Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stereo potenciometr 500R

Od: tadeas* odpovědí: 8 změna:
Ahoj, sháním na trhu stereo potenciometr pro ovládání hlasitosti dvou reproduktorů.
Na trhu jsem našel nejmenší 1K.
Lze z 1k udělat 500R?
Děkuji.
doplněno 30.11.21 16:45: Jedná se o automobil kde z patice od autorádia dáváme do volných pozic 2xdvoulinku (celkem je tam 8 pozic tedy pro 4 repro, použity jsou pouze 2, další 2 používám já)
Taham 2x reprodvoulinku do zavazadlového prostoru, kde mám potenciometr který bude regulovat hlasitost 2 reproduktorů v zavazadlovém prostoru.
Vyzkoušen potenciometr 1k stereo ale hlasitost reguluje na posledních 2-3mm a ne v celém rozsahu.
Repro v příloze.

Stereo potenciometr 500R

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

stereo potenciometr pro ovládání hlasitosti dvou reproduktorů...TROCHU TO ROZEPIŠTE, JAKÝM ZPŮSOBEM CHCETE OVLÁDAT HLASITOST...

hodnocení

0x

Tak to chceš provozovat technický nesmysl... Pokud bys chtěl regulovat hlasitost né děličem, ale do série hlasitost, tak potřebuješ rezistory/potenciometry řádově v hodnotách desítky ohmů, ale hlavně výkonově v řádech watů , raději desítky watů a nejraději logaritmického průběhu což je vlastně nesmysl při takovém výkonu... To znamená obrovské drátové potenciometry... To, že to reguliuje 2-3mm od konce je tím, že už se tam propojuje jezdec s vývodem...

Něco takové jsem řešil v dávné minulosti, ale to byly reprodukrory výkonově úplně někde jinde... Pár watů...

A na rádiu jsem pochopil, že máš vývod na zadní reproduktory ne? Tak to můžeš přece regulovat na rádiu...

tadeas*
hodnocení

Děkuji za odpověď, ano v té patici je to příprava na zadní repro.
Jde o to, že vpředu pustím radio na 50%hlasitosti ale půjdu dozadu do auta (obytný vůz) a tam si konkrétně jen na ty zadní repro dát potenciometr a snížit hlasitost.

Pravděpodobně budeš mít v obytňáku přívod 12V, tak bych řekl, přidej si tam zesilovač za 500-700Kč.. Ale musel bys vyřešit vstup signálu do něho... To by zas mohl být ale problém v tom, že ty zadní kanály nemusejí mít (nemívají) společnou zem (-pól), protože obvykle se tou zemí dělá balanc... Ale rádio by mohlo mít výstup na zesilovač, zpravidla 2x cinch a to by vyřešilo problém, natáhl bys do zadu audiosignál pro zesilovač a byl bys vzadu nezávislý na hlasitosti vepředu (při výstupu audio out)... A v Tvém provedení bys to měl vyřešené na nějaké dejme tomu technické úrovni...

kami123

Anebo druhé radio.

To druhé rádio není špatné řešení... :) Ale spíš jde o to jak je celá akce pojatá...

kami123
hodnocení

0x

Je třeba zapojit do tandemu dva takovéto RP253FE8R0KK OHMI/...

Když zapojíš 2x 1k paralelně do tandemu, dostaneš 500Ohm

hodnocení

0x

Nezmysel, hlasitost sa reguluje vzdy na strane vstupu do zosilnovaca, nie na vystupe. Tam sa ta spravit len drobna korekcia zaradenim odporu v jednotkach - desiatkach ohmov. Vykonovy potenciometer na toto je blud.

Slusne radio ma v menu korekcie pre predne / zadne reproduktory.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]