Nejste přihlášen/a.
Pro trvalé napájení CB vysílačky Alan 421, kdy potřebuji být stále na příjmu, jsem zhotovil napaječ 5V DC, místo běžných akubaterií 3 x AAA NiMh 1,2V. Použil jsem běžnou nabíječku pro mobily, novějšího provedení, tedy ne trafo a usměrňovač, ale spínaný zdroj. Funguje to dobře, ovšem při vysílání z této vysílačky, je v jejím signálu trochu rušivý brum. Při použití starší nabíječky s trafem a usměrněním, je tento brum logicky podstatně silnější. Pokusil jsem se ještě, i u toho spínaného zdroje, připojit paralelně na přívod, ve vysílačce, elektrolit kondenzátor 2200 microfarad. Ale není znatelný ceklem žádný rozdíl. Brum je stále stejný.
Zkusil jsem ji rovněž provozovat s uvednými akubateriemi a připojeným nabíjením do jejího nabíjecího konektoru, které je 9 V DC. Rovněž zdroj spínaný. A i v tomto případě se do vysílaného signálu dostává rušivý brum, skoro shodný jako v případě prvním. A navíc mám obavy, že by stálé nabíjení nebylo vhodné a mohlo způsobit problém a zničit ty aku.
Takže si myslím, že vzhledem k tomu, že v obou případech je brum stejný, je první řešení, kdy napájím vysílačku přímo na konektory pro aku a 5 V, lepší.
Poradíte někdo, jak by bylo možné ještě lépe to napájení vyfiltrovat? Třeba i nějakým větším a samostaným, i složitějším "mezičlenem", osazeným do přívodu mezi napaječ a vysílačku. Dík za reakce a rady.
Bude lépe tu stanici nazývat PMR (CB má český člověk spojeno s pásmem 27 MHz). Chcete provozovat tu stanici jako chůvičku nebo proč to děláte?
Co se týká využití. "Chúvička pro mě". Jedna bude doma na polici a jednu mám na baterii stále v kapse u sebe a zapnutou, pokud se pohybuji a pracuji okolo domu, nebo se "zašívám" v mobilheimu na zahradě.
Ta doma bude stále zapnuta na ten zdroj, ta moje, na baterie, pouze pokud budu vně. A pokud budu potřebovat něco manželce, která bude doma, nebo ona mě, třeba volat na oběd
, tak si zavoláme. To mne napadlo, jako jejich využití, když už mi ležely snad 15 let v šupleti. Kdysi jsem je mínil použít na spojení s bráchou, bydlícím ve vzdálenosti cca 2 km, když ještě neměl mobil.
Taky se dá koupit PMRka v provedení "mobilka" - do auta (třeba Team MICO). S napájením na 12V s externí anténou. Ta je na kabelu asi 3 metry dlouhém a na pevno připojeném (předpis). Ta anténa se takhle dá umístit třeba k oknu. Při napájení z klasického (trafo, usměrňovač) CB zdroje žádný brum nevysílá. Ale stojí asi tři tisíce.
Nepíšeš nikde požadovaný odběr.
NiCd-NiMH nejsou opravdu moc dobré. V tomto případě budou ideální dva články LiPo se zdrojem 8,1V. Nutno hlídat aby nedocházelo k polesu pod 6,8V. Mít třeba něco takového mojerc.cz/...
.
- toto už je větší, ale umí to nabíjet, vybíjet, měřit kapacitu Niklových, lithiových i olověných baterek v širokém rozsahu počtu článků. Případně i cyklycky formátovat...
.
Co se týče brumu, tak je třeba vědět zda jde o nerovnost výstupního napětí - špatná stabilizace,
nebo vazbu ze sítě - kapacita mezi AC a DC.
.
Izolační oddělovače jsou celkem drahé. To už spíše kvalitní zdroj.
Zkusil bych prvně toto hadex.cz/...
+ ten kondík..
Případně toto hadex.cz/...
- pokud to nebude vyhovovat, tak pro to kutil najde uplatnění určitě jinde..
.
Nebo si zkusit udělat jednoduš pasivní LC filtr ze čtyř tlumivek a tří kondíků . Viz schémata síťových odrušovačů...
Heuréka - zvítězil jsem Vyřešeno takto: pro napájení použit síťový spínaný zdroj 230V AC/12V DC 1A. Z tohoto napojen plynulý regulátor DC/DC se vstupem do 30V DC, s regulací na výstupu do 3V DC s označením LM 317 (z Aliexpresu). Nastaveno 5 V DC. Po zapojení a zkoušce - bez jakéhokoliv brumu. Děkuji všem za rady a informace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.