Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Myčka stále vyčerpává vodu - aktivován systém proti vyplavení

Od: martin17 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

mám myčku ZANUSSI ZDIS 102X a nastal u ní následující problém. Při běžném mytí na 65°C začal na myčce blikat výstražný kód: Kontrolka Start/Storno bliká nepřetržitě a současně bliká kontrolka konce programu (3x přerušovaně pak delší pauza). Dle návodu to znamená "Je aktivován bezpečnostní systém proti vyplavení". Voda je z myčky vyčerpaná, když ji normálně vypnu voličem programů, tak se čerpání zastaví.

Jenže...po demontáži spodního předního plechu jsme zjistili, že pod vanou je sucho, čisto, plovákový spínač sepnutý není (když jej nadzvednu, tak sepne a myčka čerpá i při vypnutí voličem programů - to je ale normální funkce).

Čím to tedy může být? Porucha hladinového snímače, něco s napouštěcím ventilem...? Které čidlo v myčce může hlásit tuto poruchu?

Díky za každou radu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím, nějaký Němec tam měl zřejmě nějaký problém se solí indikovaný stejným způsobem. Zaměřte se tedy na funkci dekalcifikátoru. Vyčistěte i hladinový spínač - presostat -, resp.vzduchovou past v jímce myčky.

forum.teamhack.de/...

petrbudvar.rajce.idnes.cz/...

martin170
hodnocení

Tak jsem se konečně dostal k důkladnějšímu prozkoumání myčky. Napouštěcí labyrint byl dost zanesený, ale podařilo se ho vyčistit. Celý zásobník soli vypadá OK. Hladinový spínač spíná v pořádku (vyzkoušeno fouknutím ústy). Hadička k němu zcela čistá. Všechny komponenty pod vanou vypadají zcela vpořádku. Ještě mi zbývá zkontrolovat tu vzduchovou past a jeden senzor v jímce - ten ani nevím, k čemu slouží.

Chování myčky je stále stejné - když voličem vyberu program, tak za 10 sekund začne být hlášena porucha jak jsem již už popsal a spustí se vypouštěcí čerpadlo.

Mj. jsem zkusil myčku naklonit na všechny strany, vyteklo dost vody (odkud ale?) a změna chování žádná.

Prohledal jsem různé diskuze a našel jsem jen jeden podobný problém na nějaké německé diskusi - k řešení se tam ale nedobrali, poslední názor byla "vadná elektronika".

martin170
hodnocení

Ještě jeden poznatek - pokud otočím voličem programů při otevřených dveřích, chová se zcela normálně - blikají kontrolky mytí/sušení, podle zvoleného programu. Takto můžu i zapnout program tl. Start a nic se neděje - myčka správně čeká, než se zavřou dveře.

Po zavření dveří dojde opět po 10s ke hlášení poruchy, lhostejno, jestli program stihnu spustit, nebo ne.

Nepochopitelné.

hodnocení

0x

Má myčka vodoměr v labyrintu? Pokud ano, zjistěte, zda nedrhne vrtulka a jazýčkový kontakt dává impulsy. Pokud vrtulka "kulhá", případně korektně nespíná jazýčkový kontakt (impulsy, co jdou do ř.j. nemají plus mínus obdélníkový tvar) dojde k nesouladu mezi hladinovým čidlem a vrtulkou naměřeným množstvím vody napuštěné (vrtulka vodoměru hlásí málo vody, avšak presostat sepl v obvyklém čase), tak už toto vyhodnotí ř.j. jako chybu. Nemusí zapůsobit plováček dole, v havarijní jímce.

martin170
hodnocení

Myčka vodoměr nemá, z přívodu jde voda rovnou do labyrintu a dál do zásobníku soli.

Při posledních pokus se stalo, že chybová hláška se sama od sebe změnila na stálé svícení kontrolek Start programu a Mytí, čerpadlo se při tom samo vypnulo. Mycí cyklus se ale nespustil, po ručním stronování cyklu a uplynutí 10 s opět naskočí chyba a začne čeprání.

Mechanicky se opravdu zdá být vše v pořádku, vzduchovou past jsem zkontroloval, je OK. Tlakový spínač jsem elektricky proměřil, spíná taky správně.

Neumím si vysvětlit tu souvislost hlášení poruchy s otevřením/zavřením dveří. Aniž bych spustil mycí program, dojde při zavřených dveřích k hlášení poruchym, ale při otevřených dveřích ne...

hodnocení

0x

Z jakého roku myčka je? Zkuste prověřit, zda není přelomený některý z vodičů dole pod dvířky. Chodí tam m.j. data mezi deskou s ovládáním a hlavní ř.j. Potom prověřte kondenzátory ve zdroji elektroniky. Je tam obvod LNK, Viper, nebo jejich derivát (spínaný zdroj)? Jestli je myčka starší, pak by tam mohlo být napájení pomocí RC členu, kde kondenzátor typu X2 ztrácí kapacitu.

martin170
hodnocení

Myčka je z r. 2012.

Díky za tipy, postupně to všechno prověříme. Na řidící jednotku jsme se zatím dívali jen zběžně, žádná zjevná závada jako spálená součástka nebo upadlý konektor tam nebyla.

Od zkušeného opraváře jsme dostali tip na kontrolu izolačního stavu - řidicí jednotka je na to prý citlivá a dále na kontrolu těch drátů ve dveřích. Samotná ŘJ se prý kazí málo.

Být to tak těmi zlomenými dráty, to by bylo ještě štěstí - sice se ty zlomené pracně hledají, ale oprava je pak za babku.

martin170
hodnocení

Příčina nalezena - vadný napouštěcí ventil (aquastop). Po výměně tohoto ventilu s hadicí myčka běží.

Asi spálená cívka - měříme na ní odpor cca 7 meagohm, nový ventil má odpor řádově v kiloohmech.

Proč nefunkční ventil vede k chybové hlášce i před spuštěním mycího cyklu mi stále zůstává záhadou. Snad myčka ještě nějaký rok vydrží!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]