Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna potenciometrů desítky let starého zesilovače Tesla Hi-Fi 60W?

Od: postcd® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

mám tu desítky let starý zesilovač Tesla 60W Hi-Fi

Fotografie - přední strana: postimg.cc/...
Fotografie - součástky ze shora: postimg.cc/...
(fotografie si nepřeji zveřejnit zde, proto odkazuji)

Problémy:
1) Regulátor balance/váhy mám úplně doprava, protože bez toho to nehrálo vyváženě z obou repro beden.
2) Bohužel regulace hlasitosti hodně chrastí, až tak že vypínám zvuk při změně hlasitosti a navíc má tendenci začít hrát jen na jeden reproduktor dokud s regulátorem hlasitosti nezahýbu. Je to prakticky nepoužitelné, protože trvá dlouho než se to povede a po nějaké době zase znovu. Podíval jsem se dovnitř a zajímá mě, co si o tom myslíte, co a jestli zkusit vyměnit přeletovat (už jsem letoval ale jsem spíše začátečník a vím jak se NEzapojit do el. obvodu - po odpojení šňůry od proudu jsem přístroj zapnul a nechal několik hodin - s tím že by se měly vybít kondenzátory), znalosti elektro součástek nemám.

Z plastového štítku potenciometru ovládání hlasitosti jsem vyčetl že by mělo jít o
Tesla TP 289 60B, 100K/Y + 100K/, S 1-2dB potenciometr otočný tandemový
hadex.cz/...

Fotografie - potenciometry: postimg.cc/...

Ze shora by bylo potřeba odletovat 5 kabelů a zespodu zdá se 6 a pak přiletovat ten nový. Přičemž ze spoda se k tomu dá docela těžko dostat. Z obrázku toho potenciometru ( hadex.cz/... ) je vidět že je rozdělatelný. Otázka je jestli je nějaký fígl jak ten starý rozchodit, nějaká kapalina apod.
Pokud vás napadá že by to šlo možná opravit, tak napište prosím co zkusit.

Děkuji za reakce a nápady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

4x

Pro čištění zanesené dráhy potenciometru bývaly lepší produkty drogerie.než Diava,ale i tehdy se dal koupit sprej Kontaktol,jimž se na rozumnou dobu dráha obnovila.Ve speciálních obchodech se občas objevil čistič hlav magnetofonu.Ten také výborně funguje i na ty poťáky

JABRAKA

hodnocení

3x

Tohle není Tesla, ale nějaká amatérská konstrukce. Většinou stačí do potenciometru nastříkat Kontaktol otvory po obvodu. Výměnu bez zkušeností s letováním nedoporučuju.

Když to prostříkne kontoxem apod., tak to zase chvilku vydrží. Toť zkušenost. Dráhy zcela jistě nejsou vydřené, ale zoxidované v kombinaci s mazivem na jezdci...

hodnocení

2x

Za mých mladých let (před cca 45 lety) se takto zlobící potenciometry "opravovaly" leštěnkou na nábytek zn. DIAVA. Ta je k dostání i dnes v několika druzích, volil bych co nejtmavší červenou. Do každého potenciometru (na každou odporovou dráhu) vpravte malé množství Diavy, potenciometr několikrát protočte sem a tam, pak přístroj zapněte a vyzkoušejte. Je to rychlé a celkem spolehlivé, výdrž opět minimálně nekolik let. U potenciometru hlasitosti to pomáhá prakticky na 100%, u té regulace vyvážení si nejsem jist, mohla by tam být i jiná vada, která by pak nejspíš vyžadovala demontáž.

hodnocení

Tuhá pasta nebo roztok? heureka.cz/...

Krytka potenciometru pro pravý kanál (na obrázku "P") se mi po chvíli podařila odsunout (na rozdíl od levé, u které to hrozí poškozením/narušením letovaných spojů protože to jde velmi ztuha) a asi bych do té pravé mohl něco máznout. Risknul jsem to a tyčinkou s vatou namočenou do lihového roztoku jsem to uvnitř očistil a plíšky uvnitř trochu přihnul (nevím o žádném schématu toho potenciometru abych věděl co a jak tam funguje) a nyní je změna hlasitosti výrazně lepší s nižšími ruchy. A poslední hodinu a něco hraje vše bez problému , Váhy musí být maximálně napravo aby bylo audio vyvážené na obě reprobedny jinak to jde na levou. Mimochodem v tomto zesilovači již jednou něco bouchlo a zakouřilo se z něj, jen jsem nenašel žádné začernalé místo.

jabraka*
hodnocení

1x

Potenciometr je zaletovaný na 6 bodech.Pomocí odsávačky cínu tyto body uvolním a nový potencionetr vložím a yaletuji zpět.Dělal jsem to několikrát.

¨JABRAKA

kami123
hodnocení

0x

Pokud nemáš zkušenosti, je pravděpodobné, že to zničíš.

vpcentrum.eu/...

Zvaž koupi nového zesilovače.

hodnocení

Ještě že jsem Vás neposlechl a nevyhodil ho. Nakonec stačilo vyčistit vnitřek potenciometru (kulatý plechový výleček na desce plošných spojů co vede od největšího kolečka ovládání hlasitosti) roztokem lihu - tedy tu dráhu uvnitř tyčinkou do uší s vatou. Také jsem v tom potenciometru přihnul kovové vzpruhy ale to je asi dost riskantní a možná nebylo příčinou závady). Příště zkusím Kontaktol, možná jsou tam otvory (jak někdo zmínil) a není nutné pracně rozehnout ty kovové packy na tom. Děkuji všem za rady, zesilovač zase funguje - změna hlasitosti bez velkých ruchů a stabilně hraje beze změny váhy - když odhlédnu od toho že musím mít kolečko váha úplně napravo aby reprobedny hrály vyváženě.

kami123

Tak ať vydrží. *palec*

Ať mne posloucháš jsem netvrdil. Upozornil jsem, že to můžeš zničit , v případě, že to budeš bez zkušeností letovat.

hodnocení

0x

To je cele muzealny kus, nevidim dovod drzat to pri zivote. Dnes menite potenciometre, zajtra elektrolyty, tie velke filtracne v napajani su drahe. Lacnejsie vas vyjde cinsky modul, ked to bude v triede D, tak to bude omnoho mensie a nebude to potrebovat masivny chladic.

wegj5
hodnocení

0x

na čištění potenciometrů mám výbornou zkušenost s tímto :

imusicdata.cz/...

je to sice pálka ale nákupu nelituji, funguje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]