Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká je fuknce tohoto obvodu?

Od: jenicek® odpovědí: 5 změna:

Zdravím, potřeboval bych poradit. Mohl by mi prosím někdo říct jakou funkci má tento obvod? Tento regulátor znám a vím jak ho zapojit jako proudový nebo napětový zdroj. Našel jsem ale toto schéma, a jediny co vím je, že to má být nabíječka baterií. Je to napěťový zdroj s proudovým omezením? Řeším to proto že si potřebuji právě něco takového vyrobit, konkrétně jde o napájecí zdroj k nabíječce akuvrtačky a původní zdroj nelze sehnat. Jak tedy fungunje tento obvod? Zarazil mě hlavně ten odpor "Rs". Děkuji všem a prosím o zhovívavost ;)

Jaká je fuknce tohoto obvodu?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami123
hodnocení

0x

Na toto zapojení se vykašli. Je je k ničemu.

Napětí bude dávat 11*1,25V ,

což je přiblížení nabíjení Pb baterek. (6čl)

Aku vrtačky mají většinou NiCd - Lepší je sehnat chytrou (dnes doufám každá) nabíječku, která umí dU/dt.

Odpor Rs je tam jako bočník, který prakticky omezuje proud někde ve stovkách mA. Pro NiCd by to potřebovalo snímání teploty a nějakou inteligenci.

kami123

Zběžně jsem mrknul na možnosti a chytré nabíjení asi ještě není tak dostupné

ebay.com/...

- šmejd

maximintegrated.com/...

-toto by mohlo být ok, ale jen jsem překopíroval odkaz od googlu z důvěrou ve funkčnost drahých, ale spolehlivých obvodů od Maximu. (nemám zkušenost)

Někdo ti určitě poradí něco ověřeně funkčního.

hodnocení

Díky. Zapomněl jsem zmínit že uvedený zdroj má být jen jako napájecí, řízení nabíjení je řešeno krabičkou do které se umístí akumulátor (Li-ion) a v ní je nabíjecí obvod, to samé je i v baterii. Jinak tedy počkám co kdo ještě poradí. Hlavně bych tedy potřeboval vědět jakou to má funkci ten obvod...
kami123

Jak funguje jsem ti napsal.

Pokud bude krabička na 5V, tak ji můžeš zničit.

hadex.cz/...

hodnocení

0x

Rs zvětšuje vnitřní odpor zdroje. Stabilizátor tak funguje částečně jako stabilizátor proudu. Napětí může být podle katalogu 1,25 V až 37 V.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]