Nejste přihlášen/a.
Problematika pen a jak ho rozdelit na pe a n, mi nejde do hlavy.
Presne z toho dovodu to ma zapajat niekto znaly, kto to chape, podla moznosti ma na to skolu a papiere. Elektrika na rozdiel napr od vodariny, kde sa chyba pozna podla uniku vody, je viac nebezpecna. Zdanlivo nieco funguje a pritom je to nebezpecne.
Cele je to neskutocny hnus a fuserina (prva aj druha fotka), cele prerobit este raz niekym, kto sa do toho rozumie. Uz len tie dva vodice pod jednou skrutkou a uplne top mix hlinik a med, rozne prierezy, tiez pod jednou svorkou.
Po tzv vasej uprave : chranic nezapojeny, pomixovane modre a zltozelene na jednom mostiku. Prepoj mostikov asi nedostatocny prierez.
V prvom rade si musite ujasnit, co je vas ciel a kolko casu, penazi a prace do toho investujete. Nejako to zbastlit, aby v zasuvke svietila lampa a siel vysavac? Zalezi vam aj na bezpecnosti?
Niekedy su nutne kompromisy a ist aj proti normam, nie som stupenec sekania celeho bytu, lebo revizakovi sa nepaci jedna farbicka v kabli. U vas za minimum povazujem chranic na zasuvky v kupelni, ak to ide, aj na cely byt. Potom zistite, jeden chranic je malo, lebo pripadna porucha spotrebica vas kompletne vypne. Z toho vyplynie vymena rozvodnice za vacsiu, aby sa tam vsetko zmestilo.
Minimum znalosti, ktore by ste mali mat, je chapat ochranu nulovanim, jej rizika, plus chapat, ako funguje a ako sa zapaja chranic.
Máš to vzůru nohama.
To fíčko bych využil alespoň třeba na koupelnu...
Proč byl modrý drát na jističi?
Možná by stálo za zvážení skontrolovat celou instalaci v bytě. Nemyslím zrovna revizáka.
Zkus si pozvat nějakého rozumného člověka z oboru, ať to skontroluje.
Jedna věc jsou předpisy, které bych úplně do puntíku třeba nehrotil, ale druhá věc je potenciální ohrožení života.
PS
Už to způsobilo jednu škodu, čuměl jsem na to nevěřícně tak dlouho, že jsem spálil bramborák.
V podstatě to máte dobře. Jen ta prostřední "nulovací svorka" je tam zbytečná. Chrániče je dobré mít alespoň 2 (zásuvky + světla), ale vzhledem k nedostatku místa to není nutné.
Elektrikáře ale pozvěte stejně, je pravděpodobné, že nějaká nebezpečná zvěrstva budou i jinde po bytě. Každopádně je špatně ona "krabička". Když jednou rozdělíte PEN na PE a N, už nikde je nesmíte spojit. Jinak to celé fungovat nebude.
Ještě dám menší námět k zamyšlení.
Pokud budeš na dovolené a vypadne fíčko, což se může stát, tak se díky tomuto zapojení pravděpodně dočkáš od mražáku nemilého přivítání. Nebo zabezpečovačka..
Nicméně to není pravděpodobné.
Jel jsem kolem v pátek večer : ) Jinak brno. Elektrikář nejsem, ale pár paragrafů mám.
Pokud ti to fungovalo do teď, tak bych nápravu nijak nehrotil, prostě na to mysli, že by bylo dobré, aby se na to někdo podíval .
Co můžeš zatím udělat , tak oběhnout všechny zásuvky a světla a změřit fázovkou, zda je fáze tam , kde by měla být (levý kolíček, L kontakt)
A naopak, aby fáze nebyla tam, kde být nemá. Zejména kolíčky a kostry.
Zásuvky dle tvého schématu.
Pokud ti bude vyhazovat fíčko, tak to bude pravděpodobně díky těm krabičkám a než to zkusmo spravovat, bylo by lepší vyřadit světla z chráněného okruhu, stejně jako případně tu ledničku.
Pokud jsi tak šikovný, že bys podle současné instalace dokázal nakreslit schema, tak bys mohl dostat i nějaké rady ohledně těch světel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.