Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Osvětlení v koupelně (4 malé bodovky) při sepnutí vypínačem se občas rozsvítí, občas ne a občas zhasne třeba po 5 minutách a pak třeba den nejde. Někdy třeba nejde týden, pak zase den jo. Jistič nevyhazuje. Na stejném jističi je ještě jiné světlo, to funguje vždy a má vypínač zvlášť. Vypínač jsem vyměnil, tím to není. Netuším, čím to je, pomůžete?
Díky za pomoc, Tom
Tohle vypadá na vadné trafíčko v případě, že ty "žárovky" jsou na 12 Volt nebo na špatný kontakt na přívodu 230V do toho trafa. Obdobně se takto chová i někde navrtaný kabel, kdy se měděná žíla sem-tam navzájem dotkne, ale to asi nebude tvůj případ. Postupně vytáhni opatrně bodovky ven ze stropu i s kabelem, až narazíš na kabel na kterém je trafíčko. Většinou je trafo blízko bodovky a někde nejblíž "cestou k vypínači" a zkontroluj, jestli drží drátky ve svorkách. Může tam být i čokoláda pro další napájení trafíček.
Elektrika je moderní meděná. Měřák nemám. Teď jsem to znova zkoušel a občas to jakoby problikne, začne se žárovka jakoby žhavit ale nerozjede se a zhasne.
Ještě bych měl dodat, že je to dvojvypínač. Vypínač na kterém je uvedené 9+9 (netuším, co to znamená, ale tečka tam není, tak je to možná 6+6, protože 9+9 jsem nikde nenašel) a je tam větrák napojený taky, který se točí jen, když se sepne světlo a po vypnuntí světla pak po pár minutách se sám vypne taky, i když je sepnutý. Funguje ale vždy a větrák se točí, i když světlo nesvítí. Vyměnil jsem to za 6+6 schématicky stejný, protože jsem myslel, že to je vypínačem, pak to 10 hodin fungovalo a problém je zpět.
tenhle spínač to je:
elmako.cz/...
měřák stojí dvě stovky, elektrikář je dražší. Vyhořelý byt ještě více.
Když to žhne tak velmi pozorně poslouchej, jestli neuslyšíš někde jiskření.
Jinak viz má první rada. Kontrolovat rozvaděč asi není nutné.
Na jaké napětí jsou ty bodovky?
Toto chování se dá čekat u elektronických traf, ale doposud nevíme, zda jsou žárovky na 230V nebo malé napětí.
Žárovky jsou 12V a 50w. Trafíčko bude asi někde schované v podhledu, jak poznám, že je špatné?
No nejlépe to poznáš měřákem.
Přímhouříme-li oči, dají se jako zkoušečka použít ta světla a lze říci, že trafo je v háji.
Každopádně je třeba ho najít a vyměnit.
Můžeš s ním zkusit důrazněji klepnout, třeba se umoudří nějaký studeňák nebo odejde definitivně. To co dělá nyní rozhodně životnosti žárovek neprospívá.
Problém bude spíše v kondíku.
Ověř po výměně, že se trafo v daném prostoru zbytečně nepřehřívá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.