Nejste přihlášen/a.
Zdravím! Mám doma starší baterku s vybitou nabíjecí baterií (nápis shustar18650 LITHIUM BATTERIE 3,7 V). Koupila jsem si nabíječku. Baterie byla v nabíječce víc než 6 hodin. Jedno prázdné pole svítilo celou dobu zeleně, druhé s baterií nesvítilo vůbec. Zkusila jsem baterii vložit do obalu v domnění, že i trochu nabitá bude svítit. Nesvítí. Někde je chyba. Možná u mě. Případně mohu vše nafotit. Poraďte, prosím.
Pokud se jedná o aku ("baterii") LiIon 18650 a byla dlouho vybíjena a nebyla zavčas dobita (došlo k dalšímu poklasu napětí a vybití vlivem t.zv. smaovybíjení) , mohlo dojít k jejímu nevratnému zničení. Pokud totiž její napětí poklesne pod cca 2,5 V (proti čemuž je jinak vnitřní elektronikou zařízení, případně někdy i vlastní baterie chráněna / ovšem ne u baterie 18650), pak se již většinou nepodaří, běžnou nabíječkou, její nabití. To že je na koupené nabíječce napsáno že je na napětí 4,4 V, to je maximální napětí, při němž tato nabíječka ulončí nabíjení tohoto zdroje (baterie). Je nutné změřit napětí baterie, jehož jmenovitá hodnota, podle stavui nabití, se má pohybovat mezi 3,5-4,2V až těch 4,4 V DC. Je možné toto změřit bežnými multimetry za pár korun.
Nabíječka - na obalu výrobce HADEX s.r.o. Ostrava, G818, 4,4 V 2x 1000mA. Na nabíječce cedulka - Čína. Samotnou baterii jsem mohla koupit za necelých 100 Kč. Nabíječka stála 190 Kč, zdálo se mi to výhodnější.
4,4 V je špatně, ale asi je to překlep.
Buď je v háji baterka, nebo svítilna.
Chce to změřit tu baterku nebo jinak ověřit funkčnost baterky nebo svítilny.
Překlep - ano. Nabíječka je opravdu ta z odkazu. Tak půjdu znovu do obchodu a požádám o pomoc a rady.
Děkuji za odpovědi!
Vem tam sebou tu baterku. Třeba ti ji tam změří. Já myslím, že bude špatná právě ona. Vem i tu svítilnu na vyzkoušení nové baterky.
Vezmu s sebou všechno . Jsem zvědavá, co všechno nové ponesu domů
. Baterku potřebuji při večerním venčení psa.
Ještě upozornění , že špatné baterie mohou při nabíjení velmi intenzivně vzplanout. Té staré se v obchodě zbav.
A nebude problém v tom, že Li-Ion článek nabíjíte nabíječkou na NiMH články? Jmenovité napětí Li-Ion článku je 3,7V a NiMH 1,2V. Pokud tedy nabíjíte Li-Ion napětím 1,2V nemůžete ji nabít. Ten, článek o kterém píšete má jiné rozměry než AA i AAA články, ale nevím, jak to nabíjíte a k záměně mohlo dojít. Pozor na to, Lithiové články mohou při nesprávném použití způsobit požár
Tak jsem si přečetl ostatní příspěvky, nabíječku máte správnou. Takže jak píší ostatní, vadný člének nebo nabíječka. U vás by mohla být chyba jen ve špatné polarizaci, ale to snad máte dobře.
Stir a makk, děkuji za odpovědi, v pátek se v prodejně s největší pravděpodobností potvrdí, že baterii už není možné znovu nabíjet. Zavinila jsem si to sama.
To je přece úplně jedno, pravděpodobně i za 40,- budou u asiatů vzhledem ke kvalitě drahé.
Pokud můžete, tak přes ebay/ali baterky nikdy nekupujte.
A měřils jejich kapacitu? O funkčnosti nepolemizuji.
Jak před nákupem zjistit, že baterka bude mít deklarované parametry?
To je celkem povzbudivé.
Nicméně jak pozná člověk, který nenakupuje často, "poctivého" prodejce?
Ze zkušenosti vím, že i prodejci s velkým množstvím pozitivních hodnocení prodávají různá šméčka.
Už jen doplním, že baterie byla vadná. Koupila jsem novou, v normálním menším elektroobchodě, cena 98 Kč. Vnuk mi udělal obsáhlou přednášku o hoření lithiových baterií. Tu novou už určitě zcela vybít nenechám .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.