Nejste přihlášen/a.
Měl jsem regulátor CM3024Z a po roce používání s měničem připojeným na výstupní svorky regulátoru se porouchal. Chtěl jsem ho nahradit PWM regulátorem Victron Energy a v návodu jsem si všimi varování, že měnič napětí smí být připojen pouze přímo k baterii. Nevíte proč? To je pak regulátor určen jen k napájení DC spotřebičů 12V (24V)?
A nač tam máte ten regulátor, když nemáte baterii? Regulátor je k tomu, aby energií z FV panelů regulovaně nabíjel baterii.
Nepsal jsem, že bych tam neměl baterii. Na první svorky byly připojeny solární panely, na prostřední baterie a na ty pro spotřebič jsem připojil měnič napětí. To je přece taky spotřebič a nechápu v čem se liší třeba od žárovky. Případné přetížení si hlídá regulátor.
Měnič se téměř vždy připojuje na baterii a sám si hlídá přetížení. Svorky na regulátoru (pokud tam náhodou jsou) bývají na nějaké drobné zatížení a ne na to, aby se testovalo, jak zareagují na přetížení.
@ra20z já si nevšiml, že by tazatel někde psal, že odebírá větší proud, než regulátor dovoluje. Navíc má regulátor jistě ochrany a při překročení povoleného proudu výstup odepne.
Jenom k upřesnění situace. K poškození regulátoru došlo v době, kdy celkový výkon spotřebičů připojených k měniči byl do 10W, čili regulátor byl prakticky bez zatížení. Můj dotaz byl směřován k tomu, proč k výstupu regulátoru nemůže být připojen zrovna měnič. Já přece mohu ten výstup přetížit i těmi ostatními spotřebiči.
Regulátor nepotřebuje nic vědět o zátěži. K čemu by mu to taky bylo, že? Proto se zátěž připojuje k baterii. Z baterie se totiž dají tahat násobně vyšší proudy než z regulátoru. A tomu si každý nadimenzuje i potřebné kabely.
Máte pravdu a je logické to připojení zátěže přímo na baterii. Akorát pak nechápu k čemu se při procházení menu ragulátoru zobrazuje momentální proud z panelů a proudový odběr ze zátěže, případně celková energie dodaná panely do baterie a odebraná spotřebiči. Ty údaje o spotřebiči jsou úplně k ničemu, když hlavní spotřeba jde přímo z baterie.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.