Nejste přihlášen/a.
Ono není focení, jako focení. Není problém "něco nějak"vyfotit, ale jestli to myslíte s focením vážně, něco si o tom přečtěte. Stisknout spoušť umí i cvičená opice, ale dobrou fotku nezvládne každý. Mimo technické věci musíte znát aspoň základy kompozice, osvětlení, perspektivy... Pokud chcete, aby ty fotky k něčemu vypadaly a nebyly to jen "upomínkové obrázky z dovolené", zapomeňte na mobil. Dnešní mobily sice umí téměř zázraky, ale přece jen to není ono. Jako foťák nepotřebujete žádné "dělo"za desítky tisíc, stačí lepší kompakt. Ovšem je téměř nepostradatelná možnost přepnutí na manuální ovládání (ostření, clona, čas).
Dnešní literaturu ohledně focení neznám, ale za mého mládí byla velice dobrá kniha od Hanse Windysche " Nová škola fotogr/..." . I když je v dnešní době (co se týká techniky a zpracování fotek) už značně mimo, teorie fotografování a základy "fotografického vidění"jsou v ní popsány velmi dobře a platí stále.
začněte literaturou a studováním - třeba Zoner X k programu poskytuje takový blog s vychytávkami a aktualizací ve světě fotek.
@jmlc To, že ten mobil překresluje je to nejmenší, co by tě na focení s ním mělo trápit. Tebou vyfocení ptáci se naprosto ztrácejí na pozadí, poněvadž tam není aplikovaná hloubka ostrosti a zaměření se na hlavní objekt. Přeci když někdo něco dělá pro radost, tak by se měl těšit z toho, že se to aspoň obstojně povedlo. Neumím si například představit někoho, kdo vaří pro radost, ale je to nepoživatelné. To nedává smysl.
jm: Telefon nefotí. Nesváděl bych to na něj. Fotí fotograf Stejně, jako nevaří sporák, ale kuchařka.
@siroko - máte pravdu, jsem vůl. Vůbec mne nenapadlo, že takový telefon bude mít možnost lepšího nastavení focení.
@kami123 uvádí níže, že má možnost nastavení v "PRO" - vůbec jsem netušil, že i můj telefon toto má. Kami - díky za námět - během měsíce to zkusím otestovat
Nicméně fotky z telefonu, které jsem vkládal, jsem vždy dělal jen tak na připomenutí si nějaké chvilky a sám jistě víte, že není možné poměřovat fotky z mobilu za 3000,- s foťákem D3200 s perfektní optikou.
Mobil určitě ne.
Technika pro začátek tak za cca 30 000. Slovy třicet tisíc. Ale to je jen low cost základ.
Aplikace se neříká. Říká se program na úpravu fotografií. Zoner, GIMP.
Studium. Ovládání techniky fotografování se vším všudy. Ovládání programu na úpravu fotografií se vším všudy.
Začněte expozičním trojúhelníkem a kompozicí.
Pokud nehodláte toto absolvovat, vámi uvedené fotografie NEUDĚLÁTE. Nikdy, ničím.
Mobil si nechte na telefonování, chat a SMS.
Ještě jsem zapomněl na jednu důležitou věc. Pokud chcete fotit psy, musíte rovněž zvládat tělocvik vleže na břiše v poloze ležícího střelce. Ono polohovat se s těžkou zrcadlovkou v této pozici je opravdu velice náročné. Psi se totiž fotí zásadně v jejich horizontální perspektivě.
minitrolle, tím, co jsi tu dal za odkaz na fotoaparát ses odkopal v tom smyslu, že je zcela evidentní, že o focení nevíš vůbec, ale vůbec nic. Tazatelkou zmiňované fotografie rozhodně NEUDĚLÁŠ objektivy, které jsou v inzerátu k fotoaparátu. To za prvé. Za druhé, nikdo neví, kolik má závěrka bazarového foťáku takzvaně nalítáno. Ale dejme tomu, že to tělo by se dalo použít. Hlavní je objektiv, ale tomu ty nerozumíš. Úplně ten nejlevnější na focení psů koupíš za deset tisíc. Postprocesing je ti k h0*nu, když nemáš dobrý vstup. Ale vysvětlovat ti to, je jako házet hrách na stěnu. Mimochodem, nejsem fotonácek, fotím Nikonem D3200 s objektivem 55-300, což by se leckterý fotograf zasmál. Ale rozdíl je v tom, že o tom něco vím z praxe.
Ale na druhou stranu, takovým jako jsi ty svým způsobem rozumím. Protože dnes si každý myslí, že když má "foťák v mobilu", tak že může fotit cokoli čímkoli. Stejně, jako každý nemůže malovat obrazy, každý nemůže psát knihu, tak každému není souzeno fotografovat.
Vy dva, ukažte mi taky dvě tři fotky prosím a čím to bylo foceno. Díky. Nikde jsem nepsal, že posprodukční úpravy nejsou potřeba. Jen jsem psal, že bez dobrého vstupu jsou k ničemu.
Nikde v dotazu není psáno, že chce tazatelka fotit profesínálně na vyšší úrovni.
Psala, že chce fotit psy.
To s mobilem nejde?
Kvalitu ať si zhodnotí sama.
Spousta lidí začlo tak, že postupně kupovali stále více a více profi mašinky.
Ještě více lidí s tím ale seklo.
Fotka šedé opice na šedém pozadí mne ničím nijak nenadchla.
Kami, na fotku madrila mají na Megapixelu jiný názor, ale to je věc vkusu. Nicméně pokud by tam ta kvalita nebyla, tak nebude mít 94% a pochvalu od lektora fotokurzů. Mobilem psy rozhodně ne. Ale nejsem proti tomu, aby si tazatelka zkusila tělo z bazaru a nějaký zoom 70-200 třeba. Za patnáct to možná sežene.
@minitroll: Takže pán je teoretik, který v životě nedržel foťák v ruce a tak má potřebu o někom, kdo s ním fotí byť amatérsky prohlašovat, že zamrznul v čase. To je skvělé. Já chtěl jen vidět, co jsi vyfotil třeba tou pevnou pětatřicítkou nebo tím seťákem ohledně tématu tazatelky. Nebo cokoli čímkoli. Seťák nemá dobrou kresbu a ta pětatřicítka se na psy, de facto portréty, až na výjimky vůbec nehodí. Na to potřebuješ nízkou hloubku ostrosti když fotíš v exteriéru (venku) a tu zajistíš u objektivu dvěma způsoby. Buďto musíš vytáhnout sklo nebo otevřít díru. A když u pětatřicítky díru otevřeš, přijdeš zase o kresbu, která je u chlupatejch psů důležitá. A ze své praxe ti můžu říct, že i levný zoom má lepší kresbu třeba při 105 mm f5,6 než světelná pětatřicítka při plné díře. A to už tě vůbec nebudu zatěřovat kosmickou vědou o souvislostech ohniskové vzdálenosti s perspektivou. Prostě pakárna, no
No, já chtěl jen tazatelce dát radu z praxe, ne machrovat. Konkrétně s tebou jsem u diskuze skončil. Nazdar.
Tak jo, pánové. Myslím, že se vám povedlo tazatelku od fotografování dokonale odradit . Gratuluji.
Každý nějak začínal a určitě to nebylo se špičkovým drahým zařízením. Čím jste fotili svoje první fotky?
@minitroll Ale máš u mě jedno malé plus. Ten tvůj termín "fotonácek" mě upřímně pobavil a rozesmál. To jsem ještě nikde neslyšel.
@magdon Ohledně tvého tvrzení od odrazení tazatelky, to je její volba a rozhodnutí. Ne tvoje.
Fotografování je jako vaření. Jsou tam aplikované technologie, materiály, je to kreativní činnost a musí mít nějaký výstup.
Já vařit neumím. Nebavilo by mě se s tím dvě hodiny párat, aby se to za deset minut sežralo. Moje žena je vynikající kuchařka. Pokud bych se chtěl naučit vařit, budu výhradně spoléhat na manželčiny zkušenosti a poslouchat její rady. Pokud by se chtěl naučit vařit, tohle by mě neodradilo. Nesmělo by mě to odradit.
Nedovedu si představit situaci, že by přišel někdo další, jako například nýmand minitroll zde v diskuzi, a řekl: neposlouchej svoji ženu, ona je takový ten gastronácek, který dává do svíčkové hovězí maso. Vždyť to můžeš udělat ze sóji!
Dneska umí vařit každý, když zajde do krámu, koupí tam nějakou instantní chemiskou s*ačku, vysype do vroucí vody, zamíchá, a říká tomu jídlo.
Moje první fotka byla mobilem Samsung Galaxy Trend S7560 (2013)
Jelikož jsem to tady zatapetoval, tak se omlouvám a končím. Hezký den všem, fotonáckům i fotokomoušům
Podle mě - mobil teda ne. Potřebuješ foťák s možností ručního nastavení, jinak to nemusí být kdovíco, bohatě stačí "velmi málo" Mpixelů, jestli to mají být fotky "pro monitor". Program bych doporučil GIMP. Ale hlavně se o focení musíš hodně naučit, abys věděla, proč to a proč ne něco jiného, jak udělat tohle a tamto a hlavně jak fotit, abys vyfotila to, co opravdu zamýšlíš, a ne jen dokumentární cvak, i když třeba dobře nastavený.
Tak. Konečně se někdo vyjádřil k té "zmršené" fotce a to je vydáváno za něco se obyč. foťákem neudělá.
Já bych to viděl na zdeformování nějakým kompresním algoritmem při ukládání fotky tady na poradte...
No , považoval jsem to za divnej uměleckej záměr/vkus, na těch čumácích jsou jasně vidět hrubý kostičky a barevně je to rozhozený. Něco jako posterizace a pak barvové rozvážení v GIMPu, nebo tak něco. Ale možná je to opravdu jen chyba komprese, jen by mě teda hodně překvapila.
Ony i ty bílé náprsenky jsou barevně ujeté.
Začni s mobilem, když Tě to chytí tak zrcadlovku, ale hodně krásných scén se naskytne když máš sebou "jen" mobil.
Ale i mobil umí dobře(pro foto profesionály píši dobře) fotit.
Jako aplikace do mobilu se mi líbí na focení Open Camera, edit fotek v mobilu Snapseed.
V Pc úpravy PhotoFiltre, hromadné úpravy IrfanView.
Vše Free, jednoduché a lze dodat i češtinu.
U focení: čím víc světla v zádech tím líp
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.