Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu se používal tento drát?

Od: nxss odpovědí: 15 změna:
Zdravím, našel jsem na půdě po dědovi tento kabel, na druhém konci je oko s 10tkou dirou.
Věděl by někdo na co se používal? Není to od svářečky?
Venkovní průměr je nějakých 17mm a čistě jen předpokládám měděnej průmeř byl okolo 10mm
Děkuji vám

K čemu se používal tento drát?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ptáš se nás tady, na co tvůj děda používal kabel?

Pokud vedle kabelu stojí svářečka, tak to mohl být kabel ke svářečce. Ale to by asi na konci měl nějaké kleště na uchycení elektrody.

Stejně tak mohli mít doma nějaký elektromotor s větším výkonem a místo aby sháněl kabel jako ruka, tak tam mohl mít připojené tekovéhle jednotlivé izolované vodiče.

nxs
Byl na půdě takže to u ničeho nebylo..
Spíš že ten kabel není vyloženě slaněný ale tvrdý slaněný se silnými dráty tak mě zajímalo jestli to mělo nějaké specifické využití..

hodnocení

2x
Ke svářečce, ke startéru pro auto nebo traktor.
Pravděpodobně to byla výhodná koupě a za socializmu to bylo nedostatkové zboží.

hodnocení

1x

Je to medený kábel s dvojitou izoláciou pre vysoké prúdove zaťaženie. Používa sa ku zváračke alebo ako štartovací kábel pre auta.

hodnocení

0x

Může to být od svářečky, tak se hodně používal na stará auta od baterky ke startéru. Dříve to byla vzácnost, taky mát desetileté kabely, v tomto průměru.

nxs
Bylo toho nějakych 9 metrů cca takže spíš od svářečky než toho auta..
makk

Ony i ty kabely, co se používaly ke startéru se samozřejmě vyráběly delší a až při montáži se uřízlo kolik bylo potřeba, takže jestli byl děda automechanik, může to být ono. Ale jestli byl tvůj děda jako můj, tak ho možná ani k ničemu neměl, prostě ho nějak získal a protože "se to může hodit" to uložil.

9 metrů ke svářečce se nedávalo, ale Váš děda byl snaživý, jako já. Určitě byl z vesnice, kde se toto shánělo.

nxs

Byl to takový menší sběratel všeho co by se mu mohlo hodit. Takže to spíš schoval kdyby náhodou. Třeba to na něco měl ale to už se bohužel nikdo nedoví.. Děkuji vám :)

9 metrům i mnohem více se dřív u svářeček používalo, dřív byly svářečky velké a těžké a pokud někde byly větší ocelová konstrukce se jeden pól na ni připojil a svářečovi stačil jeden kabel přesouvat.

hodnocení

0x

Je to sice špatně vidět, ale není náhodou vnitřní izolace zelená či zelenožlutá? Pak by to byl PEN kabel, kdy se u připojení odizoluje vnější izolace, aby bylo vidět o co jde a pokud je např. KU-L, ta je to možnépřipojení na šíny či kostru stroje.

kami123

nebude, takové průměry nemá ani hromosvod.

barva je vidět celkem dobře.

Ano, hromosvodový drát je daleko menší, než hlavní přívody PEN. Jedná se např o kabel 1-YY 70. Což je ještě relativně malý.

kami123

No srovnávat PEN s hromosvodem jsem ulít.

Ale nevidím prostě na celkem hezkém obrázku ani žlutou, ani zelenou.

Navíc si dovolím tvrdit, že pokud by se zholila vnější izolace, tak ta vnitřní bude velmi křehká, drolivá a náchylná na poškození. Obzvlášť při pokusu vodič ohnout.

kami123
hodnocení

0x

taky tipuju svářečku. nebo čórku z práce. Nebo sběratelský kousek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]