Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Magnetofon nemaže záznam

Od: nickys odpovědí: 18 změna:

Zdravím rádcové, nemá tu někdo prosím zkušenosti se servisem magnetofonů?

Pořídil jsem z nostalgie Teslu B116. Potýkám se s problémem, že při nahrávání slyším v mezerách mezi skladbami velmi slabě záznam, který byl na pásce předtím. Zkušel jsem nahrávat na použitý pásek "ticho". Zkratovaný vstup. Stále je ale na pásce slaboučký, původní záznam. Mazací hlava je ustavená správně (pokusy s dostavěním vedly spíše ke zhoršení), oscilátor kmitá jak má, 100kHz/35V. Měřeno na obou kanálech mazací hlavy. Někdo nějaký nápad, děkuju za jakekoliv nakopnutí.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Tento jev není až taková vzácnost. Maže se střídavým proudem, obvykle to bylo tuším cca 20-30kHz. Největší roli hraje geometrie nastavení páskové drahy (hlav), pak nutno prověřit, zda to je opravdu ten samý záznam, můžou to být stopy "druhé" strany pásku... A pak pásky dlouhodobě nahrané se promagnetovavají (prokopírovavají),stávající nahrávka je taková mdlá a na pozadí může být slyšet to stejné...
Proto doporučuji zkusit na "novém" pásku jako píše kolega...
nickys
hodnocení

Díky, zkusím jiný pásek pravda. Pásková dráha by měla být ok, ale prověřím ještě jednou. U B116, by mazací napětí mělo být 30V a 100kHz a toto vidím i na osciloskopu. Protiběžná stopa v přeslechu není, to bych slyšel něco hrát pozpátku, ale je tam slyšet opravdu "předchozí" záznam. A to i v případě, že "ticho" nahraji několikrát, stále to tam je stejně slaboučce slyšet.

No dobrá, vidíš to na osciloskopu - a ta hlava je v pořádku?

hodnocení

3x

To je zajímavý problém. V servisním návodu se píše jen to, že z oscilátoru má jít 35V 100 kHz a mazací hlava má mít přesah 0,2 - 0,3 mm nad pásek. Jestli to je v pořádku, tak už přichází v úvahu jen pásek a samotná hlava. Že by ale byly obě vinutí vadné se mi nezdá pravděpodobné. Zkuste ještě zvýšit tak levé spojky a jestli máte možnost, smazat pásek tlumivkou.

nickys
hodnocení

Tak jsem to změřil ještě jednou a pořádně zkalibroval osciloskop. Je tam 102kHz a 36,7V. To je tedy OK. Ohmicky i mechanicky se mazací hlava jeví take dobře.

Přibržděním levé cívky žádná změna

Zkusím ještě mrknout na ten vertikální přesah nad pásek, ale to budu muset hlavu něčím podložit. Mechanicky tam nějak není jiná možnost výšku nastavit.

hodnocení

2x

Vyzkoušej to na novém pásku. Starý může být kaput.

nickys
hodnocení

OK. Nový pásek sice nemám, ale mám jich dost "jiných". Zkusím to.

jabraka*
hodnocení

0x

Na dvoustopém záznamu se můžou překrývat mazací a záznamová hlava.Pak se smaže jen část původního záznamu.

JABRAKA

nickys
hodnocení

Jak píšu, pásková dráha je nastavena správně, kalibrační pásek mám k dispozici.

makk
hodnocení

0x

Magnetofon má dvě hlavy, jednu přehrávací a nahrávací a jednu mazací. Takže problém bude v té mazací nebo jejích obvodech (bývala umístěna po směru pásku před tou přehrávací/nahrávací).

nickys
hodnocení

No, ptal jsem se, jestli někdo má zkušenosti se servisem mgf. Muj magnetofon má hlavy tři, nikoliv dvě a která je mazací samozřejmě vím. Když píšu co jsem na ní naměřil.

makk

Dost možná je vadná přímo ta mazací hlava.

nickys
hodnocení

Na jiném pásku je tento jev asi o 90 procent menší. Pořád to tam ale je, dá se s tím ale fungovat. V mezerách ten přeslech je stále znatelný opravdu jen při vysoké hlasitosti. Což provozuji výjimečně. Ještě budu laborovat, ale děkuji všem za snahu pomoci.

otto*
Pásek na ktorom sa to vyskytuje vo väčšej miere nie je určený pre ten konkrétny MGF, pretože môže mať väčšiu koercitívnu silu a na zmazanie je potrebný väčší magnetický tok. Také pásky môžu byť napríklad chrómové, namiesto klasických ferrochrómových. Niektoré MGF západnej proviencie majú na to prepínač FeCr/CrO2.

hodnocení

0x

Zkušenosti mám, léta jsem magneťáky opravoval. Najdi si někde knihu od Kotka, kde máš servisní údaje a i vysvětlení proč a jak. Dle mého, to, že máš jiný pásek a tam to dělá míň už samo napovídá, že tuto metodu porovnávání a hledání chyby nelze na stoprocentně brát za bernou minci. Starý pásky jsou prostě k ničemu. Nevíš, jak byly uskladněny( jestli nejsou zmagnetizovaný). To stejné může být i s hlavama a celé mechaniky tónové dráhy. Já jsem vždy při takovýchto problémech vše nejdřív odmagnetovával. Tedy celou dráhu a i všechny hlavy. Zároveň jsem lehce přebrousil všechny hlavy. Po sesazení se pak můžeš věnovat nastavování mazacího proudu a předmagnetizaci. To vše ale na co nejčerstvějším pásku. Upozorňuji, že i měřením odporu obyčejným měřákem tu hlavu zmagnetyzuješ. To se měří střídavým proudem. Kotek Ti poradí jak. No a jak se provádí to odmagnetování v domácích podmínkách se asi dá někde vygooglit. Já už si přesně nepamatuju, co jsem na to používal. Přece je mi už 75let a tomuto jsem se věnoval, naposledy před 40léty. Přeji mnoho úspěchú v tomto krásném koníčku.

karel556*
Odmagnetovačku mám, jednu jsem si kdysi dokonce vyrobil podle návodu v AR, odmadagnetovává se zapnutím odmagnetovačky aspoň půl metru od magnetofonu, pak se přiblíží k páskové dráze a krouživými pohyby co nejblíže odmagnetovat, stačí z vlastní zkušenosti asi 15 - 20 vteřin, poté odmagnetovačku vzdálit zase aspoň půl metru a teprve poté vypnout, takhle mě to fungovalo léta, měl jsem magn. B 113 a tvrzené hlavy jsem dodatečně zakoupil a namontoval.

No tak paráda.

Zmagnetováním to nebude. To by se projevilo zhoršením odstupu nebo snížením úrovně na výstupu. Když z oscilátoru leze 35 V, tak to pár voltů ze stejnosměrného ohmetru nepoškodí. Vypadá to, že to maže jinde nebo málo. Přesah hlavy se dá snadno zkontrolovat. Vadu obou cívek bych vyloučil. Čím déle o tom přemýšlím, tak to víc tipuju na pásek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]