Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se starat o pračku, že by dlouho vydržela

Od: matejj odpovědí: 22 změna:

Mám novou automatickou pračku zn.Whirpool a rád bych se o ní dobře staral, že by mne vydržela co nejdéle. Jaký máte tip na správnou údržbu a jaký tekutý čistící prostředek koupit na její celkové pročištění a do jaké přihrádky ho umístit?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já jí čas od času necham projet s octem prázdnou. Po každém vyprání otřu gumy kolem bubnu a víko suchým hadříkem a nechám ji do dalšího praní otevřenou. Mám ale plnicí zhora.

To co nabízejí třeba Calgon přidávat do praní, ani náhodou, prát si v nějaký chemii. Ono je toho dost v prášku.

inspa*

Přesně tak to dělám i já - litr nejlevnějšího octa a zapnu praní na 90 stupňů naprázdno (max pár hadrů na úklid) jednou za 2 měsíce. Bydlím v krasovém území, kde je voda velmi tvrdá. Pračka mi jede už 13 let.

Tak buďte rád, že jede. Mně odešla Siemenska asi za 4 roky, takže už žádnou super značku drahou. Teď mám elektrolux a zatím po pěti letech si nestěžuju.

inspa*

@boba - byl jsem tehdy po rozvodu a vybavoval si domácnost, takže to bylo spíš z těch levnějších - Whirlpool AWG 908 E

kami123

Boba,

Sama jinde píšeš, že tvá matka v chemii prala. Kalgon je v podstatě předražená soda, ale je to funkční.

.

Pozor, pokud někdo léta ten ocet nepoužíval a pak to zkusí, může tím způsobit zatékání případně problém s čerpadlem.

Pokud se to používá pravidelně, tak asi ok.

kami123

No tenkrát se to moc neřešilo. Co bylo, to bylo. Hlavně že to změkčilo tvrdou vodu.

kami123

No jo, ale ocet je taky chemie. A řek bych, že pro dané účely ještě horší, než ta soda.

Jak pro dané účely? Já jednou začas octem vyperu bez prádla. Rozhodně v něm neperu. Tak o co běží? Je to moje volba. Calgon se přidává do praní a to já nechci.

hodnocení

4x
No hlavně moc neprat, tak jen občas a takto vydrží dlouho...jinak ruční praní...a pračka bude dlouho jak nová
smode*

hlavně moc neprat - hehe *smich* bohužel přesně tak to je *smich*

nonek, ne vždy je to pravda, že když málo perete vydrží pračka dýl.

hodnocení

3x

Pračka je dnes spotřební materiál..

Neřešte to.

Veškeré "zázračné" prostředky Vás v součtu budou stát víc, než nová pračka.

hodnocení

3x
Vodní kámen je prevít, ten vám zničí pračku, takže nepoužívat tvrdou vodu ze studny.
Další důležitá věc je umístění pračky a to v suchu a tam kde nejsou velké výkyvy teploty, koupelna ne nevhodné umístění.
Nějaké specielní čistící prostředky na pročištění pračky jsou k ničemu, jednou za čas vyperte ručníky na devadesát stupňů, místo aviváže použivejte ocet.
Důkladně kontrolujte kapse, šrouby hřebíky a všeobecně ostré předměty, partnerce zakažte podprdy s kosticemi.

Pamatuju, že maminka používala soduna změkčení vody. Ale to je historie.

Moje máma také používala nějaké tablety na změkčení vody, dnes mám pračku připojenou na městkou vodu a praní nepříjde dráž protože stačí menší dávka pracího prostředku.

hodnocení

1x

Nepoužívejte nesmysly z televizní reklamy a šetřete na novou. Vyjde to levněji.

kare
hodnocení

0x
Dáme si malou anketu, na co odešla Vaše poslední pračka?
Začínám, základová deska.
Držáky ložisek u vrchně plněné a jednou měněné kurvičko.
Na stáří, po 33 letech, koupena listopad 1973 za 6100,- Kčs, prala plínky dvou dětí, do výměny funkční. V roce 2006 vyměněna za novou, na žádost manželky, že pračka je už moc stará, opět Gorenje...loni měněny tlumiče, tedy po 14 letech, právě teď pere, jinak jede bez závad. To ty dnešní výrobky nesahají těm starým ani po kotníky...ve výdrží...

Když jsem se přistěhoval k manželce, měla v koupelně vrchem plněnou tatramatku. Vodu do ní lila vrchem, nefungovalo topení - uhořel drát. Po sérii pokusů, kdy co 14 dní drát opět upadl, lila opět vodu vrchem a dole jí tekla do bot. Ještě, že to měla vytažené ze zásuvky. Tatramatka odešla na korozi, díra velikosti pětikoruny, psal se rok 1998. Koupili jsme Zanussi a máme ji doteď. O starostech s opravami téhle pračky už jsem tu psal dost. Zatím drží.

hodnocení

0x

Mám whirlpool awe už 10 let.

Rada od servisáka. Nepoužívat aviváže. Voskují a zasírají úplně vše.

Dále tekuté prací gely, ne prášky. Lépe se rozpouští a nedělají kaly zbytků s kamenem.

Potom perte 40-60. Ne méně. Malá teplota pračku zanáší.

Ovšem 90C vyjímečně, protože vysoká teplota ničí gufera těsnění a ložiska bubnu.

Potom jednou za cca měsíc naplňte pračku savem 1l na podlahy a vyperte na 90.

Pračka bude jak nová. Lepší než nějaké calgonity a jiné srandy. Akorát pozor, protože pračka před spuštěním jako první vypouští vodu, tak třeba napusťte tím savem nějaký hadr a perte naprázdno na 90 nebo dejte po 5ti minutách pauzi a otevřete pračku a přidejte a pak pokračujte v praní. (Ideál je na to horní plnění).

Navíc pračky s horním plněním vydrží déle, ptožoe mají buben rovnoměrně zavěšen po stranách na ložiskách. Boční plnění má ložiska pouze na jedné straně a rychle odchází.

jabraka*
hodnocení

0x

V poslední době běží reklama,jak dívka hořekuje nad tím,že má v pračce dresy dívčí skupiny a pračka je plná vodního kamene.:"kup calgon! "

Ovšem polovina středočeského kraje je zapojena na vodu ze Želivky.Voda je velmi měkkátakže za 10 let není v pračce ani stopy po kameni.Tak proč zasírat odpadní vody calgonem?

Pokud máme zdroj vody studnu s velkým množstvím minerálů,stačí předřadit katexový filtr.Pak už zase Calgon nepotřebujeme.Ale i zanesený buben pračky stačí umýt v slabém roztoku kyseliny fosforečné a nemusí jít pračka kvůli tomu do šrotu!

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]