Nejste přihlášen/a.
Pokud se porovnává indukce s plotýnkáčem, nebo sklokermikou, tak je úspornější a o dost. Pokud ji budete porovnávat s plynem, tak už to taková hitparáda není. Vychází to cenově zhruba stejně. Určitě se vám ale nevyplatí přecházet z plynu na indukci, protože musíte pořídit indukci a ve většině případů i hrnce na indukci. To je tak velká investice, že se vám na úsporách v životě nevrátí. Víc se dá ušetřit usmlouváním cen s dodavatelem plynu, nebo elektřiny.
Odhadnu to tak, že to bude podobný jako když se půjdeš podívat na počítadlo spotřeby plynu v létě a teď před zimou.
Když se na počítadlo plynu podíváš v létě, tak můžeš být klidná, že nebudeš platit mnoho za plyn, protože počítadlo se skoro nehýbe.
Když k počítadlu plynu půjdeš teď před zimou a zrovna pojede plynový kotel, tak spráskneš ruce a budeš naříkat jak moc to na počítadle přibývá.
Prostě indukce je rychlejší a proto má "větší spotřebu", ale když to změříš ve skutečnosti, tak na indukci bude ohřev 1litru vody trvat minutu a v rychlovarné konvici 3 minuty, protože konvice má třetinový výkon a tedy si tu energii odebere po delší dobu. Ve výsledku na ohřev litru vody spotřebuješ stejné množství energie.
Podobnou otázku teď řeším s mou mamkou. Volala mi nešťastná, že jí o sto procent zvedli zálohy na plyn, takže jsem tam jel něco vymyslet. Žije sama, vaří minimálně, nadává na starou plynovou troubu a bor.el z plynových hořáků. Můj nápad, že tam natáhnu nový kabel pro indukci a elektrickou troubu ( je to technicky bez potíží možné) a plynoměr zrušíme - neprošel! Protože je na plyn zvyklá.... Jsem přesvědčený, že při jejím minimálním vaření by se zbavení se plateb za plynoměr a spotřebovaný plyn vyplatilo.
Já to vidím tak, že indukce je určtě rychlá a hlavně se mi líbí nejen na indukci, ale i na varné desce to, že se dá dobře uklidit... Jinak máme varnou desku plynovou a na stará kolena ji ani měnit nebudu. Pravdou je, že indukce je rychlejší a ušetřený čas můžu věnovat něčemu třeba lepšímu... Třeba sledování nějakého kvalitního seriálu... Nebo mi zapíská varná konvice dříve než na plynu... Jen tak pro zajímavost test ohřevu:
čas není v dnešní době to nejdůležitější. Pro mnoho lidí je důležitá spíše cena. Z vašeho grafu cenu nijak nezjistíte. Například konvice může mít 2kW a mikrovlná trouba třeba 0,7kW.
Neúsporné to bude pouze tehdy, pokud na tom neumíš vařit...je to uplně stejné jako s topením, sprchováním a dalšími věcmi
vaření na indukci spočívá mimo jiné i v tom umět zacházet s energiíí a teplem, které indukce při vaření vytváří...na rozdíl od plynu, který po vypnutí ihned přestane topit tak v případě indukce, po jejím vypnutí dochází ještě k využívání zbytkového tepla na desce, které může dohřívat jídlo...tzn...pokud vařím třeba zemáky 25min na plynu a platím celých 25min plynu...tak s indukcí vařím třeba jen 20min a 5min dojíždím ze zbytkového tepla...tím padem platím jen 20min elektriky...(hodně zjednodušeno)
No a není to spíš zbytkové teplo ve dně hrnce? Po skončení vaření je sklo na indukci jen mírně horké, kde by se tam to teplo kumulovalo? V té skleněné desce?
Samozřejmě - jediná významná tepelná kapacita může být dno hrnce - pokud je masivní. Jinak var ustává během pár sekund na indukci jako na plynu. Druhá věc je, že procesy probíhající v potravinách probíhají dál i když se voda nevaří a její teplota je o pár stupňů nižší. Kdo chce šetřit, může vařit kratší dobu a "nechat to dojít".
Krtek6
pleteš si indukci se sklokeramikou nebo plotýnkou.
V tomto je opět indukce nejlepší. A i v hořáku plynu je naakumulováno trochu tepla, že jidlo vaří chvili po vypnutí.
Největší setrvačnost má plotýnka, pak sklokeramika.
Pokud nesmažím ale vařím, lze naakumulované teplo ve dně hrnce zanedbat nejvíce.
Za celym je fyzika. Na ohrev telesa z teploty t1 na teplotu t2 potrebujete dodat c * m * (t2 - t1) energiu. Dalej, sucin casu ohrevu a vykonu ohrievaca je konstatna.
Teoreticky, teda ked nemate tepelne straty je uplne jedno, ako to spravite, pod to cislo sa nedostanete. V praxi :
- plynovy horak neodovzda vsetko teplo nadobe a cast teplych spalin unikne, co v zime znamena usetrit na kureni, v lete to zbytocne vyvetrate von
- ohrev s mensim vykonom trva dlhsie, preto budu steny nadoby dlhsie vyzarovat do okolia a miniete viac energie
- indukcia ohrieva len dno nadoby, preto ma male straty
- napr dvojplatnicka ohrieva vsetko okolo a celkova spotreba bude vacsia
Pokial to je bezne domace varenie a nie restauracia, tak rozdiel v nakladoch nie je velky, je to skor o osobnom vybere a komforte a dizajne.
Moje zkušenost s indukcí je, že komfort vaření je horší, ale komfort čištění lepší. Rychlost je samozřejmě jednoznačně ve prospěch indukce (indukce, plyn, sklokeramika, plotýnka).
Věřím, že když si člověk plyn dobře nastaví, tak úspory oproti elektrice(indukci) budou násobné. Ale jen odhaduji.
Otazne je, co chapeme pod usporou. Spotrebovanu energiu v kWh? Tam bude bilancia lepsia pre indukciu. Plyn ale moze byt v cene za kWh vyrazne lacnejsi, nez elektrina a bude to lacnejsie.
Ano, přesně.
Já to beru ekonomicky. Někdo zas porovnává tu účinnost - spotřebu energie a z toho jsou pak podle mne ty zdánlivé rozpory, i když pravdu mají všichni.
Na úplně rovném dně tak nezáleží, hlavně to musí být slitina železa. U moderních indukcí klidně i nemagnetický nerez.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.