Nejste přihlášen/a.
Ahoj, přemýšlím o pořízení sauny do bytu, nicméně jsem se zarazil, že topidlo má výkon 3000W. Nejsem elektrikář, vím akorát že spodní zásuvky mají 16A a mám staré hliníkové rozvody - Můžu toto topidlo zapojit do zásuvky, při tom provozovat z jiné zásuvky ještě např. televizi, počítač atd,. aniž bych riskoval vyhořen? Na kolik W jsou konstruované zásuvky v bytech? Jsem chemik a elektřině nerozumím
Rozvod je jen tak silný, jak jeho nejslabší článek.
Zásuvky jsou některé na 10A (ABB Klasik) a některé na 16A.
Je to na nich napsáno. Podle vzorce P=U*I vychází 230V*16= 3680W
Takže zásuvky 16A vpohodě, ale volil bych nějakou lepší a určitě novou, protože stará vychozená zásuvka v bytě má mnohdy vyžší přechodový odpor. Pak se ten proud přeměňuje na nedotaženém kontaktu nebo zaoxidovaném kontaktu na teplo (ztrácí se na takovém odporu napětí) a zásuvka hoří.
Další věc jsou kabely. Pro tak silný odběr rozhodně není doporučeno a ani tuším schváleno použít obvod několika zásuvek. Množí se totiž v nich ty přechodové odpory, jak vodič prochází z jedné na druhou.
Je tedy potřeba ty přechodové odpory maximálně minimalizovat a tak se třeba na pračky či trouby dělá samostaný obvod jistič v rozvaděči-> kabel -> jedna zásuvka -> spotřebič.
Kabel musí být na takovou zásuvku Cyky 3x2,5mm2 a pokud by to bylo nějak extrémě daleko od rozvaděče (80m třeba), tak by se i vyplatilo dát Cyky 3x4mm2 z důvodu minimalizace odporu vedení.
To vedení by na tak velkou vzdálenost zbytečně hřálo do zdi a při zátěži 300W by jsi tam měl klidně 200-210V ve finále (zbytek by se v drátech přeměnil na teplo díky jejich odporu na té délce - větší průřezy mají menší odpory).
Jistič vyhovuje 16A v B kategorii (běžný).
...
Co se týče rozvaděče, tak pokud je přiveden třífázový proud a z každé z těch tří fází je napojeno něco jiného v bytě (bojler, pračka, trouba, myčka), tak musíš tu svojí saunu napojit na co nejméně zatíženou fázi. Jinak by se zbytečně přetěžovala a tak by se stalo, když pojede sauna s pračkou, že jistič vypadne a bude padat. Je tedy potřeba v rámci všech spotřebičů v domě to rovnoměrně rozhodit na ty tři fáze, aby k tomu nedocházelo. Třeba saunu s pračkou, když budeš vědět, že při saunování nebudeš prát.
Rozumíš, pračka i sauna budou mít svoje jističe, ale v rozvaděči pojedou třeba z druhé fáze. Pak ti bude ta druhá fáze vypínat jistič v hlavním rozvaděči na ulici a tam třífázový jistič automaticky k vůli druhé fázi zhodí všechno (páčka je spřažená na všechny tři fáze k vůli třífázovým spotřebičům (motory, protože výpadek třífázového motoru jedné fáze by motor poškozovalo).
Takže samostatný přívod si natáhni z rozvaděče, osaď B16A jističem ideálně EATON v řadě PL7 použíj kabel CYKY 3x2,5mm2 a zásuvku třeba Tango (měla by to vydržet) nebo lépe třeba SCAME IP66 (ty jsou i s lepšími vnitřky a benefit je, že je zástrčka sauny v krabce schovaná.
Zapojení v rozvaděči přenech eletrikáři,a by vybral správnou fázi k vůli popsanému zatížení.
...
Já ybch se zeptal spíš tebe na tu saunu, protože taky jsem uvažoval o ní. Jak je to s tou případnou párou a vlhkostí? Musíš mít v bytě nějaký odtok kondenzátu pro ni? Nebo stačí jen větrat nějakým komínkem jak z digestoře na venkovní fasádu?
A jak napsal peter. Určitě osadit proudový chránič.
Já neumím natahovat elektřinu, měl bych to v pracovně, což je bývalý dětský pokojík, tak zda by to šlo rozchodit, abych nekupoval zbytečně saunu a pak zjistil, že to ve finále nejde.
Finská sauna odvod kondenzátu nemá, je to suchá sauna, stačí jen po skončení nechat otevřené okno a nechat vyschnout saunu do sucha Infračervenou jsem nechtěl, protože to nemá takový efekt jako pravá finská, ale bohužel topidla mají 3000W a nižší se nevyrábí..
Jak jsem psal. Svěř to elektrikáři a musíš tam nechat natáhnout samostatný přívod. Jinak nelze.
Pokud je pokoji poslední zásuvka sauna na okruhu třeba 5ti zásuvek průchozích (př.: předsíň, ložnice, atd..), tak to v nich bude hořet.
Je potřeba minimalizovat ty průchozí spoje. Proto jak tu padlo nad 2000W je nutné samostatný přívod!
Nemusíš sekat. Jsou i lišty a parapetní kanály.
Já mám ve sklepě ještě ty staré dvoj (řada color), kde bylo 10/230
Možná to tak výrobce popisoval k vůli dvoum spotřebičum.
Nebudu detailně rozvádět, co už udělali jiní. Jen bych také řekl, že je velmi rozumné až nezbytné natáhnout nový samostatný přívod v mědi v odpovídajícím průřezu. Mohu dát i svou zcela praktickou zkušenost s topnou spirálou 3kW. Pokud to bude připojené napevno, bez zásuvky a vidlice, tak to bude OK - samozřejmě všechny propoje - šroubky řádně provedeny a utaženy. Běžné zásuvky, vidlice i prodlužovací kabely sice mají udáno 16A, ale pro 3kW se dost zahřívají. Jde hlavně o přechodový odpor na těch plíškách zásuvky... Není to nic z čeho by jeden hned vyhořel, ale já to vážně nemám rád. U sebe jsem to vyřešil náhradou zásuvky/zástrčky 3 pólovou průmyslovou zásuvkou. To je jediné opravdu chladné a profi řešení - když nepočítám ten pevný přívod.
Pokud je rozvod elektriky proveden správně, vyhořet nemůžete. V nejhorším případě vám to vyhodí jistič (od toho tam je). Ve vašem případě bych se ale obával, že rozvod je dimenzován na 10A (tak se v době hliníkových rozvodů dimenzovaly) a někdo vyměnil jistič 10A za 16A, protože nároky na příkon rostou a s 10A jističem má problém i automatická pračka. Doporučoval bych vám raději dát pár stovek nějakému elektrikáři, ať se vám na to podívá.
Jestli máte zásuvky jištěné 16 A, tak můžete 3kW kamna zapojit do stejného okruhu s televizí a počítačem naprosto bez obav. Hliníkový rozvod ničemu nevadí. Dbejte pokynů výrobce. Vyberte taková kamna, která jsou už z výroby opatřená šňůrou s běžnou vidlicí do zásuvky. Proudový chránič není potřeba. Nekteří výrobci kamen ho výslovně nedoporučují.
Ak su tie stare rozvody TN-C, tak sauna kdesi na konci pekne preveri kvalitu zasuviek a udrzbu skrutkovych spojov na zasuvkach toho isteho okruhu pred saunou. Mozu tam byt aj ine chutovky (prapodivne spoje v krabiciach, kdejake seknute vodice opravene cokoladami v izolacke zahodene omietkou). Neriskoval by som to. Male spotrebice ako TV a pod funguju a dlho fungovat budu, kedze maju maly odber.
Kto ma peniaze na saunu by mal investovat aj do jej bezpecneho pripojenia novym kablom na samostatny okruh.
Když 3kW zapojíš na starej hliník tak najspíš brzy někde vyhoří, obvykle v zásuvce.
Souhlas s novým samostatným okruhem v 2,5 mědi někam dál i silnější..
Součástí údržby hliníkové elektroinstalace je pravidelné dotahování spojů. Udržovaná elektroinstalace je bezpečná a není potřeba kvůli kamínkům dělat žádná jiná opatření.
"Součástí údržby hliníkové elektroinstalace je pravidelné dotahování spojů"
Vy znáte někoho, kdo by to skutečně dělal? Na většinu instalací ze 60 až 70 let se nikdy nikdo nepodíval.
Tazatel se ptá, jestli vydrží zásuvka 230 V na hliníku zátěž 3 kW. Je tedy dobré ho upozornit na podmínky a případná nebezpečí, ne mu bezúčelně nutit natažení nového přívodu a dokonce instastalaci proudového chrániče, který někteří výrobci kamen výslovně nedoporučují.
Hlada- Tvoje odpověď se mi nelíbí, je sice formálně správná a přesně na otázku, ale prakticky naprosto nevhodná. Pokud tazatel saunu do stávající zásuvky připojí, myslím, že důsledky tohoto rozhodnutí brzy pocítí. Taktéž ten chránič. Všechny nové zásuvky musí být přes chránič, bez ohledu na připojený spotřebič. Pokud mají kamna požadavek jiný, bude to popsáno v návodu a stávající zásuvka to stejně nesplní. Myslím, že zařízení za mnoho desítek tisíc si patnáct metrů kabelu a kombi jistič zaslouží, navýšení ceny už bude naprosto marginální.
Danecek - nejsi sám. Ono je to totiž jako s visačkou na oblečení: perte odděleně, na 30 a v ruce. Co proti tomu mít ne? Radit takto je dost oslovina. Věci (a ty vyhrazené zvlášť - co mohu zabíjet) by měly být udělány maximálně blbuvzdorně. V reálu skoro nikdo šroubky nedotahuje, natož aby si třeba nechal udělat revizi a přeměření impedancí nebo funkce chráničů. Kdo z laiků (ale i odborně vzdělaných) si doma pravidelně testuje fíčka?
Teda nevím, jak vypadá sauna do bytu a jak je tam instalováno topidlo - ale kde jinde má smysl proudový chránič, než tam, kde se vyskytuje obnažený zpocený člověk ve stavu, který ho zdravotně značně zatěžuje.
@ra252... přesně tak. To už by nemusely být ty chrániče a hlídače izolačních stavů ani v nemocnicích nebo potravinářském průmyslu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.