Mám dotaz. Přestala mi fungovat rychlovarná konvice. Jde o elektronické ovládání nastavení teploty s barevným podsvícením. Protože jde o dražší konvici kde před půl rokem skončila záruka pokusil jsem se o opravu. Předpokládal jsem spíše že se poškodila elektronika ale relátko ovládané čipem spíná a na spirálu jde napětí. Konvice jenom svítí ale nezačne vařit. Usoudil jsem že se přepálila spirála ale ta po měření vykazuje 31.00 megaohmů tedy dost velký odpor. Měřil jsem i odpojením od elektroniky tedy samostatně a hodnota je tajná. A včil jsem v koncích. To nechápu... poraďte prosím rozluštit tuto záhadu. Je možné že i velký odpor je příčinou nefunkční spirály? Díky moc...
@pardal fakt si ten ohmův zákon zopakujte, on by totiž byl s odporem několik megaohm právě naprosto zanedbatelný. Což jste si ověřil tím, že to nehřeje
Ak ste si isty, ze merate spravne vyvody zo spiraly, tak 31 MOhm = prepalene vinutie. Druha moznost = je tam integrovana tepelna ochrana a odisla len teplotna poistka. Namiesto spiraly by som pripojil ziarovku aspon 40W a sledoval, ci svieti, ked konvicu zapnete. Potom by som este overil nastavenim na 60 stupnov a naliatim vriacej vody, ci ohrev vypne, tym sa overi elektronika a meranie teploty. Ak tieto testy prejdu, ma vyznam menit spiralu, ak je to vobec mozne a nahradny diel ma rozumnu cenu.
Vsetko su to nebezpecne prace pod napatim nevhodne pre laika.
Měnit spirálu určitě nikoliv, je zalisována a technický komplikované. Vzhledem k hodnotě konvice cca 500 kč by to nedávalo smysl. Nakonec by mě stála pokud by se vůbec dala sehnat asi tolik kolik celá konvice . Jinak děkuji...
Ověření elektroniky mě také napadl, tím jsem chtěl vyloučit že je spirála opravdu vadná a případně že ano tak si elektroniku schovat na případné další experimenty.. nakonec vyhodit to můžu vždycky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.