Nejste přihlášen/a.
Vysvětlil by mi někdo funkci tohoto obvodu od vstupu až na výstup? hodně by mi to pomohlo v pochopení
To ti nikdo nevysvětlí poněvadž to na obrázku je jen nevyzpytatelný nefunkční požírač proudu .
Nebo geniálně jednoduchý funkční obvod?
Podle mne to první.
.
Nejdříve, co je ten tranzistor.
Je to NPN
80V (nebo dle podtypu 100V)
6A 65W 3MHz
Hfe cca100
-
Při otevření teče kolektorem cca 100mA
Je tam naznačena zpětná vazba, pokud by nějaký pól baterie byl přizemněn a hrot antény by vůči zemi interagoval.
Je ale příliš slabá: hfe 100 VS N2/N1=700/3
Je to ale na hraně , na druhou stranu hrot rozhodně přizemněný není
.
Součástí TC obvodu musí být rezonanční obvod a rezonanční kondenzátor tam jaksi chybí...
Zároveň u lepších kusů jsou na primáru alespoň stovky voltů, zde téměř prd, pokud by to kmitalo.
Z toho důvodu se ani nebudu zmiňovat o jiskřišti...
.
Ta LED dioda v závěrném směru se zdá být jako nesmysl, ale popravdě je to na tom zapojení jediná zajímavá věc.
Pokud by to nějak kmitalo, tak by to indikovala svitem a zároveň by chránila bázi tranzistoru před proražením.
.
Za mne tedy, kmitat to může, ale jiskry se konat nebudou...
natož výboje..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.