Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak fotí mobil za špatných světelných podmínek?

Od: martinx® odpovědí: 35 změna:
Jak si poradí dnešní fotomobily s cenou kolem 15 tis (20tis) s focením v interiéru (focení dětí) za horšího světla?
I pro kompakty je to náročně.
Je tam ještě výrazný rozdíl? Nemáte nějakou běžnou ukázku?
Při srovnání s mobilem, který má nějakých 85 bodů (dxomark.com), tak pokud nesvítí sluníčko, tak je v interiéru pěkných tak 10% a kompaktem 75%

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

8x
To jsou otazky. Co takhle napsat, o jakych pristrojich je rec? "Kompakt" je oznaceni asi jako "osobni auto". A hybajici se deti fotit za spatneho svetla je ukol pro fullframe se svetelnym objektivem, ne pro kompakt.
hodnocení

Konkrétně šlo o srovnání s Canon G15, ono dnes se stejně prodávají jako kompakty bud dalekohledy nebo spise profi kompakty s 1 palc čipem a dobrou světelností a tam rozdíly už nejsou velké, proto by se dalo říct, že mne zajímá srovnání něco jako auto a motorka.
Ten zvládne třeba 75% dobrých fotek, zatímco Xiaomi redmi note 8 pro je úspěšnost tak 4x menší.
Takže mně zajímá jestli nový drahý telefon to zvládne podstatně lépe.
re4zon
Jak ktery. Treba google pixel bude fotit znatelne lip. Ono je to totiz hlavne o ai. Musis telefonu vysvetlit, ze ma fotit na odpovidajici cas, coz u toho huaweie bude zjevne problem. Zatimco v kompaktu si nastavis casovou automatiku, nebo to automat odhadne sam. Dalsi vec jsou pak dopocty, zjevne to cinani moc nezvladli. Staci se podivat na hodnoceni toho telefonu, 85 je dost malo a zvlast za horsiho svetla ma problemy.

vernon
12.12.21 10:51
hodnocení

5x
Blbě...

morfi
hodnocení

3x

vše foceno potmě , z řadící páky šel okem vidět jen ten stříbrný lem :)

Jak fotí mobil za špatných světelných podmínek?
Jak fotí mobil za špatných světelných podmínek? #2
Jak fotí mobil za špatných světelných podmínek? #3
morfi

měsíc, tma , zoom 50 , huawei p30pro

Jak fotí mobil za špatných světelných podmínek? #4
morfi

dxomark kolem 117 , takže vše kolem této hodnoty a vyšší bude fotit podobně dobře

No, asi máme každý jinou představu o dobrý fotce.
Vždyť to jsou jen barevný fleky.
jenyk: No ano, je to hnus fialovej...Ale je to barevný.
morfi

ok vyfoťte měsíc na vaše hračky a dejte to sem , určitě se zasmějem :)

je to 50x zoom , tam se fleky dají čekat

nicméně jsem zvědavý na vaše výtvory :)

Na focení Měsíce nemám potřebnou techniku, tudíž to nedělám.

Na focení mám foťák. Na volání telefon. Jelikož nevolám foťákem, tak ani nefotím mobilem. Uznávám, že mnoho lidí spokojeně fotí mobilem. Je to jen jejich věc. Ono na výcvaky na FB asi stačí jakýkoliv mobil.

morfi

malé srovnání místnost tma , jen svit tv , jedna fotka běžný mobil , druhá huawei , kdo pozná kterou fotku fotil huawei? oba zoom cca 5x

Jak fotí mobil za špatných světelných podmínek? #5
Jak fotí mobil za špatných světelných podmínek? #6
morfi

@jenyk: stále bys řekl že na focení ve špatných světelných podmínkách stačí jakýkoli mobil?

takže zhasni pust TV a vyfot nějaké tmavé místo v místnosti a předved se

morfi

borci s plnou hubou keců nebojte se blikněte sem tmavé místo v místnosti jen za svitu tv, první fotka na první dobrou ...

jsem zvědavý co vyplodíte

Mě je úplně jedno co a čím fotíš. Ale jsou to jen barevný fleky ať fotíš čím chceš. Pokud se ti ty fotky líbí, v pořádku. Mě se nelíbí. Tečka.

Tak tak.
Howgh.
morfi

ťapt kraviny a pak vycouvat umí každý ...

poslední srovnání zhasnuto , tmavý kout na zemi, tv 3 m daleko, bez přímého osvětlení, stíněno křeslem

Jak fotí mobil za špatných světelných podmínek? #7
Jak fotí mobil za špatných světelných podmínek? #8
morfi

tazatel chtěl doporučit něco co dobře fotí za špatných světělných podmínek , hauwei p30 pro fotí suprově téměř za nulových světelných podmínek což jsem vám zde dokázal , vy krom keců jste nepředvedli nic a ani nic nedoporučili ...

jen doplním brumíka jsem očima viděl ještě hůř než je na první fotce ...

morfi

vše foceno samozřejmě bez blesku

re4zon
@morfi Proc se dohadujes s nekym, kdo je schopny placnout, ze kazdy telefon foti stejne? Z toho jasne vyplyva, ze nema nejmensi tuseni, o cem mluvi. Miniaturizace a pokrocile algoritmy dokazou leccos a lepsi telefon dneska foti lip, nez kompakty pred 20 lety. Ale nekomu proste nejde vysvetlit, ze foceni je hlavne o oku.
morfi

ještě bych dodal ten mobil je starý asi 3 roky , současné top fotomobily fotí ještě líp , top mobil má 144 bodů na dxo a je to opět huawei , nebýt restrikcí ohledně google aplikací tak jej hned beru (jistě jdou obejít ,ale placení NFC pokud vím nejde)

morfi

zcela chápu ty co tady píšou že mobil neumí fotit , naprosto stejné názory jsem měl také a do krve bych se za ně hádal :), pak jsem si pořídil ten huawei, spadla mi brada poté co jsem viděl první fotky, od té doby mi spadla ještě několikaset krát, pokaždé když mě překvapí tím jak krásné fotky s něho lezou za všech světelných podmínek ...

karel556*

martincakl® + jenyk:

z vás pánové čiší snad závist a rozumný argument neuznat ani za nic.

karel556: Možná ze mne čiší všechno možné, ale ujišťuji Vás, že o závist se v žádném případě nejedná.

karel556: Závist? Co jako závidět? Tyhle "fotky"? To opravdu ne. Jaký rozumný argument máš na mysli?

morfi
hodnocení

1x

huawei p30 pro i ve tmě fotí luxusně , na fotce jsou věci co už okem nejsou vidět

hodnocení

1x
Záleží taky co s fotkama bude následovat. Já jsem vcelku spokojen i s levným xiaomi. Ale včera jsem něco zálohoval do pc a na monitoru už člověk přehodnotí i fotky focené za hezkého počasí :) Jinak špatné světlo a neposedné děti je úkol pro foťák s větším snímačem a externím bleskem...

hodnocení

0x

Tak manželka fotí vnuka v interieru obyčejným Xiomi za 5.000 a fotky jsou dost uspokojující.. Fotí o stošest a nejsou špatné... Tak předpokládám, že mobil z a20l by mohl být i lepší. Předpokládám, že jeto o náročnosti na kvalitu.. Saudek by to možná neschválil, ale na běžné fotky je to dost dostačující...

hodnocení

0x
Na fotkách od "morfi" je evidentní, že žádný zázrak to není (tedy je to spíš katastrofa). Daleko lepší fotografie lze udělat i analogovou 30 let starou zrcadlovkou na film a s ruským zrcadlovým teleobjektivem..
morfi

až toto vyfotíš v úplné tmě , tak to sem nahoď

měl jsem spoustu fotáků i mobilů ale v noci by na všem co jsem sem dal byla jen tma a přepálené lampy

re4zon
Nebyla, ale potreboval bys na to stativ, umet s tim zachazet a patlat se pak rucne s hdr (nebo mit fotak, co to umi, coz kompakt za pet tisic fakt neni). A predevsim to co napsal martincakl je argumentacni faul jak prase. To umi kazdy, posoudit technickou kvalitu fotky a pak odsoudit vsechno imperfektni jako smejd. Ale zes to fotil z ruky, necim co nosis v kapse a muzes to pouzit kdykoliv a rychle, nemusis se o to starat a nestalo to nic navic uz jaksi zohledit neumi. I nekvalitni fotka je skvela, kdyz zachytis neco ve chvili, kdy bys fotak u sebe nemel. Takovyhle blabol by se dal napsat k cemukoliv. Pulka naroda jezdi fabii nebo podobnym strepem a taky jim nikdo nepredhazuje, ze porsche z 80. let bylo poradne auto. Ale ten mesic je teda fakt hovadina, to bych urcite nepublikoval *smich*
Tak jako ano...
Uznávám, že dnešní mobil fotí lépe, než 30 let starý kompakt na kinofilm (tedy některý, abych byl přesný).
Ale ten měsíc je opravdu šílenost a na něm je patrné, že onen 50x zoom, je jen technický nesmysl a "reklamština". To bych opravdu lépe vyfotil (o řád lépe) na kterýkoliv ze tří fotoaparátů co mám ve skříni (a stačil by 200mm teleobjektiv s 2,0TC). V mrazáku mám ještě pár rolí kvalitních filmů, ale opravdu si je na toto nehodlám vyplýtvat.
A že na nočních fotkách na filmu nebylo vidět víc než lampy? Ale ne.. vážně nemáte pravdu.
Kdyby dnes svítil u nás měsíc, dám si tu práci alespoň s digitálem a tu srovnávací fotku bych udělal.
re4zon
Tak predevsim bych nerikal vyrezu zoom..
morfi

kouzlo toho měsíce je v tom že je to z ruky na první dobrou, skuste si něco zoomnout 50x na pc ...dostanete jen minecraft

tady je něco co skutečně pripomíná měsíc... bez teleobjektivů stativů a v 7mm tlustém těle

na zachycení okamžiku ideální volba , s drahými fotáky jsem díky těmto technologickým zázrakům skončil

hodnocení

0x

Fyzikalne okienko : kazdy elektricky prvok sumi. Sumi tym viac, cim je teplejsi. Fotak zrejme nebudeme chladit ako snimac dalekohladu pre vzdialene galaxie.

Dalej, cim vacsi snimac, tym vacsi jeden pixel a tym menej musime zosilnovat signal (zosilnenie zhorsuje sum). Preto za slabeho svetla z principu ziadne zazraky z mini snimaca fotaku cakat nemozno. Vela veci vyrobcovia oklamu softwarovym spracovanim.

Na fotenie deti je uplne jedno, cim to spravite, ak nejdete fotky profesionalne publikovat (napr katalog detskeho oblecenia, ten sa ale foti v studiu s poriadnym svetlom). Je zbytocne riesit, cim sfotite prve hovienko vasho genialneho a krasneho (doplnte podla potreby) decka. Kazdy, kto to bude pozerat, sa to bude snazit cim skor pretrpiet a pre vas to bude najkrajsie a najmudrejsie decko, aj ked bude zrnite a rozmazane.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]