Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém při focení s bleskem

Od: libor007® odpovědí: 14 změna:
Přátelé, uvítám radu vás zkušenějších. Zrcadlovka nikon d3500 s sb-600 bleskem. Stává se mi, že fotím a najednou nemůžu pokračovat - namáčknutí spouště je bez reakce autofokusu a snímek nejde vůbec pořídit. Zabírá pak vypnutí/zapnutí těla. Čím to může být? Baterie samozřejmě ok. V minulosti se mi to zcela vyjímečně stalo, ale teď jsem musel asi 3x za focení restartovat. Zkusil jsem vzít kontakty na sáňkách i blesku isopropylem, ale ještě jsem nezkoušel, zda to pomůže. Nějaké tipy na nejčastější příčinu?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami123
hodnocení

1x

Jelikož pomůže vyp/zap, tak bych to na HW problém s tlačítkem neviděl.

To je tak všechno, co mohu říci.

Připadne mi to jako SW kousnutí.

Jde přehrát FW?

hodnocení

Asi ne. Problém na tlačítku to nebude, děje se to jen s bleskem.
kami123

Poznáš rozdíl s případem, když chceš fotit a blesk není nabitý?

hodnocení

Blesk připravenost přeci indikuje.
kami123

Že to indikuje LED na blesku, neznamená, že nemůže být problém v přenosu signálu připravenosti z blesku do telefonu.

Jde o to, jestli to lze vyloučit nebo ne.

zapletal

Když je to zrcadlovka nikon d3500,tak to bude těžko telefon.Dobrou noc.

kami123

... do foťáku..

hodnocení

1x

Stává se mi u více foťáků i bez blesku. Většinou vypnu, sundám objektiv, znovu nasadím a vše OK.

Asi nečistotami, oxidací ... na kontaktech mezi tělem a objektivem.

sirokko
hodnocení

1x

Než začneš nahrávat firmware, něco resetovat a další nesmysly, co ti tady kdo radí, tak si v prvé řadě zkontroluj, jestli funguje AF přísvit. Autofokus se nemá ve tmě na co zaměřit, asi to máš vyplý nebo blbě chodí... Prostě při namáčknutí musí z blesku na objekt svítit většinou červená lampa nebo rastr nebo body, podle modelu.

hodnocení

1x

Podebatoval jsem s tatíkem, který sice fotíval od 70tých let, ale už v těch novinkách moc nechodí - spíš teoreticky si občas něco přečte.

Podle něj je problém v HW - čip si nedokáže spočítat, jak si má vlastně nastavit celý foťák pro fotku, jen přemýšlí a počítá až zamrzne. Pokud tam vypnete automatické ostření a obecně celou automatiku, mělo by se tím otestovat právě toto - fotka by měla jít vždy, i když ne kvalitní.

otestujte třeba i tuto variantu - pak zbývá fotit na manuální nastavení nebo přístroj servisovat či vyměnit.

jm
hodnocení

0x
Začal bych resetem stroje. Možná je nastavena varianta, která se neslučuje s prostředím? Člověk někdy blbě chytí foťák a nastaví si něco omylem.
Nicméně předchozí d80 mi blbla právě takto v nejnevhodnější chvilce. Proto jsem investoval do vyšší řady. Jen to bylo na začátku covidové doby, takže bohužel rok čekal v šuplíku a pak zase nebyl čas (+_+)
hodnocení

Nastavení to nebude, fotil jsem bez zásahu v nastavení celou sérii. Reset ale zkusit můžu.

hodnocení

0x

Baterka nebude OK, blesk ji "vycucne" a chvíli trvá, než se vzpamatuje.

hodnocení

Baterky byly nabité, blesk připravení hlásí diodou - slabším baterkám jen trvá déle připravit další záblesk.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]