Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabíječka NICD a NIMH versus uzavřená olověná

Od: robrell* odpovědí: 12 změna:

kdo poradí či vysvětlí rozdíl mezi nabíječkou na NICD a NIMH s nabíjecím proudem např. 1A a nabíjením uzavřené olověné baterie 6V 10Ah, kde podle informací se tato PB nabíjí jednou desetinou kapacity baterie, tedy taktéž 1A. Dala by se použít nabíječka na NICD a NIMH i na PB baterii, pokud ne v čem je rozdíl? nebo-li zakopaný pes?

Díky za odpovědi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

U nabíječky jde hlavně o algoritmus ukončení nabíjení. Ten má každý typ baterie jiný, proto taky nabíječky používané modeláři umožňují volbu typu akumulátoru, počtu článků a pod. Na netu se toho dá najít spoustu - popis funkce a režimů takového nabíječe třeba zde :

tichytomas.info/...

hodnocení

0x

Zapmeňte, nelze použít. NiCD a NIMH se nabíjí podle delta V křivky, tedy po nabití na 100% a pokračujícím nabíjení dochází k poklesu napětí na článku, v tom okamžiku inteligentní nabíječka ukončí nabíjení. Kazdý článek je nabíjen a měřen sólo a napětí na něm dosáhne orientačně 1,42 V //// PB aku se nabíjí na napětí na článku 2,4 V. Při použití autom. nabíječky na PB aku u 6V baterie se ukončí nabíjení při dosažení 7,2 V , u 12V baterie se ukončí nabíjení při 14,4 V. Samozřejmě se musí respektovat nabíjecí proud a teplota aku. Jděte standardní cestou, každé chce své.

doplněno 30.03.10 13:39:

PB baterie uzavřená potřebuje řízenou nabíječku

robrell*
hodnocení

Děkuji za info.

Pro Jura2, vyznáš se též v elektronickém zapojení? mám totiž stavebnici nabíječky olov. uzavřených aku. pro 6 a 12V. a mám malý problém. Při koupi jsem si nevšiml, že je připravena na pro napájení 6-12V AC. Chci nabíjet 6V baterii, ale z baterie 12V. Usoudil jsem, že by nabíječka měla fungovat. Po sestavení zjištěno, že je schopna nabíjet, proudem 0,4, nebo 0,8 či 1,4 A tak jak je určeno, ale při nastaveném napětí, kdy by měla přejít na udržovací proud 80mA, tak se nepřepíná. Pokud jsi schopen a ochoten pomoci co s tím, poslal bych schema.

Díky za odpověď.

vojtazanda*

Nejspíš máš stavebnici od Flajzara a jemu podobných. Tuhle nabíječku jsem zprovozňoval nedávno a seřízení "přepnutí" se dělalo trimrama BEZ PŘIPOJENÉ BATERIE. LED diody taky trošku kecaly protože nabíječka už pouštěla 80mA ale zelená jen mžourala.

Bavíme se o stejné stavebnici?

doplněno 31.03.10 11:30:

teď o tom tak přemýšlím a v návodu to psali docela nešťastně. Teď o tom přemýšlím a možná jsem to nakonec ladil s už nabitou baterkou a nastavoval jsem s ní připojenou tak dlouho, až nabíječka přepnula. Jestli máš namysli tohle, tak se Ti odpoledne můžu podívat...

Samozřejmě můžeš použít 12 V baterii jako zdroj pro nabíjení 6 V baterie. Nahradí zdroj trafo+usměrňovací můstek. Schéma pošli

robrell*
hodnocení

Vojtazanda- ano jedná se o tuto stavebnici.

Baterii zatím nechci připojovat dokud nemám jistotu, že nabíječka funguje jak má, nechci tu baterii zničit neboť nemám čas hlídat až dosáhne požadovaného napětí při nabíjení.

Jura2 napsal jsem ti vzkaz do pošty.

Díky všem za snahu

robrell

robrell*
hodnocení

jo ještě, ano červená dioda svítí, zelená dioda mžourá, ale nepřepíná na těch 0,08A jak by měla při otáčení druhého poťáku. dokonce jsem měl podezření na integr. obvod Lm 741 tak jsem koupil jiný a dodatečně zjistil , že ten nový prodaný jako LM741 má označení CHN UA741 CN KNM828, snad je to stejný typ, ale výsledek je koneckonců stejný, nepřepíná, neboť ampérmetr ukazuje pořád stejný proud tedy 0,4 A nebo 0,8A(při zkratování J3 a J2.

PB uzavřená baterie nutně nepotřebuje řízenou nabíječku, i když netvrdím, že to není lepší. Když se nabíjí malým proudem, lze to i bez řízení - koukněte se třeba na takové ty velké ukumulátorové svítilny - jsou na malou olověnou gelovou baterku a nabíjení je jen ss zdroj a sériový rezistor.

hodnocení

0x

Je taky otázka, jaká je to nabíječka. Bohužel se stále prodávají nabíječky neřízené, kde se konec nabíjeníí neřeší a sledujete jen čas nabíjení. Tam by pak teoreticky záměna možná byla, nicméně ještě zde zůstává problém, že musí sedět napětí - NiCD/NiMH článek má jiné napětí než Pb.

chlamak*
hodnocení

0x

Ja jsem mel za to, ze jde o nabijeci a vybijeci proudy. Ze baterie se dnes cyklicky pri nabijeni formatuji... NICD, NIMH, LiON - u kazde je jine casovani a velikost nabijeciho a vybijeciho cyklu .. ne?

Nabijecka, (berme treba 2x AA) (2x R6) kde je zapotrebi vlozit dva clanky najednou (do serie - 2,4V) , aby se spustil proces nabijeni, je spise prezitek... nebo-li veci hodne levnych a nekvalitnich nabijecek. Nebo mate opacny nazor?

Já bych ty levné jednoduché nabíječky zas neodsuzoval. Akumulatorky tak třetím rokem ztrácí své vlastnosti a samozřejmě i kapacitu. Ale stále jsou vhodné do svítilny, radia atd , jen ne do digitál fotoaparátu. Když je vložím do inteligentní nabíječky, tak článek má vysoký vniřní odpor, rychle na něm naroste napětí. Pak članek "ožije" sníží se vnitřní odpor, spadne na něm napětí a nabíječka jej po 2 min vypne. Tak jej vložím, samozřejmě v páru do obyč. nabíječky, tu zasunu do denního spínače na kterém nastavím 14 h. Pak i starý aku slouží dál.

Na tomhle teda fakt něco je. Vycházelo by z toho mít nejlépe nabíječku chytrou i blbou a dokud to jde používat chytrou a když články odcházejí přejít na blbou o dojet je v těch svítilnách apod. Super příspěvek. Akorátže jsme zase odbočili od původní otázky a nechal jsem se strhnout i já, když to odsuzuju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]