Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jističe v panelovém domě, ano ne?

Od: makakuka odpovědí: 28 změna:
Zdravím, toto jsem našel v bytě v paneláku. Rozvodnice je zapojená nyní správně? Zasuvky jsou zapojeny klasicky faze-hneda, nula-modrý, zem-zeleny.(není tam v zasuvkach spojena zem a nula, ma být spojená?).Prvni obrazek je před mojí upravou. Proudový chranič? Děkuji
Jističe v panelovém domě, ano ne?
Jističe v panelovém domě, ano ne? #2

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

2x

V zásuvkách spojená být nemůže jelikož by nefungoval proudový chránič

makakuka
hodnocení

Ano. Do bytu vede jen pen a faze. Jak jsem se dočetl, tak je to soustava tn-c nebo s. Jenže vsude se pise, ze proudovy chranic se nema pripojovat do tn-c. A ze zde maji byt zasuvky spojeny pe a n primo uvnitr zasuvek. A potom uz se nema nic spojovat v rozvodnici. Problematika pen a jak ho rozdelit na pe a n, mi nejde do hlavy.

Problematika pen a jak ho rozdelit na pe a n, mi nejde do hlavy.
Presne z toho dovodu to ma zapajat niekto znaly, kto to chape, podla moznosti ma na to skolu a papiere. Elektrika na rozdiel napr od vodariny, kde sa chyba pozna podla uniku vody, je viac nebezpecna. Zdanlivo nieco funguje a pritom je to nebezpecne.

gazda*
hodnocení

2x
Kde na prvním obrázku byly zapojené modré dráty? A je tam nějak podivně zapojený chránič. Na druhém obrázku není zapojený chránič. Proč jste vyhodil tu propojovací lištu? Co jsou ty dva hliníkové žlutozelené dráty?
makakuka
hodnocení

Lištu jsem musel vyhodit kvůli tomu, že legrand jistice mají usazení pro spoj. lištu jen na spodní straně na vrchni není. Proto asi někdo otočil jističe vzhuru nohama... ty dva hliníky zelený zatím nevím co jsou.
Jističe v panelovém domě, ano ne? #3
Jističe v panelovém domě, ano ne? #4
Jističe v panelovém domě, ano ne? #5

hodnocení

2x

Cele je to neskutocny hnus a fuserina (prva aj druha fotka), cele prerobit este raz niekym, kto sa do toho rozumie. Uz len tie dva vodice pod jednou skrutkou a uplne top mix hlinik a med, rozne prierezy, tiez pod jednou svorkou.

Po tzv vasej uprave : chranic nezapojeny, pomixovane modre a zltozelene na jednom mostiku. Prepoj mostikov asi nedostatocny prierez.

gazda*
Dva dráty stejného! průměru pod jedním šroubkem nejsou až tak velký problém. Jsou tam horší věci a chtělo by to elektrikáře.
makakuka
hodnocení

Sehnat dnes dobrého řemeslníka je skoro nadlidský úkol. Drahý neznamená dobrý. Je divná doba. Prosím, co tam je ješte horší?
Jističe v panelovém domě, ano ne? #6
gazda*
Problém je hlavně v nezapojenem chrániči. Ale zapojit ho bude asi problém, protože tam vidím černý hliníkový vodič, takže k němu bude pravděpodobně jenom ŽZ hliníkový a to nemůžete zapojit za chránič. Takže musíte rozdělit instalaci na dvě části. Jedna část bude zapojena přes chránič a druhá ne. Správně přeznačit ten jeden modrý vodič na fázový, jestli bude dále plnit tuhle roli. Pak jsem tam viděl poškozenou izolaci na jednom fázovém vodiči, to alespoň izolační páskou opravit. Všechno za chráničem musíte zapojit 3-vodičově (modrý a ŽZ se nesmí spojit. Dohledat kam vedou ty hliníkové vodiče a tam musíte zapojit zásuvky/světla na 2 vodiče (tzv.ochrana nulováním). Je tam společný PEN vodič a ten je pracovní i ochranný.
kami123

Hlavně aby těch krabiček nebylo po bytě více.

gazda*
Každopádně to chce nějakého elektrikáře.
makakuka
hodnocení

Krabicek je v koupelne ve stoupacce celkem 6 z toho 3 jsou nove plastove. Vsechny jsem kontroloval a jsou hnedy na hnedy. Jen jedna krabicka to mela otocene.

hodnocení

2x

V prvom rade si musite ujasnit, co je vas ciel a kolko casu, penazi a prace do toho investujete. Nejako to zbastlit, aby v zasuvke svietila lampa a siel vysavac? Zalezi vam aj na bezpecnosti?

Niekedy su nutne kompromisy a ist aj proti normam, nie som stupenec sekania celeho bytu, lebo revizakovi sa nepaci jedna farbicka v kabli. U vas za minimum povazujem chranic na zasuvky v kupelni, ak to ide, aj na cely byt. Potom zistite, jeden chranic je malo, lebo pripadna porucha spotrebica vas kompletne vypne. Z toho vyplynie vymena rozvodnice za vacsiu, aby sa tam vsetko zmestilo.

Minimum znalosti, ktore by ste mali mat, je chapat ochranu nulovanim, jej rizika, plus chapat, ako funguje a ako sa zapaja chranic.

kami123
hodnocení

0x

Máš to vzůru nohama.

To fíčko bych využil alespoň třeba na koupelnu...

Proč byl modrý drát na jističi?

Možná by stálo za zvážení skontrolovat celou instalaci v bytě. Nemyslím zrovna revizáka.

makakuka
hodnocení

Modrý tam byl kvuli teto krabičce v koupelně. Nyni jsem krabicku upravil hnedy na hnedy na správné barvy. Doufám, že jsem neudělal chybu.
Jističe v panelovém domě, ano ne? #7
spu

V to doufejte jelikož jde o život. Zvažte návštěvu elektrikáře.

kami123

Zkus si pozvat nějakého rozumného člověka z oboru, ať to skontroluje.

Jedna věc jsou předpisy, které bych úplně do puntíku třeba nehrotil, ale druhá věc je potenciální ohrožení života.

PS

Už to způsobilo jednu škodu, čuměl jsem na to nevěřícně tak dlouho, že jsem spálil bramborák.:(

makakuka
hodnocení

Ano, pozvu. Ten modrý drát na jistici byl zrejme proto, protoze nekdo chtel tahnout pres modry drat z krabičky fazi zvlast od ostatnich v te krabicce a asi uz nechtel nebo nemohl tahnout dalsi kabel.
gazda*
Tak ten modrý drát byste musel přeznačit na fázový. Ale toho elektrikáře doporučuji také.

hodnocení

0x
Bezpečnost elektroinstalaci vaším zásahem jste nezlepšil, ale zhoršil odpojením proudového chrániče.
Na fičko zapojte všechny zásuvky a světlo které jsou taženy třívodičově.
makakuka
hodnocení

Udělám to.
Když vidím fotku krabičky tak to nebude jednoduché, píšete že v zásuvkach není propojen PE a N ale stačí jedno spojení a fičko bude padat.
Pozvěte elektrikáře a musíte projít celou instalaci.

makakuka
hodnocení

Dekuji vsem za rady, pozvu elektrikare a pak poslu foto jeho prace- pro zajimavost. Posledni otazka, Lze proudovy chranic zapojit podle schematu? Ficko bych pouzil pro vytvoreni nulaku jen pro nove kabely a stare bez ficka. Slo by to tak?
Jističe v panelovém domě, ano ne? #8

V podstatě to máte dobře. Jen ta prostřední "nulovací svorka" je tam zbytečná. Chrániče je dobré mít alespoň 2 (zásuvky + světla), ale vzhledem k nedostatku místa to není nutné.

Elektrikáře ale pozvěte stejně, je pravděpodobné, že nějaká nebezpečná zvěrstva budou i jinde po bytě. Každopádně je špatně ona "krabička". Když jednou rozdělíte PEN na PE a N, už nikde je nesmíte spojit. Jinak to celé fungovat nebude.

Suhlas, to je normal schema pre instalaciu s chranicom.

kami123

Ještě dám menší námět k zamyšlení.

Pokud budeš na dovolené a vypadne fíčko, což se může stát, tak se díky tomuto zapojení pravděpodně dočkáš od mražáku nemilého přivítání. Nebo zabezpečovačka..

Nicméně to není pravděpodobné.

makakuka
hodnocení

Kami, nechcete přijet do Teplic? Jestli jste elektrikář... Protože tady je to bída. Prvni zapojení totiž dělal elektrikář!
kami123

Jel jsem kolem v pátek večer : ) Jinak brno. Elektrikář nejsem, ale pár paragrafů mám.

Pokud ti to fungovalo do teď, tak bych nápravu nijak nehrotil, prostě na to mysli, že by bylo dobré, aby se na to někdo podíval .

Co můžeš zatím udělat , tak oběhnout všechny zásuvky a světla a změřit fázovkou, zda je fáze tam , kde by měla být (levý kolíček, L kontakt)

A naopak, aby fáze nebyla tam, kde být nemá. Zejména kolíčky a kostry.

Zásuvky dle tvého schématu.

Pokud ti bude vyhazovat fíčko, tak to bude pravděpodobně díky těm krabičkám a než to zkusmo spravovat, bylo by lepší vyřadit světla z chráněného okruhu, stejně jako případně tu ledničku.

Pokud jsi tak šikovný, že bys podle současné instalace dokázal nakreslit schema, tak bys mohl dostat i nějaké rady ohledně těch světel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]