a návrh řídícího obvodu. Ono je vlastně více řešení jak ji vyrobit. Třeba ještě někdo poradí a uvede zde své poznatky a zkušenosti...
Myslel jsem, že jste rozhodnutý pro kondenzátorovou. Ta je pro amatérskou konstrukci nejjednodušší a skutečně funkční. Žárovka je dobrá jen pro konzervační dobíjení. Domácí konstrukci elektronické regulace považuju za diskutabilní.
Jenomže takovou nabíječku, která má integrované proudové a napěťové omezení si může koupit hotovou za pár korun v obchodě s potravinami. Smysl domácí výroby je v tom, že si vyrobí nabíječku bez blbuvzdorných omezení, kterou může ručně regulovat proud pro různé režimy a která dokáže nabít akumulátor na 100 %, což nabíječka, která končí s nabíjením někde kolem 14,5 V, nikdy nedokáže.
Jak už jsem se zmínil, doma stavěná není pro každého. Kdo neumí rozlišit polaritu, hlídat čas a průběžně měřit si může koupit za hubičku červenou krabičku společně s bramborama. Kdo se chce akumulátoru věnovat a prodloužit mu životnost, pro něj je domácí výroba nahraditelná jen takovou nabíječkou, která se pro domácí použití nevyplatí.
Záleží co od nabíjení očekáváte a jak moc rozumíte procesu nabíjení. Laikovi stačí něco z Lidlu aby nic nemusel řešit a ono to nějak fungovalo. Bastlíř si raději nabíječku postaví už jen pro ten pocit a většinou pak baterii musí hlídat aby neměl víc škody jak užitku. Já se vydal cestou úplně jinou... používám modelářskou inteligentní procesorovou nabíječku + zdroj 15V 20A. Pokud bych měl silně vybitou baterii s nízkým napětím, tak mi stačí krátkodobě zdroj na oživení a teprve pak nabíječka. (zatím jsem to takhle nepotřeboval). Jinak používám tu modelářskou nabíječku, s tím že si nastavím nabíjecí proud. Po celou dobu nabíjení vidím přesný stav napětí i proudu který se snižuje a také nabitou kapacitu v mAh. Mám možnost využít časové i kapacitní ochrany. Samozřejmostí ochrana proti přepólování. A pokud bych byl opravdu zvědavý na celý průběh nabíjení, tak je možno připojit nabíječku k PC a všechny hodnoty si vynášet do přehledného grafu. Pokud rozumíte bateriím, tak lze z toho vyčíst její kondici a tím odhadnout i to, jak dlouho vám ještě vydrží. Další výhodou je, že mohu nabíjet baterie Pb, NiMh, NiCd, LiPol a LiFePo. S dobrou nabíječkou pak jdou dělat doslova kouzla a bezpečně
Na napětí zdroje nezáleží, hlavní je nepřehřát akumulátory. Což se dosahuje omezením proudu (třeba levně žárovkou). Nabíječky desulfatační "rozbíjí - narušují - desulfatace" povlaky na elektrodách až 100V impulsy (velmi krátkými) při zapnutí modu obnovy. Výše napětí je omezena bezpečností.
Jestli to chcete jen jako konzervační, tak můžete na sekundár 24 V zapojit můstek a proud nastavit jen sériovým odporem. Ke kompenzaci samovybíjení je potřeba proud 40 - 80 mA. K tomu je potřeba přičíst nějakých 20 - 40 mA klidového odběru auta. Je dobré proud nastavit tak, aby se napětí po několika dnech ustálilo kolem 15 V. Při takovém dobíjení nedochází k plynování ani sulfataci.
Moj názor na výrobu nabíjačiek:
Určite sa vyplatí vyrobiť doma, je covid, a pocit vytvorenej veci je super...
Určite treba mať aspoň minimalne znalosti z elektrotechniky, z ohladom
na bezpečnosť svoju, nabíjačky aj akumulárora. Celkom nezhodneme na type
a postupe nabíjania. Moj názor, ak budem mať na výstupe nabíjačky meranie
prúdu a napatia, a občas na to pozrem, bude všetko ok...
Nič z toho nie je až tak krehké, aby sa obával...
Když už se obnovila diskuse, jen vysvětlím proč standardní žárovka s wolframovým vláknem se užívá k ochraně při nabíjení u jednoduchýh nabíječek. Vlastností vlákna je, že při velkém odběru (průtoku proudu) kov wolfram se rozžhaví (rozsvítí se) a zvýší odpor, tím se ochrání akumulátor. Naopak při malém odběru (aku už začíná být nabité na požadované napětí) proud klesá, sníží se teplota vlákna a může téci větší proud. Proud však už nemůže být vysoký neb je malý rozdíl napětí mezi zdrojem a nabitým akumulátorem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.