Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bude správně fungovat softstartér (Siemens Sirius 3RW3037-1BB04, tyristory ve 2 fázích), určený pro výkon 30 kW, připojím-li ho na asynchronní motor o jmenovitém výkonu 4 kW?
Děkuji za případnou odpověď.
Zrovna jsem nad tím také nedávno přemýšlel. Nebyl jsem si jistý jak je Sirius řešený, zda elektronicky, či jen rezistory. Díval jsem se na zapojení a myslím si že fungovat bude. Jsou tam ve dvou fázích v každé dvě dvojice protilehle zapojených tyristorů, tedy rozběh je fázově řízený a bude fungovat i na tento slabší motor. Výhoda toho softstartéru bude hlavně v tom, že snese velkou zátěž (30kW, 63A...)
Nevím ale, jestli během fázového řízení současně neměří i procházející proud.
Pak by mohl ve snaze zajistit rozbíhajícímu se motoru proud odpovídající jeho velikosti
(určenému pro 30 kW) pustit do malého motoru hned plný proud.
Ale to asi bude nesmysl.
Myslím si, že neměří proud , teď jsem si překládal jehu funkci a pochopil jsem, že se prostě řídí náběh pomocí regulace napětí přes tyristory, Předpokládám, že nastavovací prvky jsou čas a náběh...Zkoumej:
Dík za odkaz k manuálu. Dle překladu proud měří až vyšší verze (3RW40), tam lze i nastavit jeho max. velikost během rozběhu: "Softstartéry SIRIUS 3RW30 a 3RW40 dosahují pozvolného rozběhu pomocí napětí
rampy. Napětí na svorkách motoru se zvyšuje z parametrizovatelného počátečního napětí až na
síťové napětí v definovatelné době náběhu. Softstartér SIRIUS 3RW40 omezuje proud na hodnotu nastavenou s omezením proudu potenciometrem".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.