Nejste přihlášen/a.
Mám novou automatickou pračku zn.Whirpool a rád bych se o ní dobře staral, že by mne vydržela co nejdéle. Jaký máte tip na správnou údržbu a jaký tekutý čistící prostředek koupit na její celkové pročištění a do jaké přihrádky ho umístit?
Já jí čas od času necham projet s octem prázdnou. Po každém vyprání otřu gumy kolem bubnu a víko suchým hadříkem a nechám ji do dalšího praní otevřenou. Mám ale plnicí zhora.
To co nabízejí třeba Calgon přidávat do praní, ani náhodou, prát si v nějaký chemii. Ono je toho dost v prášku.
Přesně tak to dělám i já - litr nejlevnějšího octa a zapnu praní na 90 stupňů naprázdno (max pár hadrů na úklid) jednou za 2 měsíce. Bydlím v krasovém území, kde je voda velmi tvrdá. Pračka mi jede už 13 let.
Tak buďte rád, že jede. Mně odešla Siemenska asi za 4 roky, takže už žádnou super značku drahou. Teď mám elektrolux a zatím po pěti letech si nestěžuju.
@boba - byl jsem tehdy po rozvodu a vybavoval si domácnost, takže to bylo spíš z těch levnějších - Whirlpool AWG 908 E
Boba,
Sama jinde píšeš, že tvá matka v chemii prala. Kalgon je v podstatě předražená soda, ale je to funkční.
.
Pozor, pokud někdo léta ten ocet nepoužíval a pak to zkusí, může tím způsobit zatékání případně problém s čerpadlem.
Pokud se to používá pravidelně, tak asi ok.
Jak pro dané účely? Já jednou začas octem vyperu bez prádla. Rozhodně v něm neperu. Tak o co běží? Je to moje volba. Calgon se přidává do praní a to já nechci.
Když jsem se přistěhoval k manželce, měla v koupelně vrchem plněnou tatramatku. Vodu do ní lila vrchem, nefungovalo topení - uhořel drát. Po sérii pokusů, kdy co 14 dní drát opět upadl, lila opět vodu vrchem a dole jí tekla do bot. Ještě, že to měla vytažené ze zásuvky. Tatramatka odešla na korozi, díra velikosti pětikoruny, psal se rok 1998. Koupili jsme Zanussi a máme ji doteď. O starostech s opravami téhle pračky už jsem tu psal dost. Zatím drží.
Mám whirlpool awe už 10 let.
Rada od servisáka. Nepoužívat aviváže. Voskují a zasírají úplně vše.
Dále tekuté prací gely, ne prášky. Lépe se rozpouští a nedělají kaly zbytků s kamenem.
Potom perte 40-60. Ne méně. Malá teplota pračku zanáší.
Ovšem 90C vyjímečně, protože vysoká teplota ničí gufera těsnění a ložiska bubnu.
Potom jednou za cca měsíc naplňte pračku savem 1l na podlahy a vyperte na 90.
Pračka bude jak nová. Lepší než nějaké calgonity a jiné srandy. Akorát pozor, protože pračka před spuštěním jako první vypouští vodu, tak třeba napusťte tím savem nějaký hadr a perte naprázdno na 90 nebo dejte po 5ti minutách pauzi a otevřete pračku a přidejte a pak pokračujte v praní. (Ideál je na to horní plnění).
Navíc pračky s horním plněním vydrží déle, ptožoe mají buben rovnoměrně zavěšen po stranách na ložiskách. Boční plnění má ložiska pouze na jedné straně a rychle odchází.
V poslední době běží reklama,jak dívka hořekuje nad tím,že má v pračce dresy dívčí skupiny a pračka je plná vodního kamene.:"kup calgon! "
Ovšem polovina středočeského kraje je zapojena na vodu ze Želivky.Voda je velmi měkkátakže za 10 let není v pračce ani stopy po kameni.Tak proč zasírat odpadní vody calgonem?
Pokud máme zdroj vody studnu s velkým množstvím minerálů,stačí předřadit katexový filtr.Pak už zase Calgon nepotřebujeme.Ale i zanesený buben pračky stačí umýt v slabém roztoku kyseliny fosforečné a nemusí jít pračka kvůli tomu do šrotu!
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.