Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solární panel 12V, zapojení na baterii

Od: ateus® odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, chci se zeptat - udělal jsem si takovou blbinu spíš pro radost - solární nabíječku na mobil. Panýlek 12V, malou olověnou baterii, měnič na 5V.
A otázka: můžu připojit panýlek přímo k baterii nebo je tam potřeba vložit nějakou usměrňovací diodu aby docházelo jen k jednosměrnému toku energie? Případně jakou? Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Určitě aspoň diodu, jinak se panel bude bez sluníčka chovat jako spotřebič.
Problém je, že pokud má panel na výstupu max 12V, tak po úbytku na diodě jste na nějakých 11,5V a tím tu olověnou baterku nikdy nenabijete. Na nabíjení je potřeba minimálně 13V, ideálně alespoň 13,5V.

kami123
hodnocení

2x

Nemusíš. Panel by se měl chovat jako dioda v závěrném směru.

kare
hodnocení

2x
Panel 12V bude mít napětí na prázdno někde kolem 18V.
Předpokládám, že akumulátor je 12v.
Jde hlavně o to, aby jste nepřebíjel akumulátor.
Třeba malé panely kolem 6W do autozapalovače to neřeší a jsou napojené napřímo pouze s blokující diodou.
U většího panelů bych použil PWM regulátor (z Aliexpressu má nastavitelné napětí, výstup 2x USB 1x 12v. Cena cca 150Kč), aby nedocházelo k přebíjení.
Zapojení diod jsou dva druhy:
Dioda se dává u větších panelů (100W), kvůli zpětnému proudu. Nebo v případě zapojení více panelů, ze stejného důvodu i v zapojení s regulátorem. (Bypass diode)
Nebo v zapojení bez regulátoru.(blocking diode)
Diodu bych vybral rychlou s co nejmenším úbytkem napětí (schottkyho).
Na druhou stranu pokud například 10W panelem nabijíte 7Ah akumulátor je to stejné jako 100W 70Ah. Volil bych tedy raději PWM regulátor.
Solární panel 12V, zapojení na baterii
hodnocení

Díky za všechny odpovědi, hlavně kare - ta je vyčerpávající :)
Ano, panel 10W naprázdno dává víc, asi 14,5V. Baterie je 12V/1,3Ah. A teď jsem si všiml, když jsem koukal na specifikaci, že u toho píšou "Junction box with diodes safety protection". Tak možná jsou tam už integrované...?

hodnocení

0x

Diodu nepotřebujete, ale jak píše mikihans - 12 V baterii 12 V panelem nenabijete.

hodnocení

0x

Mozete sa presvedcit aj pokusom : zapojite ampermeter medzi panel a akumulator a za slnecneho dna si pozrite, aky prud to tam tlaci (najskor ziadny, lebo ako pisu ostatni, napatie nestaci). Potom opacne, ci vam neunika nejaky prud, ked je panel v tme.

hodnocení

Aha, díky. Tak jsem to teď udělal a při sluníčku jsou v obvodu plusové hodnoty a při zakrytí mínusové. Takže je to jasné, energie se "přelévá" :-/

hm*
hodnocení

0x

Podle mě by tam dioda být měla. Dřív jsem u panelů občas vidíval i informaci, jestli mají připojenou diodu už od výrobce, nebo ne.

To přímé připojení panelu a baterky předpokládám pro akumulátor 12V. No, snad by to šlo, ale nebude to nic moc. Uvedených 12 V u panelu bude určitě v optimálním pracovním bodě, naprázdno bude mít panel napětí větší. Takže když bude baterka nabitá a bude cucat minimálně, bude i na panelu napětí vyšší, než 12 V. Diodu bych použil s nižším přechodovým napětím, nějakou Schottku. A když tu baterku hodně vybiješ, bude ji pak sice panel nabíjet, ale opět nebude využit jeho maximální výkon. Jak píšu, fungovat by to mohlo, ale bude to dost mizerné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]