Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Při nabíjení telefónu, ruzná délka vydrže

Od: juraja® odpovědí: 9 změna:

Zdravím

Všiml sem si, že když mobil nabíjím rychlonabíječkou,(originál k tel.) tak při plném nabití 100% hlásí telefon výdrž 44 hod.

Ale když ho nabíjím klasickou, tak tel. hlásí při 100% výdrž 54 hod.

Je to tak normální, při rychlo nabíjení se telefon dost zahřívá. Vlastně, nalikviduji tak baterku?

Tel: Poco X3 NFC

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami123
hodnocení

2x

Ono to psát může cokoliv, důležitá je realita.

Pokud není nutné, tak bych rychlonabíjení nepoužíval. Určitě baterce neprospívá.

Lepší je vytáhnout z nabíječky při 80%. Nabíjet rozumě často jak to jen jde.

hodnocení

No, ona je realita taková, že podle měření výdrže, to tak nějak souhlasí +- 1-2 hodiny

kami123

Ono nabít Lipo baterku na 80%, než se dosáhne maximálního napětí, jde celkem rychle.

Posledních 20% jde ale celkem pomalu.

Jelikož by do 100% ztratilo "rychlo.." efekt, tak ti to asi ukazuje 100% při 80ti.

Řek bych že toto balamucení není ani moc na škodu. Jak jsem psal nabíjet nad 80% stejně není vhodné.

Ještě jsem zapomněl minule napsat, že je vhodné při rychlonabíjení položit telefon na nějaký chladný tepelně vodivý podklad.

(kov, keramika)

Hlavně nevybíjet pod 20%.

hodnocení

Takže, nabíjení rychlonabíječkou je vlastně výhodnější, sice hlasí že je nabito na 100% ale ve skutečnosti jen 80%

S tím nabíjením na studeném povrchu máš pravdu. Já první nabíjení dělal ve flipovém pouzdře a to ještě zavřeném.

na ten telefon nešlo pomalu sáhnout:-D už sem se poučil.

kami123

To si zas nemyslím.

Tipl bych že jedním rychlonabitím na 80 se zkrátí životnost více, než klasickým na 100.

Když bych to pojmenoval do extrému, tak při vyšším napětí baterka stárne, při rychlonabíjení se ničí.

Ale je to jen hádání. je to celkem alchymie.

Některé telefony třeba dokonce nabíjejí baterky na 4,3V místo 4,2V, aby mohli machrovat s větší kapacitou.

hodnocení

Takže to zhrnu, když někam spěchám, rychonabíječka to jistí.

No a normální je nabíjet klasickou, teda pomalejší nabíječkou,

waty, volty, ampéry, to jde mimo mě

kami123

Ano,

když to nepůsobí nepohodu, tak preferovat pomalé nabíjení.

hodnocení

0x
Já pomalé/rychlé nabíjení neřeším. Nabíjel jsem vždy tou nejsilnější nabíječkou, co telefon zvládl.
Kapacita se mi snížila cca o 30% u telefonu, který jsem měl 2 roky. To je taky doba, kdy kupuju nový.
Poco mi vydrží 2,5-3 dny na příjmu, nebo 12 hodin aktivního používání.
Nutno říct, že nemám originální systém, ale vesměs to bude podobné.
PS: telefon se mi zřídka-kdy dostane pod 30%, pod 20% nikdy.

hodnocení

0x
S prominutím tomu vůbec nerozumíš. Výdrž je jedna věc a je doodhadovaná ze spotřeby (a možná i její historie).
SPrávnější by bylo uvádět dodaný náboj za relaci nabití.
A procenat mohou dost lítat, třebajsem si toho všiml, když jsem si nějak poškodil baterku a zvýšil se ji vnitřní odpor, takže při nabíjení má hned o dost vyšší přírustek napětí .
> Možná sis všiml, že (hned) po zapojení najednou poposkočí procenta. To se teď ještě zvýšilo.
Ono určování stupně nabití baterke je celkem věda, je několik různě náročných a přesných postupů - Statické, dynamické, s historií, stavové, bezestavové. + Problém kondice baterie a aktuálních podmínek (teplota)
A jistěže baterku víc ničíš, už při proudu 2A se zahřeje na 28 stupňů relativně brzy (15min). A ne že by ji to ničilo ale neprospívá a víc opotřebuje.
A to nemluvím ani o souběžném používáním telefonu (procesor topí a zahřívají ho ruce) při nabíjení. Není problém se dostat na 45 °C.
Volil bych podmínku aby se nabíjel po celou dobu mezi 8 a 20°C. Když to není nutné nepoužívám rychlé nabíjení (>1.8A) a telefon dám nejdív ven nebo nabíjím venku.
HOdně těžko se kvantifikuje konkrétní benefity šetrného chování vs škodění baterce rychlým nabíjením ve visoké teplotě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]