Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínač 5 a 1

Od: andrew* odpovědí: 19 změna:
Čus, děláme novou koupelnu vše už je hotové, jsem v druhém ročníku tak mi taťka říkal jestli nechci zapojit zásuvky a vypínače, zásuvky mi nedělají problém akorát ve škole když jsme zapojovali vypínače tak to bylo úplně jinak, v krabičce u vypínače 5 je natáhlý jen cyky 3x 1,5 a to je vše, jak je to s vývodem? To stejné i u jedničky, měl by tam být i vývod ke světlům ne?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Asi je to natažené z krabiček (přerušená jen fáze a ta natažená do vypínače). Ale musíte vědět, jak je to zapojeno v nich. Předpokládám, že máte na mysli CYKY-J 3x (hnědý, modrý, žlutozelený. Jednička se takto zapojit dá (modrý lze přeznačit na fázový a pustit po něm fázi zpět), ale pětka už ne, protože žlutozelený se přeznačit nesmí a tam potřebujete vodiče tři. Správně tam patří kabel CYKY-O (nebo CYKY-J s 5x). Teda takhle, on žlutozelený samozřejmě přeznačit jde a kecal bych, kdybych tvrdil, že jsem to sám nikdy neudělal (v celé viditelné délce vodiče černou smršťovací bužírkou), ale prostě se to NESMÍ :)

Tkže bych taťkovi řekl, že to nezapojíte, protože tam má natahané špatné kabely a nevezmete si to na triko ;)

Druhá možnost je, že úplně zapomněl na přívody či vývody *smich*

hodnocení

5x

Citujem : "vše je jak má být".

NIE. Je to uplne zle a kde su taketo veci, budu zle aj ine veci.

To teda, tolik chyb na 100 cm2 se jen tak nevidí :-D

hodnocení

2x

Někde pod stropem máte pravděpodobně odbočovací krabici. Dneska se to sice už moc nedělá, ale ničemu to neodporuje.

Do té krabičky vede přívod od jističe (fáze, nulák, zem), z ní pak vede vývod ke světlu (fáze, nulák, zem) a odbočka k vypínači. Takže k vypínači pak stačí jen 2 (případně 3) fázové vodiče (jeden tam, druhý a případně třetí zpátky).

hodnocení

0x

Pomohlo by foto krabice, kam ma ist ten vypinac. Foto, kde vidno rozholeny kabel, kvoli farbam. Mate niekde krabicky? Napr v stropnom podhlade?

andrew*
hodnocení

Už mi to nejspíš docvaklo, je to překlene černou páskou, to asi bude nejspíš všechno jako fáze
Vypínač 5 a 1
andrew*
hodnocení

V levo 5 v pravo 1

Takze : fuser obkladac nema vykruzovak (asi to ohryzol zubami) + krabice utopil + nepozna viacnasobnu krabicu + kazda krabica ina.

Fuser montujuci sa do vyhradenych technickych zariadeni elektro tam dal kabel, aky mal prave k dispozicii. Na vasom mieste im nezaplatim ani korunu, kym to nedaju do poriadku podla noriem.

Este otazka : je tam vobec chranic? Pospojovanie? Su dodrzane zony?

andrew*
hodnocení

Ano chránič je, a vše je jak má být, člověk vlastně není ani fušer, jak zedník a elektrikář mají několika leté zkušenosti. Oba dva jsou dobří známí, možná to je tím že jsme z vesnice

K obkladům se nevyjadřuju, tomu nerozumím, ale elektrikář fušer je. Takto to prostě být nesmí. Přeznačovat žlutozelený vodič je zakázáno. A je úplně jedno, jestli je elektrikář starý nebo mladý, či je z Prahy nebo z vesnice. Přitom správný kabel stojí úplně stejně. I to samotné provedení přeznačení je hnus.

andrew*
hodnocení

Ano v tom máte zas pravdu.

"...jak zedník a elektrikář mají několika leté zkušenosti..."

Možná by bylo lepší, kdyby měli místo zkušeností aspoň výuční list (oba). Tohle žádný (nepodplacený) revizák nepustí.

Nejsem revizák, měl jsem jen §7 a cca 20 let praxe, ale za tohle bych jim přerazil ruce. Jestli studujete nějaký obor kolem elektriky, tak se od tohodle "elektrikáře" držte dál.

" místo zkušeností aspoň výuční list" - Magdone, to je těžký. Včera jsem sundával ze zdi jedenáct strojků, aby to obkladač obložil. Z těch strojků deset! mělo minimálně na jednom vodiči prořízlou izolaci, spíše na dvou, občas na všech. Podélné řezy tři centimetry. Na dotaz jsem dostal odpověď, že to dělal elektrikář - revizák. Jak to dokázal, nevím, tipuji blbě nastavený nůž při odizolování. Při montáži to musel vidět.:(.

berger - Proč jste sundaval strojky? Dá se to přece obložit i takhle *smich*.

Vypínač 5 a 1 #2

hodnocení

0x

Mravokárci, vezměte si příklad z mikihans®.

Kdo nikdy nic neudělal špatně, nebo jinak, nežli ten druhý?

Toto sa neda ospravedlnit. Nieco take, ako pouzit nespravny kabel sa akceptovat ako 3 dnove provizorium, ked nutne musim opravit cez sviatky poruchu a obchody su zavrete. Nie taky kabel zaomietnut a oblozit.

Praca obkladaca je tiez priserna, to je cisto o lenivosti a fuserstve. Najhorsie je, takto kazia mladeho ucna a este sa mu tu podsuva, ze to nie je az take hrozne.

A další věc ten kabel se správným barevným značením a se stejným průřezem a počtem vodičů stojí stejné peníze, a je běžně k sehnání skladem.
Ten kdo to dělal se asi nechtěl tahat s dalším klubem a rozpočítávat uložený materiál.

Ale já nepochybuji o nevhodnosti kabelu, či jeho ceně, ale o to, jak to vyřešit, bez nadávání na obkladače, elektrikáře...

Nikdo nevíme, proč to tak je udělané. Vy přeznačíte kabel, nebo to vysekáte a dáte jiný?

Pan Miki se nerozčiluje a popíše správně co je třeba...

To si musí rozmyslet ten kdo bude dělat dokončení a přejímat zodpovědnost za spolehlivost a bezpečnost instalace.
Buď dokončí prasárnu, nebo místo lustraku osadí tlačítko a do krabice relé, nebo osadí jedničkový vypínač a světla se budou rozsvěcet naráz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]