Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měření výkonu domácnosti

Od: macvac odpovědí: 11 změna:

Když jsem tak koukal na elektroměr tak jsem si všiml blikání diody která dává impulsy podle výkonu domácnosti.

Když dioda nabliká 500 impulsů tak jsem spotřeboval 1 kilowathodinu.Napadlo mě že by se to dalo využít na

indikaci okamžitého výkonu domácnosti.Prostě čím rychleji dioda bliká tak je příkon domácnosti větší.

"Složitými výpočty jsem zjistil",že když dioda blikne 8 krát za minutu,tak je příkon domácnosti právě 1 kWh.

Když blikne 4 krát tak je to 500 Wh a tak dále.Není to přesně protože 60*8 se roná 480 a ne 500.Myslím že by

šlo přilepit na elektroměru nějaký fotosnímač který by dával impulsy nějáké bedýnce která by převáděla impulsy

na displej který by ukazoval okamžitý výkon domácnosti.Já bych pak věděl co mám doma puštěny a podle toho

bych věděl jestli je vše OK.Kdybych např. v dílně omylem nechal omylem něco puštěný tak bych to na uvedeném

watmetru hned viděl.Nevíte někdo jestli se něco podobného nevyrábí,nebo jak to udělat.Doufám že by EONU nevadilo

přilepení fotosnímače na elektroměr.Za příspěvky předem děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

2x
Jaké to je objevit Ameriku?
Měření výkonu domácnosti

hodnocení

2x

Nestojí mi za to to jít zjišťovat, ale mám takový dojem, že displej elektroměru ukazuje mimo jiného i okamžitý odběr přímo v kW. Stačí chvíli počkat, až se tam objeví ten správný údaj.

Ale proč to dělat jednoduše, že ;)?

Bývá to ne elektroměrech... Okamžitá spotřeba...

hodnocení

2x

Elektromer je majetok distributora, musite ziadat o povolenie na opticku sondu, bud vlastnu alebo nimi poskytnutu.

Cely napad je nezmyselny, ziadne zabudnute odbery v dielni vam to neukaze, ked si sucasne pustite v byte TV, pocitac a zacnete varit v konvici alebo len zapaliet svetlo v troch izbach.\

Existuju samozrejme riesenia, ked mate svoj vlastny elektromer a cele to napojite na domacu automatizaciu. Usetrite velke nic.

hodnocení

1x

Aktuální spotřebu lze vypočítávát počtem impulzů za určitý čas, ale při nízké spotřebě nedosáhnete požadované přesnosti a aktualizace údajů.

V průmyslu se reálně používá měření času mezi impulzy a z toho se vypočítává aktuální spotřeba.
Na elektroměr lze koupit přímo přilepovací senzor na LED, případně i některé elekroměry mají binární výstup (kontakt).

kami123
hodnocení

0x

Pochybuju, že něco takovho bude někdo dělat.

Stačí ale změřit stopkama jeden impulz a příkon vypočítat: Watty=7200/sekundy

nebo při vyšších odběrech měřit třeba čas několika pulzů: Watty=impulzy*7200/sekundy

Pro 10 pulzů: Watty=72000/sekundy nebo kiloWatty=72/sekundy

Pokud chceš měřit minutu pak bude výsledek nepřesný: Watty=impulzy*120

Příkon není ve watthodinách ale ve wattech.

Vyjdeme li z 500i/1h=1kWh=1000Wh pak

1i=2 Wh

Energie=příkon*čas

příkon=energie/čas

watty=watthodiny/hodiny=(impulzy*2)/(sekundy/3600)=impulzy*7200/sekundy

kami123

Eonu to vadit nebude.

Dá se na to naprogramovat arduino+čidlo+displej

Nebo jednodušeji čidlo+čítač+kalkulačka

Nebo čidlo+zesilovač+voltmetr

Nebo stopky+kalkulačka (viz výše)

Případně dát elektroměr, který umí spotřebu zobrazit.

hodnocení

0x

Výkon domácnosti rozhodně nezmeříte...

Příkon, ten možná ano.

Udělat by to samozřejmě šlo, pokud to umíte.

hodnocení

0x
Pro jednoduchou a rychlou orientaci bych si do hlavního rozvaděče nainstaloval ampérmetr.
Vyrábí se originální wattmetry které monitorují příkon a mají binární výstup.

Ampermeter ukaze prud, aj ked cinny odber bude nula ...

Samozřejmě nesmysl osazovat ampermetr s velkou citlivostí.
Rozsvícené světílko s led žárovkou asi nepůjde poznat, zato přímotop určitě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]