Tohle jsem u baterie nikdy neviděl (v kontextu Li-ion 18650 článků), co teď mám na stole. Baterie zvnějšku vypadá naprosto OK. Ovšem při protřepání v ní chrastí (ale dutě, jako kinder vajíčko, ne jako prášek v misce). Také má o vyšší vnitřní odpor: 200mΩ ± 60mΩ. (Druhá bateri z páru má 50mΩ ± 20mΩ., což je i hodnota typičtější pro tyto.) A především, někdy se jeví naprosto ok, ale když se pootočí nebo se s ní zatřese, tak uplně ztratí kontakt. Co se s ní stalo? Označení LGDAHA1 Nějaké vysušení? Nebo odpadl nějaký IC na ochranné destičce (článek má podle všeho ochranný obvodu u plusu - takový koláček). Je to nějak nebezpečné pro skladování a použití? Jak říkám, tohle se mi ještě nestalo.
V Li-ion článku 18650 nemůže nic chrastit. Tipoval bych to na nějakou čínskou fiškuntálii, kdy do pouzdra velkého článku vložili článek menší. Zbavte se toho. Jo a ochranné obvody se u válcových článků vždy dávají na mínus, ještě jsem se nesetkal s Li-ion článkem, který by měl PCB na plusu.
Nipl je výstupek, čudlík. Čínské články 18650 mají často na plusu nipl, protože se snáze používají ve svítilnách (mívají i ochranný PCB na mínusu). Články 18650 používané do akupacků nipl nemají. Co za značku 18650 máte?
LG. Ale mohu říct, že li-ion článků jsem viděl tak 30 a nevzpomínám, že by ho žádný u plusu neměl, vždy tam bylo takové zúžení (to tak vypadalo, vždy to překrývá fólie.) Samsung, Panasonic... Různé spotřebiče, aku ntb, vysačů, strojky...
orion*
Mluvíme každý o něčem jiném. Plus pól válcového článku je ploška či nipl úplně na vcholku článku. To co popisujete je prolis na boku trubkového těla (které tvoří mínus pól) těsně pod plus pólem, tím se článek uzavře při výrobě. Pokud jsou to LG vykuchané z vysavače, tak naprosto netuším, co by uvnitř mohlo chrastit, takový článek bych měl strach dát do nabíječky.
Už několikrát jsem se setkal s tím, že i zánovní článek 18650 měl zjevně studeňák uvnitř v pouzdře. Jednalo se o zabudované články menších kapacit, kde klidně Číňan mohl do tohoto pouzdra nacpat menší článek (dělají to i u elektrolytických kondenzátorů). I když jsem byl zvědavý, nabitý článek jsem nerozdělával, může to být nebezpečné.
Jako podle kapacity by to odpovídalo (1300mAh), to je dost málo... Ale když už číňani vyrábí fejky, tak aspoň lžou (bylo by tam 2500 až 4000)... Ale u druhé se to neprojevuje a je to rozebrané z vysavače, není to koupené u alíka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.