Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení měniče k solárnímu regulátoru

Od: sikin® odpovědí: 11 změna:

Měl jsem regulátor CM3024Z a po roce používání s měničem připojeným na výstupní svorky regulátoru se porouchal. Chtěl jsem ho nahradit PWM regulátorem Victron Energy a v návodu jsem si všimi varování, že měnič napětí smí být připojen pouze přímo k baterii. Nevíte proč? To je pak regulátor určen jen k napájení DC spotřebičů 12V (24V)?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

3x
To se ani nedivím, že se Vám regulátor porouchal...
doplněno 14.10.21 15:56: Regulátor je primárně určen k nabíjení akumulátoru.
Svorky pro spotřebič, jsou mimo jiné hlídané proti vybití akumulátoru a hlavně nesnesou velké proudové zatížení. V praxi se na ně připojuje osvětlení a podobné.
Spotřebiče s velkým odběrem a vlastním hlídáním připojujete vždy na akumulátor!
doplněno 14.10.21 17:16: Pro méně chápavé jedince. :)
Připojení měniče k solárnímu regulátoru

riva
hodnocení

0x

A nač tam máte ten regulátor, když nemáte baterii? Regulátor je k tomu, aby energií z FV panelů regulovaně nabíjel baterii.

hodnocení

Nepsal jsem, že bych tam neměl baterii. Na první svorky byly připojeny solární panely, na prostřední baterie a na ty pro spotřebič jsem připojil měnič napětí. To je přece taky spotřebič a nechápu v čem se liší třeba od žárovky. Případné přetížení si hlídá regulátor.

riva

Měnič se téměř vždy připojuje na baterii a sám si hlídá přetížení. Svorky na regulátoru (pokud tam náhodou jsou) bývají na nějaké drobné zatížení a ne na to, aby se testovalo, jak zareagují na přetížení.

@riva to je blbost, zátěž se připojuje právě na svorky regulátoru, aby měl regulátor přehled o dodané a spotřebované energii a hlavně aby spotřebič odpojil v případě slabé baterie.
Regulátor má svorky na panel, na baterii a na spotřebiče.
Mikihansi. Jenže ten výstup je dimenzován na nějaký proud a když tam je výkonný měnič co si vezme několikanásobně více ampér tak jak to asi dopadne.

@ra20z já si nevšiml, že by tazatel někde psal, že odebírá větší proud, než regulátor dovoluje. Navíc má regulátor jistě ochrany a při překročení povoleného proudu výstup odepne.

hodnocení

Jenom k upřesnění situace. K poškození regulátoru došlo v době, kdy celkový výkon spotřebičů připojených k měniči byl do 10W, čili regulátor byl prakticky bez zatížení. Můj dotaz byl směřován k tomu, proč k výstupu regulátoru nemůže být připojen zrovna měnič. Já přece mohu ten výstup přetížit i těmi ostatními spotřebiči.

riva

Regulátor nepotřebuje nic vědět o zátěži. K čemu by mu to taky bylo, že? Proto se zátěž připojuje k baterii. Z baterie se totiž dají tahat násobně vyšší proudy než z regulátoru. A tomu si každý nadimenzuje i potřebné kabely.

hodnocení

Máte pravdu a je logické to připojení zátěže přímo na baterii. Akorát pak nechápu k čemu se při procházení menu ragulátoru zobrazuje momentální proud z panelů a proudový odběr ze zátěže, případně celková energie dodaná panely do baterie a odebraná spotřebiči. Ty údaje o spotřebiči jsou úplně k ničemu, když hlavní spotřeba jde přímo z baterie.

riva

To máte pravdu. Proto taky "normální" regulátory žádné svorky pro (velkou) zátěž nemají a dělají to, k čemu jsou určeny - tedy dobíjejí baterii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]