Nejste přihlášen/a.
Otázka zase pro odborníky.
Jaké jsou výhodné a nevýhodné vlastnosti tranzistorů kontra elektronky v obvodech střídavých
zapojení NF a Vf techniky.O žhavení nepište.Děkuji za názory.
Elektronky jsou v podstatě minulost.Vlastnosti elektronek se dají dnes spolehlivě nahradit díky výběru tranzistorů jako součástkové základny,neexistuje zapojení s elektronkami,které by se nedalo nahradit polovodičovým.To bude samozřejmě energeticky méně náročné,spolehlivější a rozhodně lehčí a menší.
Tím eliminuji vlastnosti elektronek.
A že existují elektroakustická zařízení s elektronkami?Spíše jsou reklamou vynášeny ze záhrobí elektroniky některými fajnšmekry.
JABRAKA
Zásadní rozdíl je v řízení . zedy spíš byl, tranzistor proudově, elelktronka napěťově a další je vstupní a výstupní impedance, a zátěž rezonančních obvodů. V neposlední řadě jsou to šumová čísla . Pak přichází v úvahu i dosahované výkony ...dále se mi nechce s ohledem načas přemýšlet..
Celkem dobře vyhodnoceno.Tranzistor muže být také řízen napětím.Zásadní rozdíl je právě
ve výstupních impedancích, od kterých se odvíjí výhodné nebo nevýhodné vlastnosti obvodů.
(viz rezonanční obvody.) S tím je spojená účinnost zapojení a kvalita signálu.
Dříve nebo později každý zkušenější technik dospěje k názoru, že lepší je na vyšších
frekvencích produkovat výkonové zesílení napěťovou formou(elektronkama).
Zesilovač s jedním polovodičovým prvkem laděným v kolektoru na 170 Mhz má
max.zesílení 8dbw.Elektronka to hravě zvládne za 20db.Proto to výrobci
obcházejí dvojtaktním zapojením s pasivnímy filtry.Je to kompromis.
V nízkopříkonové technice samozřejmě vedou polovodiče.
Vše je tedy skryto v účinnosti (Q obvodů) aktivního prvku a jeho pracovních
impedancích.
Já dospěl k názoru, že třeba TDA7375A a jeho upgrady a podobní bráchové mi plně vyhovují, než nějaké prachstaré retro elektronky.
Ale koukám, že máš jasno a dotaz byl zbytečný. Předmětem měla být spíše diskuze, že?
Tady jde o to,pozvednout odpovědi Rádců na určitou úroveň.Sami to vidíte kolik je zde odborníků.
Nejhorší jsou Ti co sbírají ty body. U Vás je zatím problém v tom(a většina ostatních) že jste
nepřekročil stín 20Khz.Až ho překročíte pochopíte další spojitosti polovodičů a vakuových
součástek.Apoň jste napsal názor.Tady jde o merito věci .Zatim vám vyhovuje ten IO.
Se stoupájízí frekvencí budou Vaše znalosti stoupat také.Potom pochopíte že Vám žádný IO.
nepomuže.Každý se zabývá technikou na kterou má znalosti a co ho baví.A jak jsem napsal
čím vyšší frekvence uživatele tím vyšší znalosti.
Kdo z lidí slyší 20kHz a ještě to považuje za audiozážitek?
Práh slyšitelnosti je do 16-20kHz.
Ve VF technice je potřeba hlavně přenos digitální informace.
Jste fanda. Evidentně. Ale já tu taky neplácám, že nepochopím, že si někdo koupí nové auto ála KIA, Dacia,...
Přeci auta ze starších let měla větší kvalitu zpracování jak motoru, tak interiéru. Třeba staré Mercedesy.
Někdo se holt spokojí s polovodiči.
Možná Vás uklidní, že odsuzuji LED RGB pásky a LED blikátka v oknech, kdy to o vánocích bliká jak na lunaparku nebo svítí jak v bordelu.
Mám žárovičkový řetěz a každá žárovička má jiný tvar (sněhuláček, šiška, stromek,houbička,..) To jsou ty pravé a klasické vánoční světýlka.
protože mají menší šum a velkou strmost charakteristiky...snadněji se u nich realizuje puschpull-paralel..zvláště koncové elektronky řady EL36 nebo PL500
To je proto že obsahují indukčnosti a mají větší linearitu.
Tím i větší čistotu výstupního signálu.Nejlepší jsou ty které obsahují dvojčinné zapojení
elektronek s výstupním trafem a budícím trafem.Kdo by to ale motal-Že.
Tak to radši ošidí.Cívky nemá nikdo rád.Obecně je k nim nedůvěra.
No a kus drátu je taky cívka.Platí, že čím kratší tím víc problémů.
Jak jsem už řekl,parametry přenosu elektroakustických signálů,dosažitelné u elektronkových zesilovačů už dnes snadno dosáhnou i tranzistorové obvody.I když je to na úkor složitosti.Ještě před několika lety jsme do stanic obecních rozhlasů dodávali TESLA yařízení,kde elektronky byly výhodou,protože napětí na drátová vedení pracovaly s výstupem 100 i více VCož byla na desítky km vedení výhoda v menším útlumu.Dnes se už vedení rozhlasu obejde bez drátu.
Tradice se někdy vrací.Viz analog gramofony a LP desky.Jsou řady posluchačů,zejména vážné hudby,kteří tvrdí,že digitální záznam hudby je pro ně nepřirozený a zkreslující,že dokonce rozeznají svým absolutním sluchem vzorkování .Nevědí,že prvotní záznam už je pořízen digitálními technikami.
JABRAKA
Elektronkové NF zesilovače jsou dizajnová záležitost pro retro maniaky.
Prakticky dnes nenabízí žádné výhody.
šum nehraje roli , to je spíš záležitost zesilovačů velmi malých signálů.
Nelinearita je už dávno vyřešená věc, hrála roli v době, kdy ceny tranzistorů byly porovnatelné s denímy/měsičními výdělky.
Pokud někomu zvuk z elektronek vyhovuje, tak je to právě díky zkreslení signálu způsobeném transformátory impedance.
Elektronkové NF zesilovače by měly snad smysl jen u výkonů nad 100kW.
Jejich uplatnění je hlavně ve výkonových VF aplikacích a speciálních konstrukcích.
.
Mimochodem, jaká je největší elektronka na světě?
Nebo jaké asi bude mít rozměry?
Dám nápovědy:
Je jedna na světě. Tak schválně kdo mi sedne na lep.
Nemáte až tak pravdu.Linearita se dnes dá zajistit ,ale harmonické zkreslení potlačíte pouze dvojčinným
zapojením (2 harmonická).V případě nepoužití indukčnosti už liché harmonické nepotlačíte zapojením.
To je případ Tranzistorového bezindukčního koncového stupně.Výstupní transformátory(ale i budící) jsou
navrženy tak ,aby tyto nežádoucí složky filtrovaly.Takže fungují jako dolní propust.Cívky se nedají
jen tak ošidit.
sakra, že já vyhodil starý katalog elektronek a tranzistorů...no ale v mém věku už opravovat nic starého nebudu..
111 - Kdybyste měl zájem, tak pár katalogů a knížek se schématy by se našlo . A taky asi tak metrák starých použitých radiosoučástek, které je mi líto vyhodit.
Takže všechny odpovědi byly vesměs pozitivní.Elektronky zatím netřeba ještě zatracovat.
Dovedete si představit 2Kw audio zesilovač(nemluvě o VF zesilovači).Při malém napájení -
kolik by tam teklo proudu?Stovky ampér.To způsobuje obrovské problémy s napájením a kabelama.
Tak výrobce radši sahne po lampě s vysokou impedancí.Tady ještě neodzvonilo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.