Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Improvizace - dálkové ovládání vrat

Od: jmlc® odpovědí: 23 změna:

Všechny zdravím.

Mám dotaz na elektrikáře slaboproud a kutily:

Mám přes 10 let stará garážová vrata. Kontaktoval jsem několikrát výrobce-prodejce, že bych potřeboval nové DO. Po pár mailech jsou v koncích a opakovaně mi slibovali kontakt ze strany technika, který se neozval. Obdržel jsem tenkrát již roky nepoužívanou variantu motoru a DO. Mám si prý koupit nový motor se vším...

Aktuálně mám jeden DO funkční, ale ten už dosluhuje také. Do garáže jsem si nainstaloval otevírání - zvonkový spínač, který při sepnutí spojí drátky od motoru pro vrata. Aby se vrata spustila, potřebují pouze ten jeden impulz - sepnutí dvou drátků. Klik - dveře se rozjedou, klik, zastaví se, klik rozjedou se na druhou stranu, doraz nastaven (tak to teď funguje). Nemůže to být trvalé sepnutí - proto ten zvonkáč.

Na internetu jsem našel hodně variant nějakých ovladačů el.spotřebičů. Jestli jsem to ale správně pochopil, jedná se o trvalé sepnutí - např. pro zapnutí světla. Potřeboval bych napojit do zmíněných drátků přijímač, který sepne jen krátce podle stisknutí ovladače. Něco jako zvonek na dva DO. Zkusil jsem to probrat v jednom elektro-obchodě, ale jednak na mne koukali jako na debila a druhak mi zkoušela paní vysvětlit, že to co chci je krabička s DO za 1900,-.

Prosím- buď mi to rozmluvte s logickým vysvětlením nebo mi třeba dejte odkaz na konkrétní spínač se dvěmi DO (cena rozhoduje). Moje představa byla, že zapojím nějaký zvonek na zmíněné drátky a díky DO - zvonkovému spínači - se tyto drátky spojí na potřebnou chviličku-dají impulz pro posun...

Díky za náměty a odkazy!

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Zkuste dát typ pohonu a DO, pokusím se poradit, řešil jsem něco podobného...pokud vám alespoň jeden stávající DO funguje...
hodnocení

je to dost složité - "vrata babič" mi od roku 2017 po zaslání návodu na novější vrata a odkaz na novější motor nereagovaly. Na motoru není nic mimo vyfocené info - přikládám.

Zkoušel jsem už napárovat nějaký univerzální ovladač - nešlo to.

dokázal jsem pouze najít dva kontakty (je vidět na fotce 4 šroubečky) - které při spojení reagují - viz. popis.

Kolega tu poslal odkazy na věci, co jsem právě zmínil. Přijímač ovladače - dokážu ho jen napojit drátky na ty dva šroubečky k již zapojenému zvonkovému vypínači?

jeden DO zatím funguje, ale je už popraskaný...

Improvizace - dálkové ovládání vrat
Improvizace - dálkové ovládání vrat #2
kami123

Stačí kontakty z nového přijimače připojit paralelně k drátům od "zvonku".

Eurodoor 800, něco podobného...rok 2009, 2010, 2011? byggmakker.no/...
hodnocení

JJ, to bude ono - ovladač mám ten oválný. Je tam i schéma na to zavírání spínačem v místnosti na drát...

Takže se budu ubírat tímto směrem...
Doplním stefran@ došel jsem ke stejnému DO dalkove-ovladace.cz/...
hodnocení

Díky moc - zkusím to - místo nějakého bastlení - když bude nejhůř, vrátí se to dle zákona :D ...

Pak ještě google.com/... odkaz není funkční, takže alespoň kontakt bartekvrata-s-r-o.cz/... zkuste voláte, psát...

hodnocení

2x

Ovladače pro brány a vrata: dalkove-ovladace.cz/...

Třeba uspěješ.

hodnocení

Díky, ale bohužel - ty alternativní už jsem zkoušel a ten můj je hodně starý - už jsem ho hledal snad 3 roky.

Zkus se zeptat ve všední den přímo tam.

kare
hodnocení

0x
Je toho plný internet. :)
Tady máte 4kanalové. (Můžete si připojit i třeba světlo *smich*)
pajenicko.cz/...
doplněno 23.10.21 21:13: @kami123 díky *frajer*
Tohle bude ještě na dlouho. *zmateny*
hodnocení

jsem psal - je jich milion - ale neviděl jsem nikde popis "stisknu a impulz trvá, pustím a nejde"...tady je popsáno Momentální: Při stisku tlačítka ovladače se relé sepne. Při puštění tlačítka se relé rozepne. takže toto bych potřeboval - sepne se jen dotekem tlačítka- to je super. Ale zase budu hledat ovladač - najdu jich 30 a žádný z nich nepojede... - už jsem zkoušel ty univerzální a prostě se to nepárovalo...
kami123

pajenicko.cz/...

V nadpisu ovladačů tam píšou "vhodné pro AK...".

hodnocení

ten hadex odkaz se mi tam líbí - ale pokud by nonek přišel na lepší variantu - třeba alternativu nebo dokonce náhradní DO ... bylo by to lepší.

hodnocení

Tak jsem sice objednal z jednoho webu, ale slíbené kopírování do nového klíče neproběhlo. S webem řeším rady a postupy, případně pošlu zpět, protože mi zatím neodpověděli.
Ale kdysi jsem si objednával za jiným účelem (a nevyužil) ještě aliexpress.com/... a potřeboval bych radu, jestli i toto může být využito. Místo onoho "light"bych napojil právě vrata-zvonkáč. Ale z logiky věci to vlastně udělat nemůžu, protože víše uvedený popis spojení dvou kontaktů jako impulz počítá jen s tím spojením, ale tady by dostal motor další volty ... a z nevhodné strany :(

Objednal jste který typ? Taky jsem nějaké kopíroval, napoprvé se to nepodařilo...dejte info postupu...kopírování...

hodnocení

dalkove-ovladace.cz/... - přišel ten hranatý, na obrázku je originální původní ovál.

uvádí "již stačí jen zaregistrovat, není nutné duplikovat"- nešlo mi ale podle předchozích návodů spojit s motorem.

Kopírování kodů je uvedeno:

Stiskněte a podržte stisknuté tlačítko 1 na General GATE a pak 4x stiskněte tlačítko 4.

Uvolněte obě tlačítka. LED dioda na General GATE krátce problikne každé dvě sekundy.

Položte originální ovladač, který chcete duplikovat před General GATE.

Na originálním ovladači stiskněte a podržte stisknuté tlačítko, které chcete duplikovat, tlačítko držte tak dlouho, dokud se na General GATE rychle rozbliká (před tím bude dlouze svítit). tady to končí - původní ovladač totiž po pár vteřinách zhasne, nový se nerozbliká - nezkopíruje.

V tomto okamžiku stiskněte tlačítko, na které chcete uložit kód, a tlačítko držte stisknuté tak dlouho, dokud nezhasne LED dioda na General GATE, která bude potvrzovat správné uložení kódu na vybrané tlačítko.

Kopie byla úspěšně vytvořena, nyní je nový ovladač General GATE nutno přihlásit do řídící jednotky.

Ještě můžu zkusit totálně zresetovat ten motor.

A máte dobrou baterii v původním ovladači? Když držíte tlačítko bez kopírování, svítí trvale? Vidím to na slabou baterii...kopíroval jsem podobný, záleželo na umístění ovládačů vůči sobě...

hodnocení

je ještě originální - stále funguje po 10ti letech - ale prověřím to.

Funguje pro impuls, ale při trvalém sepnutí už NEE..je na konci životnosti...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]