Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
co je prosím potřeba nastavit ve VLC, aby fungoval korektně 5.1 zvuk (přes S/PDIF – Dolby Digital). V "Filmy a TV pořady"aplikaci vše funguje perfektně bez jakékoliv konfigurace, ale ve VLC se mi to stále nedaří zprovoznit. (Zvuk jde, ale v surroundu je i hlas, tj. asi je výstup jen stereo.) Ten integrovaný přehrávač zase nechci používat, protože neumí spoustu jiných věcí, které potřebuji (obraz na jiném monitoru než GUI, ovládání přes sít atd.) a fakt nevěřím, že by si VLC nedokázalo poradit s 5.1 zvukem.
V obrázcích přikládám konfiguraci zvuku ve VLC. Zkoušel jsem tam místo DirectX nastavit i Windows Multimedia Device, ale taktéž bez úspěchu. V čem je prosím myslíte problém? Díky.
PS: Toto mi nefunguje: tuxforums.com/...
Aha, tak už vím v čem je problém, ale stejně teda úplně nevím, co s tím.
Trochu jsem ještě googlil a zjistil jsem, že E-AC3 není to samé co AC3. Těď jsem zkusil jiný film, který má pouze klasické AC3 a vše funguje naprosto správně.
Co ale s těmi, co mají E-AC3? Pokud jsem správně zjistil, tak to přes ten S/PDIF neproleze, potřeboval bych tedy, aby to VLC nějak zredukovalo na klasické AC3 – jak toho dosáhnout? Zřejmě to musí jít, když ten Win přehrávač to dělá...
Můžu to samozřejmě přes VLC ručně nejprve zkonvertovat – to se mi již povedlo a funguje to. Mnohem lepší by ale bylo, kdyby se to dalo konvertoval real-time při přehrávání...
Musíš to nastavit přímo v tom přehrávaném médiu (filmu) ve vlastnostech zvuku. Film musí být logicky v 5.1 a nastavení systému taky, tak zaškrtni volbu Původní. Řeč bude tím pádem jen v prostředním kanále, při stereo reproduktorech ji neuslyšíš. Tu volbu si zapamatuj, abys pak například nehledal ztracené hlasy při stereo produkci (třeba sluchátka)..
Zdravím,
toto nastavené na "původní" mám a médium samozřejmě 5.1 je. Stejně to však přes ten S/PDIF passthrough nejde správně. Navíc, když tam nastavím analog té zvukovky, tak to všechno funguje, jak má, i v tom VLC.
V systému prakticky nikde nic moc nastavit nejde, jen v driveru od zvukovky je S/PDIF nastavený na PCM, což je špatně, to umí jen stereo, ale nic jiného tam zvolit nelze. Došel jsem ale k tomu, že to je nastavení jen když posílám zvuk přes to integrované DSP (ve Windows analog výstup). VLC by mělo používat passthrough, kde již zvukovka nic nemění a nemělo by to mít vliv. To potvrzuje i to, že v tom integrovaném prohlížeči ve Windows to funguje, takže problém musí být přímo v nastavení VLC. A zdá se, že VLC opravdu to passthrough používá, protože ve chvíli kdy ho otevřu, tak se veškeré ostatní zvuky vypnou...
Přijde mi, že to VLC to ale narozdíl od integrovaného prohlížeče posílá taky v PCM, ale nemám tušení, jak ho donutit, aby použilo AC3/Dolby Digital. Nastavení DirectX na 5.1 resp. "Zvukový průchod HDMI/SPDIF" na "Enabled (AC3/DTS only)" s Windows Multimedia Device nemělo žádný efekt.
Tak moment, to je externí zvuková karta, převodník. Jak je k počítači připojena? Optikou nebo koaxiálem?
USB do PC a potom optika mezi zvukovkou a zesilovačem.
Ale už asi vím v čem je problém...
Trochu jsem ještě googlil a zjistil jsem, že E-AC3 není to samé co AC3. Těď jsem zkusil jiný film, který má pouze klasické AC3 a vše funguje naprosto správně.
Co ale s těmi, co mají E-AC3? Pokud jsem správně zjistil, tak to přes ten S/PDIF neproleze, potřeboval bych tedy, aby to VLC nějak zredukovalo na klasické AC3 – jak toho dosáhnout? Zřejmě to musí jít, když ten Win přehrávač to dělá...
Můžu to samozřejmě přes VLC ručně nejprve zkonvertovat – to se mi již povedlo a funguje to. Ale trvá to strašně dlouho a mnohem lepší by ale bylo, kdyby se to dalo konvertoval real-time při přehrávání...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.