Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nahradit jednu fázi u motoru

Od: petrm odpovědí: 19 změna:
Dobrý den, mám takový problém.
Na starém domu v rekonstrukci mi na přívodním kabelu odešla jedna fáze. (Ano je to pr**er a řešení je na dlouhé lokty).
Ale OTÁZKA TEĎ ZNÍ, nautila ve studni je 400v, lze nahradit chybějící fázi třeba ze světla/zásuvky aby čerpadlo fungovalo?
Koukal jsem že čerpadla jsou výkonem okolo 1 až 1,5kW to není zase tak velký odběr. Vodu potřebuji ale zase nechci odpálit čerpadlo nebo něco jiného... tak prosím poraďte.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Nevymyslajte hluposti, 3f motor potrebuje 3 fazy, ked vam chyba jedna z nich priamo v privodnom kabli do domu, nahradit sa to neda, v lubovolnej zasuvke alebo svetle mate stale len dve fazy. Rozne improvizacie s prepojenim na jednu fazu a kondenzatorom skoncia spalenym motorom a skody budu narastat.

Musite opravit privod, ina cesta nie je - teda okrem vymeny cerpadla na vodu za jednofazove, navrhnute takto uz vyrobcom.

18.01.22 07:05

Peter *palec*

hodnocení

6x

Pokud vám odešla fáze na přívodu do domu, žádnou fázi ji nenahradíte. Máte tedy doma dvě fáze, motor potřebuje všechny tři...můžete použít kondenzátor, ale neznáme výkon motoru čerpadla...a zda je možno "nějak" připojit kondenzátor k motoru. Výkon klesne o třetinu, bude to stačit pro funkci?

doplněno 17.01.22 21:43:

Píšete sice...Koukal jsem že čerpadla jsou výkonem okolo 1 až 1,5kW , ale skutečnost? Zkuste doplnit a taky popsat, jak je čerpadlo připojeno, kde jsou svorkovnice, atd.

kare
hodnocení

0x
Jde zapojit na jednu fázi (230V) v zapojení s kondenzátorem s kapacitou (70uF).
Jak nahradit jednu fázi u motoru
Takto zapojené čerpadlo se ani nerozběhne.
Proč 230V když je čerpadlo na 400 V.
Odhaduji že ve vašem zapojení bude výkon motoru bude jen čtvrtinový = nepoužitelné.

Ten výkon je třetinový.

Při napajení 400V by byl třetinový.
Při napájení 230V kolik bude?
Tazatel má ponorné čerpadlo a tam nebývají vyvedené všechny konce vinutí ani pod krytem nejsou plíšky které se dají přehodit.

hodnocení

0x

Nejde to,ak vám vypadla fáza na prívodu k domu.

slavco31@ Ale tady se jedná o přívod z distribuční sítě...už před elměrem chybí fáze...takže může tahat cokoli, i motouz

Stihol som to opraviť,uvedomil som si,že je to prívod k domu.

Chyba faza pre elmerom = problem distribucie, vratane opravy na jej naklady. Chyba popis celkoveho stavu, ako je objekt napojeny, vzduchom, v zemi, dlzka kabla ...

hodnocení

0x

Pokiaľ je fáza prerušená pred elektromerom,tak je to riešenie pre distribúciu,možno odišla len poistka pred hlavným ističom a elektromerom.

Tazatel píš, pokud jste nečetl otázku...

Na starém domu v rekonstrukci mi na přívodním kabelu odešla jedna fáze.

danecek*

Tazatel ale nepíše příliš jasně, přívodní kabel kam? Do domu, nebo ke studni? Pokud neměřený do domu, musí tlačit na distributora, ten to jistě velmi brzy opraví. Jestli ale je to směr ke studni, nejlepší je opravit, rada s kondenzátorem je na ... . Možná ještě frekvenční měnič, za předpokladu že má nepříliš výkonné čerpadlo a u něj dostatečně dimenzovanou zásuvku. Ale jestli přesto je problém až za hodinama, zkontroloval bych ještě jednou všechny krabice (včetně HDS), častěji bývá problém ve spojích než přetržený kabel.

Panové především záleží jestli porucha je před skříní HDS nebo za ní, protože za ní je vše krom elektroměru majetkem odběratele a opravy si musí zajistit a zaplatit odběratel.

hodnocení

0x

Pokud světlo nemá tu ztracenou Fázi, tak nelze.

Fáze se nedají odbočovat jen tak.

Mezi sebou jsou posunuty o 120stup.

Jak nahradit jednu fázi u motoru #2

petrm
hodnocení

0x

Odpovím bez konkrétních citací.

- Je přerušen drát někde mezi nožovkama a hodinama (čili distributora toto vůbec nezajímá). Situaci komplikuje vedení a společná HDS skřín na sousedovic pozemku/domě který o opravě nechce vůbec slyšet, protože se to týká jeho "svaté" větrem značně oprýskané fasády. Přeložka za 70tisíc je nesmysl a nová přípojka v nedohlednu. Řešení nahned je můj nový kabel skrz dveře společné HDSky ( rozuměj aby se nešáhlo na fasádu ) ale jak je toto řešení reálné a který elektrikář by to tak udělal to nevím.

- Reálný typ a výkon čerpadla je nedohledatelný.

- Pochopil jsem tedy že fázi NELZE nahradit, a na variantu s kondenzátorem mé elektrikářské znalosti nestačí. Aktuální řešení bude asi nové 230v čerpadlo.

Asi jediné bezpečné řešení...

makk
hodnocení

0x

To byste si musel tu jednu fázi (tu správnou) půjčit od souseda, jinak to nerozchodíte. On sice každý 3f motor jde zapojit na 1f přes rozběhový kondenzátor, ale klesá výkon, takže by to to čerpadlo nejspíš neutáhlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]