Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udělat ze tří fází jednu

Od: milos* odpovědí: 14 změna:
Je jedno kterou fázi ze tří vezmu, když chci udělat ze 400 V udělat 230 V?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ano i ne.

Třeba celý dům je navržen tak, že z jedné fáze jde pračka, bojler. Z druhé přímotopy. Z třetí světla a zásuvky pokojů.

Je to rovnoměrně rozhozené, aby si z jedné fáze ve finále netahal všechen proud a z těch dvou ostatních prd. Potom ti bude častěji padat jistič.

Pokud budeš na 230V připojovat nějakou blbost na 1000W, tak je to asi jedno, ale pokud 3kw, tak se rozmysli, která je volnější proudově nebo na které běží jen příležitostně třeba trouba.

...

V principu, jak napsal miki. Mezi Fázema je 400V a mezi Fází a Nulákem je 230V.

hodnocení

4x
Ano, je. Mezi libovolnou fázi a N vodičem je 230V.

hodnocení

2x
Mám jiný názor než gumidek...
... z druhé přímotopy. Z třetí světla a zásuvky pokojů...
Takže když některá fáze od distribútora vypadne, tak nehřeje celý barák, nebo jsme bez světla a televize?!
.
Za mojí praxe jsem se snažil rozhodit světla a zásuvky úměrně mezi všechny tři fáze. Tak, aby vždy zásuvky v místnosti byly na jiné fázi než světla. Aby se zátěž jednotlivých fází brala s ohledem na výkon spotřebičů.
Neměl by se potkat bojler se sporákem, pračkou, podlahovým topením a podobným větším spotřebičem. V některých případech bývá bojler a případně akumulačky na noční proud.
.
Mohol by Peter rozviesť dôvod o potrebe trafa medzi dvomi fázami s prevodom na 230V?

Trafo - netusime, co pan chce, vyjadruje sa zmatocne a v principe by nemal nic zapajat. Moja vyhrada s trafom sa tyka situacie, ked mnohi chcu strkat do starej 4 pin zasuvky kdesi v stodole predlzovak a na konci mat bezne 230V zasuvky. Co sa neda, lebo im chyba N vodic. V pevnej instalacii samozrejme bez problemu.

Jen příklad hejkale ;). Ale když nad tím tak uvažuji, tak mám světla pod jednou i já sám, ale nemám problém si to přepojit a navíc u mě se nestalo posledních 20 let, že by vypadla fáze. Vždy všechny a za těch 20 let 3x.

Pokud bydlíš v obci, kde jsou přívody z více stran a zasíťované, tam výpadky často nejsou.
Lidé bydlící v podhůří, na samotách, s přívody přes les, by mohli vyprávět, jak dlouho měli výpadek... Někdy byli vděční, když chyběla jen jedna fáze.
Já měl jeden čas v rozvaděči dokonce přepínač mezi fázemi, když vypadla jedna, dalo se přepnout na druhou, aby žila nejdůležitější světla a zásuvky.
04.12.21 15:25

;)

hodnocení

0x

Trosku ma desi vasa snaha nieco zapajat, ked sa vyjadrujete stylom "udelat ze 400 230". Ak mate napr 4 pin zasuvku, tak je tam len 3 x faza a PEN, tam musite pouzit na prevod trafo, primar zapojeny medzi dve lubovolne fazy, sekundar 230 V. To ale asi nebude vas pripad. Co presne potrebujete?

Jestli má celou instalaci doposud v soustavě TN-C, tak může zapojit zásuvku 230V na fázi a PEN. Při splnění podmínky v odpovědi Ra20z.

V jednom obvodě kombinace jednofázových a třífázových zásuvek nikdy nebyla přípustná.

A taková by tam mohla být?

Jak udělat ze tří fází jednu

@hiawata... na to jsem taky hned myslel *hi*. Jsem zvědav.

Pokud má tazatel pětivodičový rozvod tak ano.
Nevýhoda tělhle výrobků že jednofázová zásuvka je jistěna 10A pojiskou.

hodnocení

0x
Na daném jističi kolik je třífázových zásuvek? Jestli vice jak jedna nelze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]