Přátelé, uvítám radu vás zkušenějších. Zrcadlovka nikon d3500 s sb-600 bleskem. Stává se mi, že fotím a najednou nemůžu pokračovat - namáčknutí spouště je bez reakce autofokusu a snímek nejde vůbec pořídit. Zabírá pak vypnutí/zapnutí těla. Čím to může být? Baterie samozřejmě ok. V minulosti se mi to zcela vyjímečně stalo, ale teď jsem musel asi 3x za focení restartovat. Zkusil jsem vzít kontakty na sáňkách i blesku isopropylem, ale ještě jsem nezkoušel, zda to pomůže. Nějaké tipy na nejčastější příčinu?
Než začneš nahrávat firmware, něco resetovat a další nesmysly, co ti tady kdo radí, tak si v prvé řadě zkontroluj, jestli funguje AF přísvit. Autofokus se nemá ve tmě na co zaměřit, asi to máš vyplý nebo blbě chodí... Prostě při namáčknutí musí z blesku na objekt svítit většinou červená lampa nebo rastr nebo body, podle modelu.
Podebatoval jsem s tatíkem, který sice fotíval od 70tých let, ale už v těch novinkách moc nechodí - spíš teoreticky si občas něco přečte.
Podle něj je problém v HW - čip si nedokáže spočítat, jak si má vlastně nastavit celý foťák pro fotku, jen přemýšlí a počítá až zamrzne. Pokud tam vypnete automatické ostření a obecně celou automatiku, mělo by se tím otestovat právě toto - fotka by měla jít vždy, i když ne kvalitní.
otestujte třeba i tuto variantu - pak zbývá fotit na manuální nastavení nebo přístroj servisovat či vyměnit.
Začal bych resetem stroje. Možná je nastavena varianta, která se neslučuje s prostředím? Člověk někdy blbě chytí foťák a nastaví si něco omylem. Nicméně předchozí d80 mi blbla právě takto v nejnevhodnější chvilce. Proto jsem investoval do vyšší řady. Jen to bylo na začátku covidové doby, takže bohužel rok čekal v šuplíku a pak zase nebyl čas (+_+)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.