Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysvětlení principu obvodu Teslova transformátoru

Od: kareld odpovědí: 6 změna:

Vysvětlil by mi někdo funkci tohoto obvodu od vstupu až na výstup? hodně by mi to pomohlo v pochopení

Vysvětlení principu obvodu Teslova transformátoru

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

monk
hodnocení

1x

Bude to fungovat takhle.

Vysvětlení principu obvodu Teslova transformátoru #2

kami123
hodnocení

0x

To ti nikdo nevysvětlí poněvadž to na obrázku je jen nevyzpytatelný nefunkční požírač proudu .

Nebo geniálně jednoduchý funkční obvod?

Podle mne to první.

.

Nejdříve, co je ten tranzistor.

Je to NPN

80V (nebo dle podtypu 100V)

6A 65W 3MHz

Hfe cca100

-

Při otevření teče kolektorem cca 100mA

Je tam naznačena zpětná vazba, pokud by nějaký pól baterie byl přizemněn a hrot antény by vůči zemi interagoval.

Je ale příliš slabá: hfe 100 VS N2/N1=700/3

Je to ale na hraně , na druhou stranu hrot rozhodně přizemněný není

.

Součástí TC obvodu musí být rezonanční obvod a rezonanční kondenzátor tam jaksi chybí...

Zároveň u lepších kusů jsou na primáru alespoň stovky voltů, zde téměř prd, pokud by to kmitalo.

Z toho důvodu se ani nebudu zmiňovat o jiskřišti...

.

Ta LED dioda v závěrném směru se zdá být jako nesmysl, ale popravdě je to na tom zapojení jediná zajímavá věc.

Pokud by to nějak kmitalo, tak by to indikovala svitem a zároveň by chránila bázi tranzistoru před proražením.

.

Za mne tedy, kmitat to může, ale jiskry se konat nebudou...

natož výboje..

kami123

Mimochodem, žádný vstup ani výstup tam není.

hodnocení

0x

Nejaky prapodivny oscilator je to. S Teslovym trafom to nic nema, je to len pokus o vyrobu vyssieho napatia beznym trafom. Kmitat to mozno bude, lebo na sekundare sa narobia slusne napatove spicky a tie budu zatvarat tranzistor, opacne polovana ledka zabranuje prerazeniu BE prechodu.

monk
hodnocení

0x

Neni to prapodivný oscilátor. Je to jenom určitá verze Meisner-Armstrongového oscilátoru s induktivní

vazbou.Je to samozřejmě ošizené, ale jinak(po mé úpravě) správné a teoreticky( a možná prakticky)

funkční.

janh*
hodnocení

0x

O Teslově transformátoru se můžeš něco dozvědět na adrese: danyk.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]