Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdvih po tyči

Od: pavel235 odpovědí: 12 změna:

DOBRÝ DEN,

Chtěl bych se zeptat na jednu věc. Budu mít DC motor a na něm bude závitová tyč, která bude zdvihat krabici o hmotnosti 35kg jaky je potřeba DC Motor nejlepe na 12v popřípadě 24v aby utáhl tento zdvih? Samozřejme může být s převodovkou.

Jaký by měl mít krouticí moment nebo aby to vydržel¨? Popřípadě kdyyb mi tu někdo poslal odkaz.

Já jsem našel tento motor

tme.eu/...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

1x
Minimálně motorek ze stěračů Š120.
jirib
Minimálně toto...
tme.eu/...
Plus převodovka,závitovka,prostě nějaké konstrukční řešení,aby to něco vydrželo...kolikrát se to bude zvedat...jednou za minutu,jednou za hodinu,jednou za den?...35kg je dost na nějakou stavebnici.
Plánek ti navrhne nějaký konstruktér,snad se vlezeš do 10tis.

hodnocení

1x

Zakladna fyzika : u motora nas zaujima krutiaci moment a vykon. Krutiaci moment suvisi so sprevodovanim, cim pomalsi prevod, tym mensi krutiaci moment postacuje. To mate ako s pakou : ked viete vyvinut silu max 100 N a chcete dvihat 100 kg zavazie (= 1000 N tiaz), tak musite mat paku aspon 1 : 10

Druha vec je vykon, ten definuje, ako dlho to dvihanie potrva. S motorom 100W mozete v pohode vytiahnut celu kabinu vytahu, len to bude trvat ovela dlhsie, ako s motorom 10 kW.

Vas problem je nevyjasnene zadanie : potrebujete dlzku zdvihu, ocakavany cas a od toho sa odpichnut, to vam povie vykon motora, nasledne z otacok sa vyrata sprevodovanie.

pavel235
hodnocení

Dobře a co říkáš na ten co jsem poslal v tom odkazu:_:?

pavel235l
hodnocení

No já bych hctěl si motor koupit sám a pak už si to vše udělám ale potřebuji aby to motor utáhl nejlepe ho najít i s převodovkou. Zdvihat se to bude kolikrát bude osoba chtít vždy zdvyh tak o 60 cm

jirib
No jenom,aby to té osobě neublížilo...
Motorek od stěračů dokáže ustřihnout prst.
jirib
Nevěřím,že to vymyslíš levněji.
expondo.cz/...

pjkj
hodnocení

To chápu ale vše mám vymyšleno a toto neumím nějak určit aby to ten motor utáhl

asd1
hodnocení

0x

Záleží na provedení - průměr a stoupání závitu, rychlost zdvihu (zpřevodování), potřebný výkon se liší řádově...

Bacha pokud to bude točit tyčí v obyčejný matce (často mosazná), tak se závit v matce dřív nebo později vydře a spadne to, nejspíš nečekaně bez varování a zrovna pod tim někdo bude mít pracky *smich*

hodnocení

0x
Hledejte DC motory s převodovkou, něco takového raveo.cz/...

hodnocení

0x
Jak tu správně píší, nevyjasnil jste v zadání požadavek na rychlost zdvihu. Dále už od cca 700 Kč koupíte třeba na aliexpressu lineární servomotory různých délek a sil. Navíc pěkné, zakrabičkované, s ůchyty a hlavně koncovými spínači.

Také bych šel cestou lineárního motoru/ů. Je tam na výběr jak různý zdvih, tak různá síla. Bohužel mi to připadá, že požadavky jsou tajné, nejlépe vyrobit samodomo / i když problematice zadavatel evidentně nerozumí, ale chce to levně/ - prostě auto aby jelo 300 z místa a žralo 5 litrů/100. Tj i já bych doporučil ALI- např aliexpress.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]