Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Použít ekvalizér s kvalitním zesilovačem nebo ne?

Od: bouda* odpovědí: 22 změna:
Dobrý den přátelé. Nedávno jsem si koupil starý zesilovač značky Luxman LV-100, k tomu asi pět let starý CD přehrávač Marantz a regálové bedny Mission 731. Zesilovač má "jen" korekci výšek a basů. Myslel jsem si, že to hraje krásně, pustil jsem z originál CD bratrovi jeho oblíbenou Metallicu a ten konstatoval, že to je jako kdyby reproduktory byly přikryté dekou. Zkusil jsem ještě stáhnout stejné písničky ve formátu flac a pustit přes notebook a externí zvukovou kartu Creative, kterou mám a najednou nádherný zvuk, křišťálový...Bratr má názor, že je potřeba k sestavě ještě připojit ekvalizér, což mi dva lidé, jeden z nich, profesionální zvukař kapely a jeden, co prodává v Hi-fi bazaru, absolutně vyloučili.. Jak je možné, že zvuk je tak strašně rozdílný a poslech přes přehrávač Marantz je jako pod dekou...Poradí mi někdo prosím, co s tím? Díky moc za odpověď.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

no co nedodá zdroj ničím nevylepšíš. Takže vyzkoušet jiný přehrávač, nebo jiná CD.

bouda*
hodnocení

Zdrojem myslíš CD? To jsem samozřejmě vyzkoušel a vždy stejný rozdíl. A přehrávač? Také vyzkoušené. Zapůjčený - značky Sony. Naprosto stejné..

hodnocení

2x

V HiFi řetězci jsem odpůrcem použití ekvalizéru. Prostě si jednotlivé komponenty co máte "nesedí" a ekvalizérem to "nesrovnáte".

Jako ano, jsou kvalitní ekvalizéry, ale to téměř určitě není případ toho, co chcete (chtěl byste) použít. A nějaký pětipásmový ekvalizér to vážně nevytrhne, jen ještě trochu více hudbu "zprzní".

Co si ale budeme povídat, on ani ten Luxman LV-100 není sám o sobě žádná hitparáda...

Repro Mission 731 jsou regálovky (a údajně kvalitní) a je potřeba je dobře umístit.

Jak kvalitní je CD přehrávač těžko říct.

Těch chyb v řetězci může být více.

To že si ale jednotlivé komponenty "nesednou" je poměrně běžná věc a zažil jsem ji vícekrát.

bouda*
hodnocení

Odborníkem na zvuk - zvukařem kapely jsem byl také upozorněn na to, že použití ekvalizéru není vhodné. Tím stejným člověkem byl Luxman LV-100 označen za velmi dobrý. CD přehrávač Marantz prý také. Nicméně ten Marantz jsem zkusil nahradit jiným přehrávačem - Sony a stejný výsledek. Ještě bych řekl, že zvuk ze Sony byl o malinko horší než z Marantz.

Tak si nemusí "sednout" zesilovač a reproduktory..

Případně může mít zesilovač nějakou závadu..

111®
hodnocení

1x

tohle se řeší pomocí CD s nahranými frekvencemi a osciloskopem, což tazatel zjevně nemá. Stačilo by frekvenční CD a voltmetr a místo repráku zapojit odpory podle impedabce výstupu alespoň na 2W a na tom měřit charakteristiku

bouda*
hodnocení

toto zní velice zajímavě. Ale musel bych znát správné hodnoty, abych je porovnal s měřenými. Je možné prosím více specifikovat amatérovi, jako jsem já? Děkuji moc.

otto*
hodnocení

1x
No a čo keď to hraje dobre a brat má chybný názor?

111®
hodnocení

0x

osobně bych zkusil jiný vstup než CD, asi se jedná o impedanční nepřizůsobení..z mobilu jsi to zapojil do stejného vstupu? vstupů to má několik, jak jsem koukal na manuál servisní..

lv100.pdf1.14 MB
bouda*
hodnocení

myslím, že jsem zkoušel i jiný vstup, ale pro jistotu to ještě zkusím. Díky

orion*
hodnocení

0x

To je divné. Flacy přes kvalitní zvukovou kartu hrají téměř tak dobře jako z CD, rozdíl by tedy měl být minimální a spíše ve prospěch té stolní sestavy. Tohle vypadá na nějaký problém v těch přístrojích (přitom samé špičkové značky) nebo v propojení, ale kde konkrétně, to se obávám vám nikdo neporadí. Ekvalizér je prznič zvuku, ten nepomůže.
Každopádně bych ještě zkusil i jinou hudbu než Metallicu.

bouda*
hodnocení

Samozřejmě jsem vyzkoušel i jiné CD, jiné kapely. Vždy utmumené v porovnání s přehráváním flacu z pc přes zvukovou kartu Creative.

orion*

Pokud to máte vše správně propojeno, impedance reproduktorů je v pořádku atd., pak nejspíš je některý člen toho vašeho zvukového řetězce vadný. Jinak není důvod, aby vám to hrálo špatně.

jiofa
hodnocení

0x

Pokud se vám zvuk zdá nebo je stále nečitelný a sestava víc nedovolí zařaďte místo equalizéru (mnoho toho nevylepší) toto. zbozi.cz/... Zvuk dostanete naprosto brilantní a upravit můžete dle potřeby cokoliv ve zvuku s naprosto uspokojivým výsledkem.

bouda*
hodnocení

Díky. A toto zařízení používáte? To není ekvalizér? Neznám to. Vypadá to zajímavě.

orion*

Tohle není dobré řešení, nacpat špatný zvuk do nějaké kouzelné krabičky a zachránit co se dá. On má papírově velmi kvalitní přístroje, které umí poskytnout kvalitní zvuk, avšak leze z nich zvuk mizerný. Je potřeba vyzkoumat, který přístroj je viníkem mizerného zvuku a ten vyměnit, zřejmě se jedná o nějakou závadu (tipoval bych ten zesilovač).

111®
hodnocení

0x

no to se v zásadě dělá tak že se koukne jakou impedanci mají výstupy pro repráky buď 4 nebo 8 Ohm . Podle toho se koupí odpory na výkon 2-4W aby něco vydžely ty se připojí místo repráků. Následně se z CD disku s frekvencemi při minimální hlasitosti pustí kmitočet 1000Hz a na připojeném měřáku se nastaví pomocí hlasitosti řekněme 1V.

S tím se pak porovnávají všechny frekvence od 20Hz do 20kHz a zapisuje se to.
Pokud zesilovač zesiluje všechno stejně, což by měl, maximálně by měl být pokles na 20-60Hz a pak kolem 18-20kHz.

A ten pokles nemá být více jak na 0,7V pokud je více je něco špatně. Pokles na 70% původní hodnoty je v přepočtu pokles o 3dB.
Samozřejmě při basech a výškách na střední poloze. Je třeba ale kvalitní CD přehrávač.

možná se ještě sežene ten generátor, tady jsem něco našel: ave-electro.cz/...

bouda*
hodnocení

Tak to bych mohl zkusit, pokud se mi to povede. Každopádně děkuji za radu. Budu na tom pracovat. Snad se mi povede na to přijít. Díky moc

111®
hodnocení

0x

jen bych to měření udělal s různými CD přehrávači...aby se vyloučila chyba i v něm...

111®
hodnocení

0x

jo a měří se pro kmitočty 20Hz 40,60,80,100,200, 400, 800,1000, 1500,2000, 2,5kHz , 3kHz /dále jen v kHZ/ 4,6,8,10,12,14,16,18,20kHz vynášé se do semilogaritmického papíru, jde na ose X je frekvence, a na ose Y je napětí..

bouda*
19.01.22 13:17
hodnocení

děkuju

hodnocení

0x

Kapacitná zložka prepojovacieho kábla medzi prehrávačom a zosilňovačom, to môže tiež spôsobovať. Aký kábel je použitý?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]