Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zvýšit odpor při výměně žárovky v autě

Od: sobi odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

chci dát do auta místo klasické 2x 21W žárovky na denní svícení ledkové. ale ona tam nesvítí, dle mého je tam slabý odpor. a proto se vůbec nerozsvítí?

Můžete mi poradit co s tím? napadlo mě místo 7,5A pojistky dát třeba jen 5A, bude to mít nějaký význam? třeba ve zpátečce jsem žárovku vyměnil a tam svítí..

jsem amatér, radši se nejdřív zeptám, než to celé odpálím... :) díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Jaký odpor *sok*? Čeho odpor *sok*? Kde máte odpor *sok*? V obvodu blinkrů žádný odpor není (tedy pokud myslíte rezistor a nikoliv fyzikální veličinu). Výměna žárovek v blinkrech za LED není až tak jednoduchá, jak by se zdálo. Výměnou pojistky za menší hodnotu nedocílíte ničeho, akorát se při vrácení původních žárovek ta pojistka přpálí. Rozhodně to nezačne fungovat.

Píšete, že jste laik (amatér určitě nikoliv), tak to svěřte někomu, kdo má aspoň základní znalostosi o elektřině. O život sice v tomhle případě nejde, ale škodu můžete napáchat značnou.

doplněno 06.01.22 20:31:

Sorráč *hi*, nevím proč, ale myslel jsem že jde o blinkry. Nějak jsem to blbě přečet. Ale na věci to nic nemění.

O život klidně jde, pokud ty led svítí málo nebo naopak oslňují. Světlomety nejsou na tohle homologované s dobrého důvodu.;)

sobi
hodnocení

Díky za odpovědi nejedná se o halogenové LEDky do běžného svícení tam vím že musí být klasické. Jedná se o výměnu za klasické 21w žárovky v automatickém denním svícení. Tedy ty kužel nevytváří a oslnit by tedy taky neměli. Auto je Dacia lodgy.

hodnocení

5x

A smíte je tam dát? Pokud ne, riskujete problémy s policií při náhodné kontrole, a rozhodně na TK !

orion*
hodnocení

5x

Reflektor auta je konstruován na vyzařovací charakteristiku do něj určených, většinou halogenových žárovek. LED žárovka svítí úplně jinak a v tom reflektoru zcela určitě nevytvoří stejný, tedy potřebný světelný kužel a buď budete oslňovat, nebo uvídíte blbě, nebo klidně obojí dohromady.

sobi
hodnocení

Díky za odpověd nejedná se o halogenové LEDky do běžného svícení tam vím že musí být klasické. Jedná se o výměnu za klasické 21w žárovky v automatickém denním svícení. Tedy ty kužel nevytváří a oslnit by tedy taky neměli.
orion*

Jo takhle, tak to se omlouvám, blbě jsem to pochopil.

hodnocení

2x

Nelze odpovědět, protože nepíšete typ žárovky ani auta. Orientačně jsem se díval na nabídku, u všech, co jsem našel, je zákaz použití pro vnější osvětlení. Pokud má auto sběrnici Canbus, musí žárovka navíc obsahovat přísluišný čip.
Pojistka je vodič, který se přepálí při při vyšším proudu. Použití slabší pojistky proto problém nemůže vyřešit.

hodnocení

0x

Tak když vám svítí ty samé ve zpátečce tak musí svítit i v denním a než to odpálíte zkonrolujte polaritu v těch denních světlech-některé koncernové vozy VW to mají přehozené. Jo a to že nejsou určeny na pozemní komunikace asi víte

hodnocení

0x

LED žárovky mají malý odběr oproti klasickým (malý proud). Trošku inteligentnější auto si dokáže měřit proud na žárovkách a pokud vyhodnotí že je nižší odběr než je nastaveno někde v SW řídící jednotky, tak to bere jako poruchu. Žárovku odpojí a rozsvítí kontrolku na palubovce. Zpátečku si vaše auto asi nehlídá, tak proto vám to funguje. Řešením je nakoupit takové LED žárovky které mají vyšší odběr jako klasická žárovka, nebo se přidává patřičný rezistor zapojený paralerně k žárovce. Tohle řešení vám také zvýší spotřebu na žárovce a vozidlo tak nepozná změnu. Bohužel pak ale často nepozná ani vadnou žárovku. Dalším problémem obyčejných čínských LED žárovek je to, že rády umírají díky vibracím na vozidle. Osobně bych doporučoval nechat tam původní žárovky, nebo si připlatit a dát tam něco takovéhoto
autodilyjimo.cz/...

Všimněte si že tam přímo uvádí "Žárovky mají přímo v sobě zabudovaný přídavný odpor CAN-BUS."

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]