Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
co se stane s nabíjecími bateriemi, že ztratí svoji kapacitu? A čím větší nabíjecí proud tím větší opotřebení? A má se nabíjet takovým napětím, jaké nabíjecí baterie vydává?
Děkuji za odpovědi.
Záleží na typu...
NiCD se myslím musí nabíjet malým proudem a dlouho, NiMH i celkem velkým proudem a rychle a Li-ion ještě větším proudem a ještě rychleji...
Nabíjecí napětí vytváří nabíječka, pokud si chcete sesstrojit vlastní, jenutné si to docela nastudovat...
Říká se, že nejdelší životnost mají baterie, které se nabíjejí pomalu (malým proudem) a mají nižší kapacitu (u AA např. jen 1000mAh - 2000mAh), dkyž jsem pracoval v elektru, tak si lidi takové kupovali a chválili si je.
Pokud baterie ztratí svojí kapacitu, tak většinou je nabíječka (ta inteligentnější) označí jako vadné a nenabíjí je, aby se s nima něco nestalo a nabíječku nerozbily (vytekly, bouchly, ...), pokud jste se o baterky hezky staral a nenechával je ve vlhku, nebo mrazu vydrží mnoho let (ať už jde o velkokapacitní, nebo s malým samovybíjením a dlouhou životností). Moje první NiMH baterky mám doma již řadu let (kapacita 2500mAh) a ještě dnes jsou celkem použitelné
Vypadá to,že je tu samý odborník.Akumulátory by se pro zachování životnosti měly nabíjet proudem přibližně 0,1C což je jednoduše řečeno proud rovnající se desetině kapacity a jakoby by se takhle měly nabít na 1,5 násobek jmenovité kapacity.Toto je jen zjednodušená obecná poučka a a využitelná kapacita se samozřejmě nezvýší.Modernější,popř.speciální akumulátory a to zejména NiCd se pak dají nabíjet mnohem vyššími proudy bez toho,aby to ohrožovalo jejich životnost.Jako odpověď na původní otázku pak uvádím,že nehrozí nebezpečí poškození,protože ten nabíjecí proud není zas tak vysoký a delta mínus vypínání zajistí,aby nedošlo k přebití.Jinak články Tronic za moc nestojí,ale při ceně myslím 80 kč za 4 kusy to vem čert-chvíli vydrží a pak půjdou...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.