Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak lépe vyfiltrovat brum v síťovém napajení CB vysílačky

Od: bohumil® odpovědí: 11 změna:

Pro trvalé napájení CB vysílačky Alan 421, kdy potřebuji být stále na příjmu, jsem zhotovil napaječ 5V DC, místo běžných akubaterií 3 x AAA NiMh 1,2V. Použil jsem běžnou nabíječku pro mobily, novějšího provedení, tedy ne trafo a usměrňovač, ale spínaný zdroj. Funguje to dobře, ovšem při vysílání z této vysílačky, je v jejím signálu trochu rušivý brum. Při použití starší nabíječky s trafem a usměrněním, je tento brum logicky podstatně silnější. Pokusil jsem se ještě, i u toho spínaného zdroje, připojit paralelně na přívod, ve vysílačce, elektrolit kondenzátor 2200 microfarad. Ale není znatelný ceklem žádný rozdíl. Brum je stále stejný.
Zkusil jsem ji rovněž provozovat s uvednými akubateriemi a připojeným nabíjením do jejího nabíjecího konektoru, které je 9 V DC. Rovněž zdroj spínaný. A i v tomto případě se do vysílaného signálu dostává rušivý brum, skoro shodný jako v případě prvním. A navíc mám obavy, že by stálé nabíjení nebylo vhodné a mohlo způsobit problém a zničit ty aku.
Takže si myslím, že vzhledem k tomu, že v obou případech je brum stejný, je první řešení, kdy napájím vysílačku přímo na konektory pro aku a 5 V, lepší.
Poradíte někdo, jak by bylo možné ještě lépe to napájení vyfiltrovat? Třeba i nějakým větším a samostaným, i složitějším "mezičlenem", osazeným do přívodu mezi napaječ a vysílačku. Dík za reakce a rady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

otto*
hodnocení

2x
Najprv musíš vedieť akú frekfenciu má ten akože brum aby si mohol navrhnúť protiopatrenie. Impulzné zdroje nebrumia tak ako normálne zdroje. Pracujú na vysokej frekfencii od nejakých 70 KHz vyššie. Keď tam chceš dať niečo veľké ako filter, tak to je už lepšie dať normálny zdroj s trafákom.
No a keď chceš experimentovať, tak sa nezaobídeš bez meracích prístrojov, aspoň tých základných ako voltmeter a ampérmeter.
111®

jenže ten kmitočet se mění...takže souhlas s trafem..

jirib
hodnocení

0x
Klasický CB zdroj,stažený na 9V DC.
m.svetsoucastek.cz/...

hodnocení

0x

Bude lépe tu stanici nazývat PMR (CB má český člověk spojeno s pásmem 27 MHz). Chcete provozovat tu stanici jako chůvičku nebo proč to děláte?

hodnocení

Co se týká využití. "Chúvička pro mě". ;) Jedna bude doma na polici a jednu mám na baterii stále v kapse u sebe a zapnutou, pokud se pohybuji a pracuji okolo domu, nebo se "zašívám" v mobilheimu na zahradě. *smich* Ta doma bude stále zapnuta na ten zdroj, ta moje, na baterie, pouze pokud budu vně. A pokud budu potřebovat něco manželce, která bude doma, nebo ona mě, třeba volat na oběd :-D, tak si zavoláme. To mne napadlo, jako jejich využití, když už mi ležely snad 15 let v šupleti. Kdysi jsem je mínil použít na spojení s bráchou, bydlícím ve vzdálenosti cca 2 km, když ještě neměl mobil. :)

jirib
Dnes koupíš set Pmérek i se stojánkovými nabíječkami...do tisícovky.
Není potřeba nic vymýšlet.
alum.cz/...

Taky se dá koupit PMRka v provedení "mobilka" - do auta (třeba Team MICO). S napájením na 12V s externí anténou. Ta je na kabelu asi 3 metry dlouhém a na pevno připojeném (předpis). Ta anténa se takhle dá umístit třeba k oknu. Při napájení z klasického (trafo, usměrňovač) CB zdroje žádný brum nevysílá. Ale stojí asi tři tisíce.

kami123
hodnocení

0x

Nepíšeš nikde požadovaný odběr.

NiCd-NiMH nejsou opravdu moc dobré. V tomto případě budou ideální dva články LiPo se zdrojem 8,1V. Nutno hlídat aby nedocházelo k polesu pod 6,8V. Mít třeba něco takového mojerc.cz/...

hadex.cz/...

.

hadex.cz/...

- toto už je větší, ale umí to nabíjet, vybíjet, měřit kapacitu Niklových, lithiových i olověných baterek v širokém rozsahu počtu článků. Případně i cyklycky formátovat...

.

Co se týče brumu, tak je třeba vědět zda jde o nerovnost výstupního napětí - špatná stabilizace,

nebo vazbu ze sítě - kapacita mezi AC a DC.

.

Izolační oddělovače jsou celkem drahé. To už spíše kvalitní zdroj.

Zkusil bych prvně toto hadex.cz/...

+ ten kondík..

Případně toto hadex.cz/...

- pokud to nebude vyhovovat, tak pro to kutil najde uplatnění určitě jinde..

.

Nebo si zkusit udělat jednoduš pasivní LC filtr ze čtyř tlumivek a tří kondíků . Viz schémata síťových odrušovačů...

hodnocení

0x

Pokud jde o využití těch staniček - vysílat se bude opravdu jen minimálně. Změřil bych proud při příjmu a odporem omezil proud z napájení na ten klidový plus nějakých 10 - 20 mA na dobíjení (případně neškodné přebíjení) akumulátorů.

jabraka*
hodnocení

0x

Některá yařízení se síťovým napájením vykazují určitou úroveň brumu proto,že přívod a výstup signálu propojují se kabelem v zemnicí smyčce.Brum se dá odstranit tím,že se důsledně oddělít dvojí zemnění.Připojovací kabel se prostě yemní jen v jednom místě.

JABRAKA

hodnocení

Heuréka - zvítězil jsem Vyřešeno takto: pro napájení použit síťový spínaný zdroj 230V AC/12V DC 1A. Z tohoto napojen plynulý regulátor DC/DC se vstupem do 30V DC, s regulací na výstupu do 3V DC s označením LM 317 (z Aliexpresu). Nastaveno 5 V DC. Po zapojení a zkoušce - bez jakéhokoliv brumu. Děkuji všem za rady a informace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]