Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Televize 12V

Od: jendaaa® odpovědí: 72 změna:
Dobrý den. Chci se zeptat, zda nekdo dokáže poradit. Mám v lodi televizi na 12V a na střeše všesměrovou anténu také na 12V. Mám ale problém se signálem, který je slabý a programy vypadávají. Dokáže někdo poradit nějaký zesilovač nebo opravdu dobrou anténu? Vůbec se v tom nevyznám. Zaráží mě, že i v centru města nelze naladit všechny programy a kostičkují. Moc díky za rady a vaše zkušenosti.
Jedná se o tuto televizi
datart.cz/...

72 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zesilovačem logicky, pokud anténa chytá prd, tak zesílovač z toho vykouzlí dva prdy.

Důležitá je anténa a u digitálu se zesilovači velmi opatrně, protože přebuzení zesíleného signálu opět dělá kostičky. Přezesílení deformuje digitální informaci.

Nejlepší anténou je kopec, což na lodi asi nehrozí, takže už to je blbě. Další problém jsou odrazy a zastínění. na lodi budou vadit okolní kopce a skály.

Kup směrovou anténu a hledej azimut vysílače v okolí. Zezadu do antény ti nepůjdou odrazy a signál bude kvalitnější než u všesměrové.

UHF signál a jeho vlnová délka se chová úplně jinak než mikrovlný signál mobilu nebo wifi. Jiná prostupnost prostředím, jinak se odráží, atd...

Není to jen o tom koupit to nejdražší a myslet si, že tím mám vyřešeno.

U pozemního vysílání to není moc pro laiky co tomu nehoví.

Takže můžeš si koupit satelit a mít klid a nebo pochopit, že jen anténou či zesilovačem se problém neřeší ;)

...

Velký problém je v lokalitách zarušení LTE signálem na internet. Proto se i přešlo na DVB-T2, aby se pro LTE uvolnila frekvence, která je dosti blízko signálu TV a zarušuje, proto mají některé antény LTE filtry na pásmové propusti, aby nevadil.

doplněno 18.12.21 11:26:

Jak máš velkou loď. Ideálem jsou totiž domovní antény.

hodnocení

Loď mám malou, spíše kajutový člun. Takže domovní anténa nepřipadá v úvahu.

Chceš si užívat lodě a pohody a nebo čumět na televizi?

Já mít loď, tak tam televizi rozhodně nemám. Já ji od DVBT-2 nemám ani nikde doma. Už jsem rezignoval. Je tam houby a vše opakují. Nekonečné seriály k zblití a staré klasiky mám na počítači, tak co.

...

Jak jsem napsal. Na kus drátu lepší signál nebude.

A nebo jak máš starý settopbox nebo tv s DVB-T2?

Mě starý settopox sencor dost hřál a a odešli kondíky nejen na zdroji, ale i na VF části u antény. Stačilo je vyměnit a bylo po kostičkování.

...

Taky pár rad. Anténa s předzesilovačem vesměs signál přebudí. Hlavně ve městech. Pokud jí nebudeš napájet napětím, tak se anténa s mrtvým předzesilovačem bude chovat jako rozpojený koax a signál bude horší než anténa bez předzesilovače s pouze symetrizačním členem.

...

Začal bych experimentovat s mini sítem od VATENu. Polský šmejdy nekupuj.

antena.cz/...

hodnocení

Chci si užívat lodě a pohody a pr tom někdy koukat na televizi. Někdy třeba prší a nedá se jít ven a na lodi trávím celý den. A hlavně, z lodi chytám ryby i pozdě do noci a spát nemůžu, takže se dívám na televizi. Ale tak otázka nestojí. Nicméně díky za snahu poradit. Opravdu to není jednoduché no. Spíš bych potřeboval radu jako mám tohle a tohle a funguje to bez problémů, nebo aspoň třeba kup tohle a tohle...ale za odkaz na anténu díky.

U tohodle s tímhle hodně souvisí lokalita. Kde jsi? Kde máš nejbližší vysílače a dokrývače? Co mají v cestě (hory,skály,lesy...)? Nadmořská výška,atd...

111®
hodnocení

2x

tož se trochu rozepíšu. Je dobré vědět které vysílače na svých cestách budeš přijímat. a jaký je tam profil. To ti pomůže nají tahle stránka

mapavysilacu.cz/...

Pak je dobré vědět jak se zesilovače dají napájet. Jsou 2 typy, jedny na 5V a druhé na 12V. Ty 5V umí napájent některé TV po vstupu pro koax, pokud to není možné řeší se to napájecím zdrojem. Ten ovšem potřebuje výhybku aby se nezkratovaů VF signál.

Pokud váhybku nepoužiješ a napíjíš přímo z baterky, TV ti nepojede, výhybka je NUTNOST.Tady může být zakopaný pes.
Za další, když dokupuješ zesilovač kupuj ho také podle napští pokud budeš napájet 12V, nekupuj anténu co se napájí 5V.
Je to jasný? Pokaždé když zakotvíš musíš zjistit směr příjmu a směrovat anténu.
Pokud jsi někde v kotli jako jsou pžehrady, směruj také anténu směem nahoru, ne vodorovně, a signál můžeš kupodivu chytat i odrazem od protější skály pokud jsi byloženě ve stínu hory.
Pamatuj si, že alušná anténa má vždy více prvků, než je nějaký jeden drát stočený do kruhu aby byl všesměrový, to je náhražka tam, kde není problém se signálem.
K anténám? pokud nemá anténa zesilovač už při koupi,má symetrizační člen, tan je uchycen dvěma šrouubky. Vyměnit symetrizační člen za zesilovač znamená tyto 2 čroubky odšroubovat, odstranit symetrizační člen a místo něj přišroubovat zesilovač, což průměrně zručný chlap zvládne.
So se ti může při nepozornosti stát je to, že při připojování koaxu se ti zatoulý drýtek ze stánění ke střednímu vodiči a vyrobí ti zkat, tak na to je třeba dávat pozor.

Bylo by dobré nafotit to tvvoje připojení na 12V jestli tam tu výhybku máš..
A to poslední pravidlo, že co nedodá anténa, žádný zesilovač nevylepší, takže nejlepší zesilovač je pořádná anténa, ale to asi v tvém případě moc nepůjde podle toho co píšeš ale to co jsi ukázal za šidítko, to fakt pro tebe není:
Poslední řešení je pak satelit-

Doplnil bych, ať si tam dá pojistku rychlou F500mA/250V přímo na tu 12V dvoulinku vyhybky, protože pokud se mu to stane s tím stíněním a bude to napájet z nějaké autozásuvky v lodi jištěné na 15A, tak mu to slušně zahoří.

111®

souhlas a doplnil bych to o diodu proti přepólování

111®
hodnocení

1x

to není anténa ale šidítkoo, kup si alespo%n 5 prvkovou Yagi a bude to lepší. A hlavně, jakmile změníš místo, zkus přeladit...nebo si kup síto, to někam určitě půde dát, na stěžen zaručeně

hodnocení

Sťěžeň nemám:) zářím jsem nějaké tipy už dostal, tak uvidíme, co vyberu. Už mi pár lidí radilo tuto: nej-ceny.cz/...

111 on si tu yagi nebo síto stejně koupí. Ale předtím koupí ty nesmysly :-D

hodnocení

Jsem tu, abych se právě poradil...zatím se moc nedaří. Bohužel se tu často tazatel stává terčem posměchu. Konkrétní tipy jsem prozatím dostal na jiném fóru, co je mají přímo diskutující. Tady jsem se zatím nic nedozvěděl...a počítám, že asi uz nic nedozvím. Jen obecné rady na čem záleží..

Konkrétní odkaz jsi dostal, tak nebreč. Komu není rady...

hodnocení

Já nebrečím. Čekal jsem i třeba více názorů..mezitím se diskuze dostala úplně někam jinam. No, nic...bohužel se tady toto stává celkem často, tak jsem to mohl čekat.

Já nikomu nebráním, aby ti tu poradili i jiní. Možná jsem obsáhnul vše, co se kolem této problematiky dá. Kdo ví.

Každopádně je tu i častým zvykem, že tazatel nereaguje (což u tebe není) nebo se neřídí radami a nebo hledá jinde a místo aby pochopil složitou problematiku, tak se uchlácholí další hračkou k ničemu.

Ale to je tvoje volba. Já ti tu koronu anténu nedoporučuji. Nepomůžeš si. Možná za hezkého počasí chytneš jeden multiplex čt1-čt24 a to bude vše. Nova ti bude kostičkovat a multiplex 3 a 4 ani náhodou.

Kdyby jsi četl, co jsem napsal, jak říkáš ty obecné rady, co jsou ti na nic, tak by jsi pochopil, že potřebuješ směrovou anténu, dobře ji naladil při zakotvení a měl jí ideálně na stožáru či stěžni jak píše 111.

Bez toho nečekej zázraky. Ale jak píšu. Nic ti nenutím. Ani ty rady nečti. Utrať za co chceš.

Spousta lidí kolem caravaningu ani netuší, jaké jsou rozdíly v měničích nebo baterkách či anténách na své pojízdné domky a mnohdy nechápou, ale mají to všichni, takže všichni od sebe slepě opisují.

To máš to samé, jak všichni do začátku kupují solární boxy s panely a pak zjistí, že bez natočení ke slunci zázraky neudělají a až pak zjistí, že rozhoduje i velikost panelů. Nebo ty nejlevnější sprchy na 12V, co po pár použitích tečou, ale koupili jsi ji téměř všichni k vůli ceně a diskuzi :-D.

Já se tedy tomu můžu jenom stále smát.

Tak dobře pořiď ;)

btw... koukám na tu anténu, kterou jsi vložil v odkazu na ten černej hřib. Prý ideální na chaty a náklaďáky.

Kdyby ta anténa byla tak super, tak proč na domech jsou ty obří krávy co trčí do všech stran? Proč na domech nejsou ty hřiby.

Nenapadlo tě, že by ten barák chytal daleko méně signálu, pokud by nebyl v těsné blízkosti vysílače (Praha Žižkov)? Tyhle hračky jsou ideální malým rozměrem, ale kvalita je taková, že tu TV chytneš i na kus drátu za 40kč i s konektory. Nemusíš kupovat hřib za 800kč.

Proto se tomu směju *smich*

hodnocení

Proto se tady radím. A nikde jsem nepsal, že už mám něco vybraného atd, nechápu tedy řeči komu není rady...Pouze jsem ukázal, co mi někdo doporučil, protože to má a je spokojený. Tak nechápu hned řeči typu on k tom stejně dojde a vysmívající se smajlíky atd atd. Toť vše. Spousta gest okolo je zbytečných a danému tématu nic nepřináší, to je asi jasné všem. Více bych to nerozváděl, pokud se to netýká přímo antény. Děkuji.
18.12.21 15:32

;)

Zde musela dokonce být vytuningována, aby k něčemu byla a to je na střeše paneláku.

Recenze 50:50 podle toho, kde jsi to lidé zapojili a jaký měli v okolí signál

zbozi.cz/...

hodnocení

Ovšem, pokud se dobře dívám, tak zmíněné antény nelze napájet 12V.

Jendo, téměř všechny, které mají předzesilovač a nebo ho dodatečně osadíš (to je snad fuk a u profesionálních výrobků zcela normální!) je napájení po coaxu přes napájecí vyhybku s 12V zdrojem.

Ty ten zdroj akorát nevyužiješ a 12V si vemeš z lodi z akumulátorů.

antena.cz/...

antena.cz/...

hodnocení

Tak ted už jsem úplně mimo :) jen zrovna nemám čas nad tím přemýšlet, mrknu na to zítra. Určitě ještě napíšu,neb jsem teď už úplně vedle. Každopádně zatím díky.

symetrizační člen vymontuješ a namontuješ tu destičku s plechovou krabičkou (předzesilovač). Přikoupíš coaxový kvalitní kabel na 75ohm ideálně venkovní a měděný s měděným pláštěm a tvrdým drátem.

Zakončíš koncovkou s napájecí vyhybkou. Z vyhybky ti povede dvoulinka na 12V a zapojíš jako anténu do TV.

Anténu nasměruješ a tv necháš ladit.

antena.cz/...

Ale jak jsem psal. Všude signál být nemusí a musíš anténu dobře nasměrovat. Je to takové trošku laborování.

hodnocení

Už je mi to jasné. Zatím :) anténu tedy objednám včetně napájecí výhybky a předzesilovače a vyzkouším. Mezi svátky to určitě zvládnu, tak se ještě ozvu. Zatím díky.
hodnocení

Bohužel zmíněný předzesilovač není skladem, můžete mi doporučit nějaký jiný k danému sítu? Je jedno na jakem eshopu. Moc díky.

hodnocení

Pokaždé někde jinde, ale většinou Orlík, Týn nad Vltavou atd

Tak na Orlík jsou nejsilnější vysílače Javořice a Kleť Tam směrovat anténu a vzhledem k nim se pokusit rozumě kotvit. Třeba na druhém břehu bude lepší propustnost signálu krajinou, pokud je koryto řeky mezi skalami či vyvýšeným terénem.

Co máš teď za anténu. Pošli odkaz.

hodnocení

Tu jednu nevím, musel bych mrknout. Ale druhá je tato epotreby.cz/...
Ale nejde pořádně ani jedna.

hodnocení

Bohužel zmíněný předzesilovač není skladem, můžete mi doporučit nějaký jiný k danému sítu? Je jedno na jakem eshopu. Moc díky.
Zdroj: poradte.cz/...
hodnocení

Omlouvám se, kecám. Předzesilovač skladem je...skladem není jen ta odbočka a to není problém.

satelitnishop.cz/...

třebas, ale vyhoví i třeba taková to.

gme.cz/...

A ten zesilovač nemusí být nutně uvnitř krabičky antény. Když v krabičce ponecháš symetrizační člen, který přizpůsobuje dipol z 300ohm na 75ohm kabelu, tak ho tam necháš a dáš na kabel takový to předzesilovač

gme.cz/...

A dále tu vyhybku. Klidně vyhybku s konektorem tu plastovou černou vestavnou a nebo v té plechové krabičce.

Hlavně zesilovač musí být širokopásmový, kanálový. Jinak by ti filtroval některé dostupné stanice a nepropustil by je přes sebe (používá se u víceanténového přijímání, kdy každá anténa filtruje svoje kanály na které je laděna).

111®

dobrá připomínka

Tu napájecí 12V dvoulinku z vyhybky můžeš zakončit touto zástrčkou s pojistkou.

Ta v oskazu je velmi kvalitní zástrčka. Lepší se snad ani nedělá. Drží a je kvalitně zpracovaná.

benatky.kobras.cz/...

kadylo

To gumidek: "...Hlavně zesilovač musí být širokopásmový, kanálový..."
Jak jste to myslel?

Díky.

kadylo. Je v něm filtr. Je nežádoucí, aby dokázal zesilovat i pásmo, kde se TV signál nenachází a je tam třeba LTE nebo rádio. Je nežádoucí, aby zesílil i "ten bordel okolo". Na kvalitě TV signálu to nepřidává.

Zesilovač je sestaven a naladěn, aby nejlépe pracoval v určitém frekvenčním pásmu.

hodnocení

Objednal jsem tedy toto :
m.antena.cz/...
m.antena.cz/...
m.antena.cz/...
Jsem zvědavý, jak to dám dohromady:) mezi svátky se na to dostanu. Zatím děkuji.

Pak napiš. Kdyžtak opět poradím se zapojením.

Na fotce ta anténa VATEN je ve vertikální polarizaci. Když jí otočíš o 90stupnu, tak bude v horizontální polarizaci.

Opět můžeš experimentovat podle vysílače. Já mám všechny antény na baráku v horizontální polar.

elmag.sps.sweb.cz/...

Na lodi můžeš upevnit prozatím na dřevěnou násadu od smetáku a směrovat otáčením kolem své osy.

hodnocení

Tak jsem tady :) Anténa přišla. Tedy, vyndáme tu věc z antény na foto :) a namontuji ten zesilovač, do kterého zapojím koax?
Televize 12V

Ano, vymontovat symetrizační člen (je to takové feritové trafo) a zamontovat předzesilovač se symetrizačním členem. Vyměnit destičku za destičku a připojit na dipól (ty dráty s hliníku (nebo čeho) co vedou od těch křížů síta). Na ty matičky.

Coax připojit precizně, aby ani chloupek punčochy stínění z venčího obalu nezkratoval střední vodič (pak by to nejelo).

oprava, zde není trafo, ale symetrizační přizpůsobení je pomocí designu cestiček na té destičce ve tvaru cívek.

21.12.21 21:36
Televize 12V #2
hodnocení

Tedy to myslíte tak tam ten symetrizační člen nechat? To nwcim, jak se to tam vejde..a co značí jednotlivé barvy, prosím? Spíše, co značí ta modrá?

Modrá je propojka. Nevím, zda bude nutná, ale asi ano. Spojuje oplet koaxu s nosičem dipólu a sítem.

Samotné dipóly jsou připojeny z krajů na ty drátky předzesilovače.

Ten symetrizační člen je i v tom předzesilovači.

Máš dva moduly.

S jedním si koupil anténu a ten modul je obyčejný symetrizační člen

Druhý modul jsi dokoupil pro výměnu toho obyčejného a je to symetrizační člen s předzesilovačem (ta krabička s drátky a plechovkou).

Tedy vyměňuješ kus za kus a propojíš jak jsem namaloval. Kdyžtak to na finále vyfoť.

111®
hodnocení

0x

žádná propojka není třeba, vše je uvnitř krabičky /zesilovače/, připojíš pod matičky ty dva ohnuté drátky, možná podle potřeby pokrátíš a připojíš koax, na druhý konec výhybku a do ní napájení, + jde obvykle po středním vodiči

Ta krabička má tři přívody. Je tam otevřený dipol 75ohm. To není jak SWA a polské síto s dvěma matkama.

111®

zapojení jsem nenašeel...

hodnocení

Ještě mi tedy není jasná ta propojka...

Připoj krabičku bez ní a nafoť. Já ti ji domaluju do fotky.

Ta propojka spojuje stínění coaxu se sítem. Dipóly jsou proti stínění.

monk

Teď jste z toho udělali pěkný galimatiáš.Tazatel aby se z toho zbláznil.To Vás netrklo, že to je normální

dvojitý dipol a paprsky dělají širokopásmovost.Ty napájecí dráty k dipolům jsou jen fázovací vodiče.

Takže nikdo neví jaká impedance je v bodě spojení.Krabička to upravuje na 75 ohm .Krabičku bych hádal

na balun 1:1,ale Bůh ví.Takže tam nejde jen tak něco připojit.Krabička bude součástí antény.!

monk, jak by jsi to tedy zapojoval ty? Já to tak má a vše funguje.

Balun přece přizpůsobuje nesymetrických 75ohm na symetrických. V anténě jsou dvojité otevřené sipoly 75ohm.

Včem je tedy chyba zapojení? V té krabičce je na 99% taky balun

monk

No to nevim! Jsem napsal že nikdo neví jaká impedance je na těch fázovacích vodičích.

Jestli je krabička balun 1:1( proudový unun) nebo 1:2 nebo 1:4,1:6.1:9 nebo 1:...?

To by jsi musel změřit antenaskopem a potom dát správný balun na 75 ohm.

Takže nejlepší je když tu krabici tam nechá a připojí zesilovač kusem koaxu.

monk... no přinejhorším ano. Podle mě 4:1

Ale nejedná se o vysílací anténu, tak to zas nepřehánějme.;)

monk

No to je uplně jedno! Ztráty jsou procentuelně stejný ale hodnoty jiné.

Ono mu to stejně nebude chodit, tak jak si představuje.V té lokalitě jsem se pohyboval na lodi.

Lepší šance jsou od Zvírotic na Kamýk .Tam je to otevřené.Takže místo od místa a laborace.

V té lokalitě jsem se pohyboval na lodi.

Lepší šance jsou od Zvírotic na Kamýk .Tam je to otevřené.Takže místo od místa a laborace.

Jak jsem psal na úplném začátku. V údolí koryta řeky moc signálu nebude.

hodnocení

0x

Opravdu chcete koukat na televizi? Nechcete si nabagrovat filmy a koukat na disk přes nějaké "multimediální centrum"? Bez reklam, dle vlastního výběru.

hodnocení

Konečně jsem se na to dostal. Je to tedy tak, že pod šroubky u červených šipek připojím ty ohnuté drátky, pod šroubek označený modře koax a pod objímkou označenou zelenou barvou bude stínění koaxu? Díky.
Televize 12V #3

Takto to mám na střeše já.

Žlutý drát s izolací a oholenými konci s očky je propojka stínění.

Televize 12V #4
hodnocení

Souhlas? Izolovaný konec pláště neupevním, ta objímka je tam jedna už jen. A pod tou je stínění, ne?
Televize 12V #5

Jo, takto (už to mám na střeše 10 let, tak na 100% nevím, jak jsou objímky, ale pochopil jsi).

Ten měděný oplet musí být pod tou objímkou. Udělal bych to trošku kultůrněji, ale funkční to bude, pokud je oplet vodivě spojen s objímkou a nedotýká se středního drátu.

hodnocení

Ano, už jsem to zkulturnil. Moc díky za rady. Až bude chvilka, vyzkouším. Ještě jednou díky.

Jo, není zač ;)

111®
hodnocení

0x

má to jednu zásadní chybu a tou je ten zlomený koax. koax se ohýbá /ne láme do pravého úhlu/ a to pod poloměrem 10x průměr koaxu..takže tí zlomením se zásadně v tom místě změní parametry koaxu----změní se vzájemná kapacita středního vodiče vůči opletení a dochází ke ztrátám a odrazům...

hodnocení

Kde tam vidíte koax zlomený a ke všemu do pravého úhlu?
111®

Pokud tomu tak není špatné vidím. Pardon

hodnocení

Není.. ale v pohodě, jen jsem se marně snažil přijít na to, kde by to tak mohlo vypadat:)
27.12.21 20:18
hodnocení

Televize 12V #6
111®

U toho opleteni to tak vypadá jako bykabel šel dolů ale asi to není pořádně vidět na tom černém pozadi

Trochu to mátlo.

Televize 12V #7
111®

OK už je to vidět , v pohodě..

hodnocení

Tak abych to shrnul:) vyhozený peníze a dva dny strávené kravinami:) antena stejně nefungovala, takže už letěla a televize mi do lodě už nesmí, tož asi tak:D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]