Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zakoupila jsem 3 roký starý fotoaparát Samsung Digimax 430. Do foťáku vkládám dobíjecí baterie s kapacitou 2100 a prý by měly vydržet cca 9 hodin provozu. Přesto po udělání pár fotek jsou hned vybité, i když jsem je vložila zcela nabíté. Prosím, poraďte, v čem by mohla být chyba? Za odpovědi moc díky. Ája
Už se to tu někde řešilo a mám s tím taky zkušenost. Tedy ne s tímto foťákem. Zkuste Sanyo Eneloop nebo GP Recyko, jsou dražší, ale ne nijak drasticky a je to skutečně nebe a dudy oproti normálním NiMH. Jsou elektricky tvrdší a mají výrazně menší samovybíjení. Nabíječky za pár korun bych doporučoval zahodit a pořídít nabíječku řízenou, pořídíte ji snad už i pod 400,- a jednak zachází šetrněji s akumulátory a druhak mátye jistotu, že baterka je nabitá.
Nechci Vás zklamat. Zřejmě dotyčný věděl proč foťák prodává. U takových to věcí se nevyplatí šetřit, pak je to jen pro zlost.Promiňte mi mou upřipmnost.
Já vím, když ho vozíme k moři , co dokáže slunko, a zimě to zase nemá rádo chlad, tak dostává na frak, vše nevydrží věčně. Já raděj staré věci nekupuji. Já hodně fotím a neumím si představit za 3 roky, že bych ho prodala, to by si asi někdo naletěl :D.Zkuste zainvestovat tu novou baterku, když už jste to koupila, snad to jí bude. Musíte doufat, nic jiného nezbývá. držím pěsti.
Nevíte co s tou baterií předchozí majitel dělal,zvláště u tři roky starého foťáku.Za jakých podmínek ji používal a skladoval? Pokud ji používal za mrazů -20 st. Celsia,skladoval v nějakém vlkém prostředí,dost ji ,,dával zabrat" (lidově řečeno,lepší výraz mě teď nenapadl),tak je to jasné.Je nejspíše potřeba koupit novou baterii.
Fotoaparát je nejspíš určen pro běžné primární články o napětí 1,5 V a Vy mu předkládáte články s napětím 1,2 V. Tak se elektronice fotoaparátu nedivte, že je považuje za vybité.
Některé fotoaparáty údajně umožňují nastavit, že používáte NiCd (NiMH) aku o napětí 1,2 V. Jinak jsou na trhu i dobíjecí články o napětí 1,5 V, vyžadují ale specielní nabíječku.
Ted´ se mi nechce hledat foťák, ale mám taky DigiMax a možná 430. Před tím jsem měl Minoltu 10 let starou a brala 4 baterie na 50 fotek. Ten Digimax mi bere jen 2 baterky na 100 fotek. Nebudeme polemizovat, jaký je Digimax amaterský foťák, ale to , že se vybijou tak rychle bych přisuzoval spíše tomu, jak jsou staré ty dobíjecí baterie a jaké jsou značky. Ono fotoaparát nemáte nekvalitní, jen amaterský, ale baterky asi nejsou NIC-MOC
počkej - počkej, neukvapuj se. Pro jaké? Nejsou baterie jako baterie a cena neodpovídá už dávno jejich kvalitě. Rozhodně bych je nekupoval někde v Tesco, ale raději v nějaké radioamatérské prodejně. Volil bych raději průmyslové, které vydrží teoreticky o několik % déle, myslím jejich životnost. A druhou podstatnou výhodou je, že na jedno nabití vydrží delší dobu. Zcela nepochopitelně zde patří značka, které připomína levnou čínu, SANYO. GP jsou kvalitní, ale kvalita bohužel klesá s každým měsícem. A když už GP tak oranžovo zelenou kombinaci. Bohužel baterie panasonic už taky nejsou to co bývaly. Zcela spokojen jsem s Philips zeleno bíla kombinace. Klobou dolů, jsem dal i u baterii RAY long, které jsou vyráběné jako odpad, ve večerních hodinách, a jsou i o polovinu levnější. Mám jich 8 kousků a jsem s nimi spokojen. Nevydrží tak dlouho, ale na jedno nabití těch 50 fotek během 14 dnů udělám. Samozřejmě je rozdíl zda koupíte 1500 nebo 2500 mAh. Také zda zvolíte NiMH nebo NiCd . NiCd jsou pro vás lepší, ale náročnější na starost a nabíjení. Doporučuji tedy NiMH, ketré bohatě stačí ( používam je také ). NiCd se hodí do drahých hraček o hodnotě nad 10.000 , kde nespolehlivost baterií, ohrožuje životnost přístroje nebo vaši.
Takže vybírejte a nezapomeňte, že dobrá nabíječka prodlouží životnost baterie až o 300%. Spíše by se hodilo říct : špatná nabíječka sníží životnost o 2/3
nedávno jsme řešili stejný problém a chyba byla nikoli ve foťáku ale v baterkách. Přesto, že byly nabíjecí a ne zrovna levné nabíjeli jsme je v nabíječce za 300 která neinformovala o tom jak moc jsou nabité. Nyní máme nabíječku která napíše kapacitu baterie nebo eror-kdy baterii nelze plně dobít a máme po problému.
tak mě postihlo to samé a nevím proč. Žádný foták z druhé ruky, jen mi ležel asi rok ve skříni a po zapnutí ani ťuk. To je logické. Dobil jsme tedy baterie a opět ani ťuk. Zkusil jsem je jinde (nemám čím měřit) a přístroj fungoval naprosto normálně. Vylučuji tedy závadu baterií. Koupil jsem nové, nabil, dal do foťáku, jen jsem zadal datum, udělal asi 6 fotek a konec. Vložil další dvě ze nové sady, vyfotil asi 30 fotek a baterie ukazuje polovinu přičemž když jsme ten foťák před lety používal tak vydržel na baterie 1800 cca 100 fotek, nové mám 2500.
Budu to dále sledovat, ale myslím si, že uvnitř bude nějaký kondenzátor (jako záloha při výměně baterii) který baterii úplně vysaje protože byl přes rok bez energie. Soudím dle toho, že první dobité s foťákem ani nehly, první dvě z nových vydržely 6 fotek, další je po 30 ( z toho 20 s bleskem) na polovině.
Ta hypotéza s kondenzátorem je zajímavá, nicméně ne příliš pravděpodobná. Kondenzátor, který by dokázal vysát několik baterií by byl tak velký, že by se Vám rozhodně do foťáku nevešel. Musím zopakovat to, co jsem již několikrát psal - kupte Eneloop, Recyko apod. a pravděpodobně budete mít vyhráno. Je třeba si uvědomit, že ve foťáku jsou často vysoké proudové odběry, které jsou zpravidla krátkodobé - rozběh motoru objektivu atd. Je-li akumulátor nekvalitní nebo poškozený (např. dlouhým skladováním bez nabíjení) a nebo nekvalitně nabit (!), není schopen tyto špičkové odběry pokrýt, nastane pokles napětí, který vyhodnotí hlídací elektronika foťáku a je to. A to, že jste před lety udělal mraky fotek na jedny baterky - musím konstatovat, že kvalita akumulátorů, alespoň těch obyčejných nesutále klesá.
Vlastnosti eneloop apod. vs. obyč. NiMH: - podstatně menší samovybíjení, tvrdší ¨napětí - tzn. při vysokém proudovém odběru menší pokles -> nezareaguje zbytečně ochranná elektronika ve foťáku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.