Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má stále smysl vyrobit si autonabíječku?

Od: jenicek® odpovědí: 41 změna:

Zdravím, myslíte si že má v dnešní době stále smysl si doma vyrábět např. kondenzátorovou nabíječku autobaterií? Mám pár olověných autovaterií a uvažuji nad tím že si jednu takovou vyrobím, jelikož těm dnešním šmejdům přecpaných elektronikou nevěř a zároveň jsem po otci stará škola. Samozřejmě vím na co si u ní dát pozor a jak celá vlastně funguje. Tak co myslíte? Díky všem...

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

boomer
hodnocení

7x

Sjede na tom, co od toho čekáš. Nabíječka může být konstrukcí velice jednoduchá, trafo a usměrňovač. Stálé napětí, lépe s omezením proudu a je to. Nebo stálý proud - desetina kapacity v Ah. Pak je nutné si ohlídat rovnoměrně plynování článků, tedy mít odstraněné zátky (ty už tak 25 let bývají přelepený) a dolovat destilku. Bude se to nebíjet dlouho ale bude z toho dobrý pocit. Procesorová (z Lidlu) to nabije rychleji a sama pozná, kdy přestat. Chytřejší mají i režim desulfatace.

hodnocení

6x

Má to smysl. Na trhu neexistuje za přiměřenou cenu nic, co by jí mohlo nahradit. V rozsahu napětí při nabíjení akumulátoru je to prakticky ideální zdroj proudu bez omezení napětí, takže je možné akumulátor nabít na 100 % a sulfatovaný oživit, což s ničím jiným kupovaným pro amatéry nelze, třebaže se to v reklamě uvádí. Faktem ale je, že není blbuvzdorná a nabíjení je potřeba hlídat, takže jí není možné doporučit každému.

hodnocení

5x
Klidně si jí udelej já mam jednu taky dělanou s žarovkou H4 a připínáním vlakna dava 3.5 a 4.5A a leta maka bez problému
Dale mam z 24v trafíček co byly na šachtach v rozvodnách diody a 2w žarovičky z palubky š120 udělaný udržovačky dava to kolem 100mA a taky supr
ivo®

Mám úplně přesně co "dabel" a bez problémů...

Má stále smysl vyrobit si autonabíječku?
Má stále smysl vyrobit si autonabíječku? #2
hodnocení

Ten udržovací zdroj na spodním obrázku vypadá dobře, to je tovární výrobek nebo je to "samodomo"? Asi si to zbastlím taky :-D

@jenicek asi určitě samodomo. To trafo je k vypínačům a tlačítkům řady T6 google.cz/...

hodnocení

Ty tráfka a tlačítka znám, jen jsem si myslel že to tráfko použili do více produktů. Někde ho možná ještě mám, pokud jsem ho nedaroval. Ono vlastně stačí jakékoliv malé trafo 230/24V tak co tu řeším :-D Každopádně nějakou nabíječku a "udržovačku" určitě zbastlím ;) na nákup nějaké Lidl nabíječky je čas vždycky, takže to počká... :)

Když seženeš tohle, máš to i s krabičkou. Stačí jen dioda. Akorát to dá prd proud. elektroodbyttp.cz/...

Trafo s diodami a ochranou pomocí žárovky (místo pojistky) mám 35 roků (konstruováno z domácího "elektro odpadu"). Jde spíše o udržovací dobíjení v mrazech. Starty i se zku..venou Škoda 120:( byly tím v mrazech bezproblémové. Získanou zkušeností dle žhnutí žárovečky lze zjistit, jak je aku vybité. Dodnes užívám, když nastanou mrazy pod 5 stupňů.

makk
hodnocení

4x

Doma dělaná "hloupá" nabíječka má výhodu např. v tom, že nabije i baterku, kterou "chytrá" nabíječka odmítá nabít. Např. když zapomenete zapnutá světla a ráno má baterka 5V, tak je sice nenávratně poškozena, ale je možné ji ještě nějaký čas používat. Jenže moderní nabíječka vám odmítne ji nabít. Další výhodou je radost z vlastního výrobku. Cena výhodou ale nejspíš nebude, zvláště transformátorová nabíječka vás vyjde mnohem dráž, než kupovaná (pokud nemáte trafo doma).

CTEK ti nabije i hluboce vybitou a baterka, která má 0V je na vyhození.

CTEK, aby sa chytil, chce aspoň cca 1.5 - 2 V. Nepamätám si presne. Už som párkrát resuscitoval starú baterku s invertorovou zváračkou (10 A =). Samozrejme, takáto batéria býva častokrát použiteľná už len marginálne.

Problematické sú predovšetkým prechytralé nabíjačky, ktoré sa automaticky nastavujú pre 6/12 V batérie. Tie sa na podvybitú batériu nechytia. Tam si treba zo začiatku pomôcť nejakým prúdovo obmedzeným zdrojom.

hodnocení

4x

V dnešní době má smysl udělat si nabíječku ještě mnohem chytřejší, než ty prodávané atrapy. Jednodeskový počítač koupíte za stovku, display za druhou. A můžete se realizovat dle libosti ..

hodnocení

3x
Má to smysl.
Důležitou podmínkou jsou dostatečně elektrotechnické znalosti pro výrobu bezpečného zdroje odděleného malého napětí.
Kondenzátorová nabíječka není dobrá pro dnešní akumulátory které nevydrží přebíjení.
Při návrhu nabíječky je výhodou dobře nadimenzovat součástky a chlazení aby nabíječka měla dlouhou životnost a mohla pracovat v širokém rozsahu teplot oproti levným komerčním výrobkům.

hodnocení

3x

Má to něco do sebe. Někdy v 70 letech minulého století jsem si vyrobil nabíječku ze starého trafa z televie Tesla 4001A, kterému jsem převinul sekundární vinutí (nejdřív na 6 V, později na 12 V), dvou výkonových, paralelně zapojených germaniových diod, obrovského kulatého ručičkového ampérmetru (do 15 A) a kusu 4 mm tlustého odporového drátu, stočeného do spirály. Požadovaný proud jesem přepínal zasouváním banánku mezi určité závity tohoto "odporu"*ee*. Zařízení to nebylo zrovna skladné, ani "přenosné", vážilo dobré 4 kg*smich*. Bylo to primitivní, ale fungovalo to spolehlivě mnoho let. Jen to člověk musel hlídat, odrovnat tím baterii nebyl zas tak velký problém.

Dobrých 20 let už jsem to nepoužil a na dnešní baterie bych se to použít asi bál *zmateny*.

asd1
hodnocení

3x

Smysl to má, 1. radost z bastlení, 2. hodí se na "nakopnutí" hodně vybitý baterky který elektronický šmejd odmítá nabít. Akorát je třeba nabíjení hlídat.. V každým případě se hodí mít obě, chytrou na běžný dobíjení kdy jí připojíš a necháš klidně týden, (příp. lepší která umí i desulfataci), blbou když baterku vytlučeš úplně a nabíjíš z nuly.

hodnocení

3x

Podle mě to smysl nemá, ale staré škole těžko mladá škola něco vysvětlí či přesvědčí.

Spínaný zdroj a malé rozměry jsou mi daleko milejší než těžké trafo bez hlídání s nějakou žárovkou co by hlídačem.

Postav si ji.

Možná ji dimenzuj dostatečně silnou a udělej si i vlastní trafo s odbočkama, aby jsi mohl přepínačem měnit proudy popř. využít jako startovací zdroj. Pak to asi smysl má.

makk

Když bude trafo dimenzovat na startování, tak to má rovnou i svářečku :).

3v1 *zdravi*... a kdo to dnes vyrábí...nikdo :-D

Já takovou nabíječku mám, hlavní součást je trafo 230/24V 2000W, vyveden střed vynutí a usměrněno 2 diodami, efektivní výstupní napětí na prazdno 12,5V. Pro spouštění softstart tvořený odporem a stykačem.
Mám ji v garáži u traktoru, když studený nechtěl startovat stačilo připojit a za chvíli jsem jel.

ra20z - to mi připomnělo, že mám vlastně taky profi svářečku, kombinovanou s nabíječkou. Svorky s 12 V tam jsou, ale nikdy jsem s tím baterii nenabíjet nezkoušel.

hodnocení

@magdon: Dle tvého popisu jde určitě o svářečku myslím K-N100, obdoda svářečky typu KSxxx... Ty jsem v ruce ještě neměl, vím o nich jen něco málo z povídání...

jenicek - Je to jakási TU 80

Má stále smysl vyrobit si autonabíječku? #3

111®
hodnocení

2x

taky používám Modelářskou nabíječku SHARP, drobnosti umí i vybíjet, jde nastavit počet cyklů nabít/vybít nebo vybít/nabít,

max nabíjecí proud je 5A a protože je modelářská jde pčipojit u na akumulátor jako zdroj. nejmenší napětí na vstupu má 10V.

hodnocení

Díky všem za odpovědi. Zkusím to ještě promyslet. Dokonce mě napadlo místo kondenzátoru použít žárovku v sérii s trafem, abych se vyhnul možnosti rezonance trafa a jeho následného poškození, ostatně velká nevýhoda kondenzátorové nabíječky. Další možnost je udělat tyristorovou regulaci, to je ale složitější na stavbu a návrh řídícího obvodu. Ono je vlastně více řešení jak ji vyrobit. Třeba ještě někdo poradí a uvede zde své poznatky a zkušenosti... ;)

Myslel jsem, že jste rozhodnutý pro kondenzátorovou. Ta je pro amatérskou konstrukci nejjednodušší a skutečně funkční. Žárovka je dobrá jen pro konzervační dobíjení. Domácí konstrukci elektronické regulace považuju za diskutabilní.

V dnešní době spínaný zdroj s integrovaným řídícím obvodem, ten potřebuje k sobě pár součástek, výhodou je vysoká účinnost a napěťové a proudové omezení.

Jenomže takovou nabíječku, která má integrované proudové a napěťové omezení si může koupit hotovou za pár korun v obchodě s potravinami. Smysl domácí výroby je v tom, že si vyrobí nabíječku bez blbuvzdorných omezení, kterou může ručně regulovat proud pro různé režimy a která dokáže nabít akumulátor na 100 %, což nabíječka, která končí s nabíjením někde kolem 14,5 V, nikdy nedokáže.

K čemu nechat plynovat bezúdržbový akumulátor, když do něj vodu nevrátíš?

K čemu nabíjet na 100%, při napětí 13,6V nabijete minimálně na 80% a když zapomenete odpojit nabíječku nic se nestane dny i měsíce, kdežto když zapomenete odpojit proudový zdroj do druhého dne bude podstatná část elektrod nasuchu nebo vývynem bublinek elektrolýzi rozmíchate kal usazený na dně a dojde ke zkratu článku.
Blbuvzdorná nabíječ musí být a to hlavně proti zkratu a přepólovaní.
Kdo chce jednoduchou a spolehlivou konstrukci nechť si postavý jednocestný usměrňovač s omezením proudu žárovkou a zpětným vybíjením.

Jak už jsem se zmínil, doma stavěná není pro každého. Kdo neumí rozlišit polaritu, hlídat čas a průběžně měřit si může koupit za hubičku červenou krabičku společně s bramborama. Kdo se chce akumulátoru věnovat a prodloužit mu životnost, pro něj je domácí výroba nahraditelná jen takovou nabíječkou, která se pro domácí použití nevyplatí.

hodnocení

0x
Smysl to fakt nemá. Je potřeba si vybrat podle recenzí e-shopů a zboží. Ceny jsou různé, když si vezmete nákup elektrosoučástek navinutí trafa a čas, navíc žádná záruka. Ale je to věc názoru. Já tady spíš vycházím z mé zkušenosti. Mám dvě nabíječky a obě dvě slouží hodně let ke spokojenosti. Jedna je od Wolkraftu a ta fakt umí zázraky. Ta byla v nabídce za 4500 kaček a já ji koupil v aukci za 1750 kaček. Kolik již odepsaných baterií jsem s ní zachránil a ještě pár let bez problémů sloužili a některé jedou dodnes...ale je to jenom na Vás. Tak hodně úspěchů při rozhodování...

hodnocení

0x

Záleží co od nabíjení očekáváte a jak moc rozumíte procesu nabíjení. Laikovi stačí něco z Lidlu aby nic nemusel řešit a ono to nějak fungovalo. Bastlíř si raději nabíječku postaví už jen pro ten pocit a většinou pak baterii musí hlídat aby neměl víc škody jak užitku. Já se vydal cestou úplně jinou... používám modelářskou inteligentní procesorovou nabíječku + zdroj 15V 20A. Pokud bych měl silně vybitou baterii s nízkým napětím, tak mi stačí krátkodobě zdroj na oživení a teprve pak nabíječka. (zatím jsem to takhle nepotřeboval). Jinak používám tu modelářskou nabíječku, s tím že si nastavím nabíjecí proud. Po celou dobu nabíjení vidím přesný stav napětí i proudu který se snižuje a také nabitou kapacitu v mAh. Mám možnost využít časové i kapacitní ochrany. Samozřejmostí ochrana proti přepólování. A pokud bych byl opravdu zvědavý na celý průběh nabíjení, tak je možno připojit nabíječku k PC a všechny hodnoty si vynášet do přehledného grafu. Pokud rozumíte bateriím, tak lze z toho vyčíst její kondici a tím odhadnout i to, jak dlouho vám ještě vydrží. Další výhodou je, že mohu nabíjet baterie Pb, NiMh, NiCd, LiPol a LiFePo. S dobrou nabíječkou pak jdou dělat doslova kouzla a bezpečně ;)

hodnocení

Díky všem za odpovědi. Už montuji kondenzátorovou nabíječku, jen dodat trafo, usměrňovač a nějaké drobotiny. Ohledně té udržovačky, mám drobný dotaz. Pokud mám trafo 24V a na výstupu bude jednocestný usměrňovač bez filtrace, bude výstupní napětí naprázdno cca 11,2V, což je na udržení velmi málo, až nedostatečně. Nebo to souvisí s tím že trafa mívají naprázdno vyšší napětí? Na to by bylo potřeba cca 30V. Samozřejmě proud omezím vhodnou žárovkou na cca 100-150mA...

Na napětí zdroje nezáleží, hlavní je nepřehřát akumulátory. Což se dosahuje omezením proudu (třeba levně žárovkou). Nabíječky desulfatační "rozbíjí - narušují - desulfatace" povlaky na elektrodách až 100V impulsy (velmi krátkými) při zapnutí modu obnovy. Výše napětí je omezena bezpečností.

hodnocení

Tak logicky, ono stejně to napětí spadne když to trafo zatížím. Udržovačka bude takovéhoto provedení, díky trafu jsem rovnou využil i možnosti udržovat 6V baterie, níkdy nevíte kdy se hodí ;)
Má stále smysl vyrobit si autonabíječku? #4
Takto zapojená nabíječka pro udržování je špatna pro dnešní akumulátory, jednak bude přebíjet což u uzavřených nedoplníte elektrolit a hlavně budou degradovat elektrody vlivem vysokého napětí.
Řešením by bylo použít lineární stabilizátor 78xx a napětí nastavit na 13,6V lépe 13,2V.

Jestli to chcete jen jako konzervační, tak můžete na sekundár 24 V zapojit můstek a proud nastavit jen sériovým odporem. Ke kompenzaci samovybíjení je potřeba proud 40 - 80 mA. K tomu je potřeba přičíst nějakých 20 - 40 mA klidového odběru auta. Je dobré proud nastavit tak, aby se napětí po několika dnech ustálilo kolem 15 V. Při takovém dobíjení nedochází k plynování ani sulfataci.

15V je moc.
I při tak malém odběru proudu bude ztráta na mařicim předřadníku kolem jednoho wattu, plus vlastní odběr trafa a za čtvrt roku máte hezkých pár kilowathodin.
Dnešní akumulátory mají malé samovybíjení, trvale připojena nabíječka postrádá smysl, stačí 4x do roka dobýt.

jano654
hodnocení

0x

Moj názor na výrobu nabíjačiek:

Určite sa vyplatí vyrobiť doma, je covid, a pocit vytvorenej veci je super...*mir*

Určite treba mať aspoň minimalne znalosti z elektrotechniky, z ohladom

na bezpečnosť svoju, nabíjačky aj akumulárora. Celkom nezhodneme na type

a postupe nabíjania. Moj názor, ak budem mať na výstupe nabíjačky meranie

prúdu a napatia, a občas na to pozrem, bude všetko ok...*palec2*

Nič z toho nie je až tak krehké, aby sa obával...

hodnocení

0x

Když už se obnovila diskuse, jen vysvětlím proč standardní žárovka s wolframovým vláknem se užívá k ochraně při nabíjení u jednoduchýh nabíječek. Vlastností vlákna je, že při velkém odběru (průtoku proudu) kov wolfram se rozžhaví (rozsvítí se) a zvýší odpor, tím se ochrání akumulátor. Naopak při malém odběru (aku už začíná být nabité na požadované napětí) proud klesá, sníží se teplota vlákna a může téci větší proud. Proud však už nemůže být vysoký neb je malý rozdíl napětí mezi zdrojem a nabitým akumulátorem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]